Zo krijg je een baby van 8 weken in een goed ritme!

Natuurlijk is elke baby anders en kun je daarom niet zeggen: dit ritme is heilig voor álle baby's. Maar als je het handig vindt om een beetje houvast te hebben, dit schema werkt bij mij heel fijn!

Wat is nu een fijn ritme voor een baby van 8 weken? Hoeveel slaap heeft je kindje nodig en hoeveel voeding? Het is soms echt een puzzel om uit te vinden wat goed werkt voor jouw kleintje en of jij het als moeder het wel 'goed' doet. Mink is nu 8 weken en had tot vorige week nog écht geen ritme. Overal lees je dat een ritme wel belangrijk is voor je kleine (en voor jezelf), maar acht weken vind ik eigenlijk nog best jong voor een streng schema. Heel strikt ben ik nog niet, maar ik deel vandaag wel alvast mijn ervaring. 

Inhoud:

 

babykamer in pastel kleuren

Bekijk hier alle geboortekaartjes van het prachtige merk Lief, leuk en eigen!

Fijn ritme voor een baby van 8 weken

Van een collega kreeg ik een ritme wat bij haar baby van 8 weken perfect werkte om het 's nachts doorslapen te stimuleren. Het was even een investering om je baby op gezette tijden in bed te leggen en te voeden, maar dit schema beviel zó goed dat hij na een paar weken volhouden doorsliep. (WAT?!) Je begrijpt vast wel dat ik alles uit de kast heb gehaald om dat ook eens te testen. Het ritme heeft zij uit het boek 'De tevreden baby'. Dit boek staat vol tips om je baby een ritme aan te leren zodat hij of zij overdag genoeg voeding binnenkrijgt en daardoor 's nachts door gaat slapen. Het werkt zowel voor borstvoeding als voor flesvoeding.

Dagschema geschikt voor een baby van 8 weken

Een baby van 8 weken heeft ongeveer 3,5 - 4 uur slaap nodig gedurende de dag. En doordat je ervoor zorgt dat de meeste voeding tussen 07:00 en 19:00 gegeven wordt, zal hij of zij in de nacht minder vaak komen. Baby's van deze leeftijd kunnen ongeveer 1,5 uur wakker blijven tussen hun slaapjes, het is ook belangrijk om de baby goed te stimuleren om wakker te blijven door hem op zijn speelkleed of in de box te leggen. Probeer in het begin de slaapjes echt aan te houden. Moet je weg? Zorg dan dat dit op zijn 'slaaptijd' is of ga tijdens deze uurtjes naar buiten voor een wandeling.

(Het schema hieronder is een korte, globale samenvatting. Het uitgebreide schema en de onderbouwing check je in het boek.)

Het schema:

  • 06:30 - 07:00 Voeding geven. Ja echt je bed uit en de voeding geven.
  • 09:00 - 10:00 Slapen, in zijn eigen bed in een donkere babykamer.
  • 10:30 Voeding geven
  • 11:30 Slapen in zijn eigen bedje, maximaal 2,5 uur
  • 14:30 Voeding geven
  • 16:00 - 17:00 Slapen in zijn eigen bed
  • 16:15 Eventueel extra beetje voeding geven als hij onrustig is zodat hij het red tot de voeding van 18.15
  • 18:15 Voeding
  • 19:00 Slapen
  • 22.30 Voeding. Wakker maken, vol licht aan en goed voeden.

MIS NIETS MET ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de leukste artikelen?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

Aanpassing in het ritme

Word je baby tussen 3:00-4:00 wakker? Dan krijgt hij een volledige voeding. Gebeurt dit tussen 4:00-5:00 ook dan krijgt je baby een halve voeding, en de rest om 7:00. Wordt je baby tussen 5:00-6:00 wakker, geef hem dan een halve voeding en de rest om 7:30. Alle voedingen voor 6:00 moeten plaatsvinden in het donker, met zo weinig mogelijk praten en oogcontact en geef alleen een schone luier als dit echt nodig is.

nachtlampjes baby

Fijn schema om aan te houden

Eigenlijk ben ik verbaasd hoe makkelijk hij in dit schema meegaat! Ik zag er eerst tegen op. Wist niet of dit wel bij ons zou passen. Het lijkt (met een paar kleine aanpassingen) op zijn lijf geschreven! Het schema verandert mee met je baby, dus voor een leeftijd van 3 maanden zullen er aanpassingen zijn omdat je baby dan waarschijnlijk wat langer wakker blijft en er wat langer tussen zijn voedingen kan zitten. Het is voor mij echt heel fijn om met een ritme te werken.

Ritme voeding voor baby van twee maanden

Deze week geef ik voeding om de drie a vier uur. Met dit nieuwe schema redt hij dat prima. Hoewel ik 's middags toch nog wel eens wat extra voeding geef rond vier uur. Ik geef borstvoeding, maar ik weet zeker dat je met flesvoeding dit ritme ook kan aanhouden. Ik vond het wel lastig om over te schakelen van om de 2 á 3 uur te voeden, naar om de 3 á 4 uur. Ik heb dit van de één op andere dag gedaan. Mijn gevoel was dat dit prima is met dit schema. 

babyproducten voorbeelden

Slaapschema 

De slaapjes met dit nieuwe ritme gaan prima, hij komt nu 1x per nacht voor voeding en meestal is dat pas rond 5uur. Er is alleen één grote maar.. Hij slaapt nog niet in zijn eigen bed. Hij huilt behoorlijk als ik niet bij hem ben. Dit is wel lastig aangezien zijn zus van drie rondloopt, slaapt hij daarom niet zo lang en schrikt hij soms wakker. Hier ben ik dus nog even flink mee aan het stoeien, het zal wel een kwestie van loslaten en wennen zijn.

 

Heeft jouw baby van 8 weken al een goed ritme?

Sarah Glasbergen

Door

27 maart 2024

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.