Kind meer groente laten eten: tips & tricks

Kind meer groente laten eten: tips & tricks

Veel kids zijn niet zo dol op groenten. Hoe laat je je kind dan toch meer groente eten? Check onze tips & tricks!

Hoe kun je je kind meer groente laten eten? Dat is een vraag waar veel ouders mee worstelen. Veel kids moeten niks van groente hebben en willen alleen maar droge pasta of saus ‘zonder stukjes’ erin. De groente in gerechten ‘verstoppen’ is een slimme manier om je kind stiekem meer groente te laten eten. Wij verzamelden veel tips & tricks!

Peuter wil niet proeven

MiniMe’s Sarah is één van de vele moeders die een eigenwijs (maar wel heel lief) droppie thuis hebben die weigeren groente te eten. ‘Bleeehh, dat lust ik niet!’ is een veelgehoord zinnetje aan de eettafel. Een stukje komkommer gaat nog net, maar verder moet ze er weinig van hebben.

Een kind iets nieuws laten proeven gaat ook lang niet altijd van een leien dakje. Wat een kind niet kent, eet ie niet. Tenminste, zo gaat dat bij veel gezinnen thuis.

Hoe krijg ik mijn kind aan de groenten?

Daarom vroeg Sarah onlangs op haar Instagram-account om tips hoe ze haar Maud meer groente kan laten eten. Omdat ze zo veel reacties kreeg, leek het ons leuk en handig om alle tips voor moeilijk (groente) etende kindjes te verzamelen en bij elkaar in een artikel te zetten.

Eettips peuter

Een gezonde voeding voor kinderen is erg belangrijk. Heb jij ook een peuter die geen of weinig groente eet? Check dan vooral deze tips die we kregen van andere moms die met hetzelfde probleem zitten! 

1. Geef het goede voorbeeld

Kinderen doen héél graag na wat hun ouders doen. Geef daarom het goede voorbeeld en eet zelf regelmatig voldoende groente. Doe dit samen, zodat je kind jouw goede gedrag kan kopiëren. 

2. Eet de hele dag door groente

Groenten hoef je niet alleen bij het avondeten aan te bieden. Om je kind meer groente te laten eten, kun je het de hele dag door snacken. Wat dacht je van kleine worteltjes, cherrytomaatjes of stukjes komkommer? Je kunt ook groentespreads kopen of zelf maken voor op de boterham. En met een gezonde smoothie in de ochtend vol fruit en groenten, krijgen kids gelijk een bom vitamines binnen voor de rest van de dag.

3. Verschillende bereidingen

Experimenteer een beetje met de verschillende soorten bereidingen van groenten. Als je kind gekookte groenten niet lust, kun je het ook eens rauw, gewokt, gestoofd, gebakken of gefrituurd in een tempura-beslagje aanbieden.

4. Maak er een feest van

Zorg ervoor dat kinderen het (avond)eten niet als verplichting gaan zien, maar maak er iets gezelligs van. Presenteer de groenten op een leuke manier, bijvoorbeeld als een gezichtje of schilderijtje. Het avondeten is bovendien een moment waarop jullie samen, naast eten, fijn kletsen en de dag doornemen. Maak er een sociaal gebeuren van!

LEES OOK: Gezonde tussendoortjes voor kinderen

5. Laat je kindje helpen

Betrek je kind zo veel mogelijk bij het avondeten. Dat maakt het namelijk een stuk interessanter! Neem ze mee naar de supermarkt en laat ze zelf eens de groenten uitkiezen. Laat ze helpen bij het koken, wassen, snijden en bereiden van de groenten. Ook leuk: laat ze hun eigen groenten en kruiden kweken. Zo leren ze waar groenten vandaan komen en het eten van je éigen groenten is natuurlijk te gek!

6. Begin met kleine porties

Leg de lat niet te hoog: begin met kleine porties die goed haalbaar zijn. Zo ziet je kind er niet als een ‘berg’ tegenop! :) Wees blij met elk stuk of elke hap groente die je kind binnenkrijgt. Dwingen en forceren werkt meestal alleen maar averechts; zo krijgt je kind negatieve associaties erbij.

Groente verstoppen in het eten

Jonge kinderen zijn ontzettend kieskeurig en sommige kids zelfs ware Sherlock Holmes’en als het om hun eten gaat. Wanneer ze ook maar het minste of geringste stukje groente bespeuren, is dat al een reden om geen hap meer te nemen. Laat staan als er losse, grote gekookte groenten op hun bord liggen die héél goed herkenbaar zijn.

Wil je je kind graag meer groente laten eten? Dan kun je groenten ook heel goed verstoppen in gerechten, zodat ze niet meer herkenbaar zijn en kids niet doorhebben dat ze het eten. Gna, gna... Dit zijn de tips die wij hiervoor kregen:

Groentemuffins

Er zijn op internet heel veel gezonde muffinrecepten te vinden waar groenten in verstopt zitten. Als je die ‘s middags geeft bij een glaasje drinken, hebben kids het idee dat ze gewoon iets lekkers te snacken krijgen!

Gezonde pannenkoeken

Veel kids zijn dol op pannenkoeken. Wist je dat die heel geschikt zijn om groenten in te verwerken? Doe er eens wat geraspte en gekookte wortels, courgette of pompoen doorheen. Lekker met (gezondere) appelstroop erop!

Gezonde smoothie

Door lekker zoet fruit te blenden met wat yoghurt en er stiekem groente als spinazie of avocado doorheen te doen, krijgen kids ongemerkt toch best wel wat vitamines binnen.

Groentesushi

Sushi hoef je niet perse met vis te maken, met groente kan het ook heel goed! Dat ziet er super gezellig en vrolijk uit. Maak ze met alle kleuren paprika, rode kool, komkommer, wortel en avocado. Sesamzaadjes erop en wat saus, smikkelen maar!

Stokbrood in verse soep

Maak een verse (tomaten-)groentesoep en pureer deze met de staafmixer helemaal fijn. Laat je kind daar vervolgens met (stok)brood in dopen, mmmmm!

Zoete aardappelfrietjes

Welk kind lust er nu geen friet? Maak het gezonder door voor zoete aardappelfrietjes te kiezen! Die maak je heel makkelijk in de oven met wat olijfolie, peper en zout.

Zelfgemaakte tomatensaus

Pasta gaat er bij veel kids wel in. Lekker spaghetti slurpen! Maak er een verse saus bij waarin je lekker veel tomaten en andere groenten verwerkt. Flink glad blenden en wat geraspte kaas erover; dan zien ze er niks meer van!

Groentepasta en -rijst

Lust je kind wel pasta en rijst, maar geen groenten? Misschien herkent je kind de groenten niet als je er spaghetti van maakt (bijvoorbeeld slierten van courgette of wortel) of rijst van raspt (van bloemkool). Serveer met een dikke laag lekkere saus en smullen maar!

Groentepizza’s met gezonde bodem

Er zijn pizzabodems verkrijgbaar die voor een groot deel bestaan uit groenten. Zo krijgt je kind ongemerkt al heel wat binnen! Laat je kind zijn eigen pizzabodem beleggen met alles wat ie lekker vindt: tomatensaus, champignons, dunne plakjes courgette, reepjes paprika, tomaatjes, ananas en nog veel meer. Voor een extra feestelijk gevoel maak je er een gezellig gezichtje van! Natuurlijk moet er ook lekker veel kaas overheen. Hup, de oven in en smullen maar!

Vlees met groenten erin

Gehaktballetjes of hamburgers vallen bij de meeste kinderen wel in de smaak. Daar kun je ook heel goed groenten in verstoppen. Heel klein gesneden ui, champignons of spinazie kneed je eenvoudig door het gehakt heen. Super gezond!

Hoe laat jij je kind meer groente eten? Laat het ons vooral weten in een reactie!

Marieke van Boven

Door

30 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.