Dagschema baby 9 maanden: eten & slapen

Dagschema baby 9 maanden: eten & slapen

Wat is nou een fijn en handig dagschema voor een baby van 9 maanden? Wij geven je voorbeelden voor als je wat houvast zoekt!

Wat is een fijn dagschema voor een baby van 9 maanden? Hoeveel eet, drinkt en slaapt een baby van die leeftijd gedurende de dag? Het is fijn om een beetje een ritme te hebben, zodat zowel jij als je baby weten waar je aan toe bent. Wij geven voorbeelden van schema's voor baby's van 9 maanden waar je vast iets mee kunt!

Een dagschema of ritme voor baby’s kan heel fijn zijn. Zo kun je je dag een beetje plannen en leert je kindje dat er op vaste tijden gegeten en geslapen wordt. Ook weet jij zelf wanneer je op pad kunt en wanneer het wellicht handiger is om thuis te blijven, omdat je baby even een flinke tuk moet doen.

Het is echter zo dat niet elke baby in een schema te duwen is. Ieder kindje heeft natuurlijk zijn eigen behoeftes, waardoor de voorbeeldschema’s voor baby’s van 9 maanden die we hieronder delen niet voor elke baby handig hoeven te zijn. Maar als je het prettig vindt om te lezen hoe andere moms het doen en je een beetje houvast wil, lees dan snel verder!

MIS NIETS MET ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de leukste artikelen?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

Baby in een goed ritme krijgen

We schreven al eerder een basisartikel over hoe je je baby in een goed ritme krijgt. Als je het over ritmes en schema’s hebt, is het vooral belangrijk om goed te observeren wat jouw kindje nodig heeft. Je leert je baby vanzelf steeds beter kennen en ontdekt patronen in zijn behoeften aan slaap- en eetmomenten.

LEES OOK: Kinderen gezond laten eten - handige tips en trucs

Baby 9 maanden: hoe vaak slapen

Baby’s van 9 maanden slapen in totaal ongeveer 14 uur per dag. Ze kunnen in de nacht al 10-11 uur achter elkaar slapen. Geen zorgen als jouw kind dit niet aan één stuk kan: veel baby’s worden op die leeftijd nog weleens wakker ‘s nachts.

Overdag doen baby’s van 9 maanden meestal nog twee dutjes, van 1,5 tot 2 uur. Eentje in de ochtend en eentje in de middag. Als ze korter slapen, kan het ook zo zijn dat ze nog behoefte hebben aan een derde slaapje, dat is dan meestal een korte powernap aan het einde van de dag. Je zult merken dat jouw kindje elke dag rond ongeveer dezelfde tijd toe is aan zijn slaapje. Deze tijdstippen verschillen per baby.

(Tijdelijk) moeilijker slapen

In deze maanden gaat de ontwikkeling van je baby heel hard. Zo leren ze omrollen, kruipen, zitten en ontdekken ze de wereld om hen heen steeds meer. Al deze prikkels moeten ze zien te verwerken, waardoor baby’s rond de 9 maanden (tijdelijk) wat moeilijker slapen. Ze kunnen meer gaan dromen, af en toe huilend wakker worden en onrustiger slapen.

Voorbeeld dagschema baby 9 maanden

We kunnen ons voorstellen dat je het prettig vindt om dagschema’s te hebben van andere moeders, die jij misschien kunt toepassen of een beetje aanpassen naar de wens van jouw baby en jijzelf. Het ligt er vooral aan hoe lang jouw baby wakker kan blijven.

Op de MiniMe-redactie zijn dit de meest gebruikte dagschema’s voor baby’s van 9 maanden:

7.00-7.30 uur: flesvoeding of eventueel pap

9.00-9.30 uur: fruithapje

9.30-10.00 uur: slapen (1,5-2 uur)

11.30 uur: 1 à 2 boterhammen + eventueel half flesje

14.30 uur: flesvoeding

15.00 uur: slapen (1,5-2 uur)

16.30 uur: tussendoortje (soepstengel, cracotte, rijstwafel of babysnacks van bijv. Ella’s Kitchen) met wat water erbij

17.30 uur: avondeten + evt. toetje

19.00 uur: flesvoeding of eventueel pap

19.30 uur: slapen

Je kunt er ook voor kiezen om de slaapjes in zowel de ochtend als de middag iets eerder te doen. Dan ziet je schema er ongeveer zo uit:

7.00-7.30 uur: flesvoeding of eventueel pap

9.00 uur: slapen 

10.00-10.30 uur: fruithapje

11.45 uur: 1 à 2 boterhammen + eventueel half flesje 

12.30-13.00 uur: slapen (1,5-2 uur)

14.30-15.00 uur: flesvoeding

(Hiertussen kun je je baby dan nog eventueel een korte powernap laten doen.)

17.30 uur: avondeten + evt. toetje

18.45 uur: flesvoeding of eventueel pap

19.00-19.30: slapen

verzameling babyproducten

Flesvoeding baby 9 maanden

Een baby van 9 maanden die flesvoeding krijgt, zit op ongeveer drie flessen melk per dag. Soms zelfs maar twee, als je kindje tussen de middag al goed eet, tussendoortjes krijgt en ‘s avonds ook een flinke portie avondeten op kan.

Zoals je in het eerste schema ziet, geef ik onze dochter bij de lunch na haar boterham nog een half flesje erbij. Ze heeft nog bijna geen tandjes en heeft moeite met broodkorsten, dus geef ik haar de melk als extra vulling. Bovendien vindt ze het gewoon nog heel erg lekker. We zijn wel van plan om die halve tussen-de-middag-fles af te bouwen zodra ze meer brood (en de korsten) gaat eten.

Baby’s in een ritme: aanvoelen & bijschaven

Er zijn een hoop schema’s en ritmes te vinden voor baby’s van verschillende leeftijden, maar uiteindelijk blijft het toch een kwestie van aanvoelen wat je kindje nodig heeft en dit steeds een beetje bijschaven. Je zult zien dat dagschema’s in de loop der tijd heel geleidelijk veranderen. Onthoud: zolang je kindje goed groeit en blij is, doe jij het blijkbaar hartstikke goed!

Marieke van Boven

Door

26 januari 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.