Gezond broodbeleg voor baby’s

Gezond broodbeleg voor baby’s

Zodra je baby brood eet, kun je lekker gaan variëren met broodbeleg. Wat is gezond broodbeleg voor baby’s? Wij hebben tips!

Hoera, je baby eet brood! Dan ga je vast op zoek naar gezond broodbeleg voor baby’s. Het is goed om daarin te variëren, zodat je baby verschillende smaken en structuren leert eten, maar wat mag een baby allemaal wel en niet? Wij hebben een lijstje met opties voor gezond broodbeleg voor baby’s voor je!

Wanneer mag een baby brood?

Vanaf een maand of zes mag je kindje granen eten zoals tarwe en kun je dus rustig aan eens beginnen met het geven van brood. Om de darmen van je baby te laten wennen aan vezels, is het verstandig om te starten met lichtbruin brood. Als dit goed gaat, kun je het langzaam opbouwen naar tarwebrood en volkorenbrood.

LEES OOK: De eerste babyhapjes - zo begin je

Hoe begin je met brood?

Wanneer je baby eraan toe is om brood te gaan eten, begin je met kleine stukjes brood zonder korst. Het is slim om deze eerst in wat melk (opvolgmelk of moedermelk) te dopen, zodat de smaak herkenbaar is en het brood wat zachter en natter wordt. Dat maakt het eten makkelijker!

Als dit goed gaat, kun je je baby stukjes brood met wat margarine geven. De stap daarna is lekker beleg! Tussendoor kun je je kindje af en toe een broodkorst aanbieden, waar ie zelf op kan sabbelen. Zo kan hij wennen aan een grovere structuur.

Sommige baby’s vinden brood gewoon niet zo lekker

Mijn eigen baby (nu 10 maanden) moest in eerste instantie niks van brood hebben. Ze vond de structuur maar niks en verzamelde het brood als een hamster in haar wangen. Doorslikken, ho maar! We hadden alles geprobeerd, maar madame vond het gewoon echt niet lekker.

Pas toen we het brood na een tijdje gingen beleggen met allerlei lekkers, werd het interessant. Met margarine, kipfilet en avocado ging die boterham ineens ra-zend-snel naar binnen! Het is nog steeds één van haar favoriete soorten broodbeleg (ook van mij trouwens!), dus die lekkere combi schotelen we haar regelmatig voor.

LEES OOK: Dagschema baby 9 maanden - eten & slapen

soorten gezond broodbeleg voor baby’s

Wil je de boterham voor je baby graag beleggen met iets gezonds, maar weet je niet zo goed wat? Wij maakten een lijstje met lekker én gezond broodbeleg voor baby’s!

Pindakaas of notenpasta (zonder stukjes)

Noten zijn heel gezond, ze bevatten goede vetten en andere voedingsstoffen. Wanneer je pindakaas op je baby’s boterham smeert, let er dan wel op dat het voor 100% uit pinda’s bestaat en geen andere toevoegingen zoals zout en suiker bevat. Of je maakt het natuurlijk gewoon zelf! Naast pindakaas kun je ook spreads maken van andere noten, zoals walnoten of amandelen.

Jam

Er zijn veel soorten jam die weinig fruit bevatten en veel toegevoegde suikers. Maar er zijn ook varianten die een stuk gezonder zijn! Kies een jam met een zo hoog mogelijk percentage fruit en geen toegevoegde suikers. Merken als De Kleine Keuken en ook Becel hebben ook speciale fruit- en groentespreads zonder toevoegingen in hun assortiment.

Appel- en/of perenstroop

In appelstroop of een andere vruchtenstroop zit weliswaar veel suiker, maar het bevat ook goede voedingsstoffen zoals vitamine C en ijzer. Gelukkig zijn ook hiervan varianten met minder suiker verkrijgbaar.

Groenten

Een geprakte avocado of schijfjes komkommer en tomaat doen het altijd goed op brood. En wat dacht je van lekkere groentespreads? Je vindt ze vers in de koeling van je supermarkt, maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Hiervoor doe je (restjes) groenten in de blender (of mix je ze met een staafmixer) met wat olie, hüttenkäse, light zuivelspread en/of kruiden.

Fruit

Wanneer je zoet beleg wilt geven, is fruit een lekker alternatief voor bijvoorbeeld chocopasta of (vruchten)hagelslag. Snij het fruit, zoals aardbei of banaan, in schijfjes of prak het. 

Je kunt ook heel makkelijk fruitspreads maken. Appelmoes op brood is bijvoorbeeld heerlijk voor die kleintjes. Schil wat appels en snij ze in stukjes, kook ze tot ze zacht zijn, giet ze af en pureer ze met een staafmixer. Laat de moes afkoelen en je hebt een heerlijke spread (of toetje!).

Magere vleeswaren

Magere vleeswaren bevatten relatief weinig vet en veel eiwitten en vitamines. Dat zijn bijvoorbeeld: kipfilet, kalkoenfilet, ham, rookvlees, fricandeau of casselerrib.

Ei

Voor iets oudere baby’s kun je ook voor een hardgekookt eitje of roerei kiezen. Het is wel belangrijk dat je kindje dan al goed (kleine) stukjes kan eten.

Hüttenkäse & (light) zuivelspread

Dit vinden de meeste baby's lekker, omdat ze heerlijk romig zijn en een redelijke neutrale smaak hebben. Je kunt brood besmeren met alleen Hüttenkäse of zuivelspread, maar het ook combineren met ander beleg.

Hoe zit het met (smeer)kaas & smeerworst voor baby’s?

(Smeer)kaas en smeerleverworst worden tegenwoordig vaak afgeraden in het eerste jaar, vanwege de hoeveelheid zout en vooral de vitamine A in smeerworst. Er zijn wel speciale varianten voor kinderen verkrijgbaar (bijvoorbeeld ERU smeerkaas voor kids) of je kiest voor vegetarische smeerleverworst!

Magere kaassoorten zoals 20+ en 30+, Hüttenkäse, mozzarella, zachte geitenkaas en (light) zuivelspread bevatten minder verzadigd vet en vaak ook minder zout. Deze kun je dus wel kiezen!

LEES OOK: Alles over babyvoeding

Tips gezond broodbeleg voor baby’s

  • Het is verstandig om altijd wat margarine op het brood te smeren, wat het ‘echte’ beleg ook is. Dat bevat namelijk goede vetten die je baby nodig heeft voor zijn groei en ontwikkeling.

  • Het is slim om te variëren met broodbeleg. Wij vinden zelf immers ook vanalles lekker! Op die manier kan je kindje ook wennen aan verschillende smaken en structuren. Snij een boterham bijvoorbeeld in tweeën of in vieren, zodat je baby per lunchmoment diverse soorten broodbeleg kan proeven.

  • Om ervoor te zorgen dat je kindje meer groenten binnen krijgt, kun je de boterham versieren met groenten, zoals avocado, tomaat en komkommer. Het is gezond én ziet er leuk uit!

  • Combineer eens verschillende soorten beleg met elkaar. Smeer bijvoorbeeld een dun laagje margarine, daarna wat zuivelspread, vervolgens een plakje kipfilet en geprakte avocado. Mmmm! Een zoete variant is bijvoorbeeld wat pindakaas met plakjes banaan.

Servies voor baby's

Een vrolijk eigen bordje maakt het eten van brood natuurlijk een stuk leuker! Er is geweldig kinderservies te koop. Hieronder vijf van onze favorieten:

  1. Jollein Wild animals Soft Blue - €14,95
  2. Yuunaa bamboeservies Vos - €23,95
  3. Little Dutch Adventure Pink - €14,95
  4. A Little Lovely Company Panda - €34,99
  5. Woezel & Pip Baby Blue - €20,99

Bronnen: voedingscentrum.nl, consumentenbond.nl, nutriciavoorjou.nl

Marieke van Boven

Door

07 mei 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.