Zo krijg je een baby van 8 weken in een goed ritme!

Natuurlijk is elke baby anders en kun je daarom niet zeggen: dit ritme is heilig voor álle baby's. Maar als je het handig vindt om een beetje houvast te hebben, dit schema werkt bij mij heel fijn!

Wat is nu een fijn ritme voor een baby van 8 weken? Hoeveel slaap heeft je kindje nodig en hoeveel voeding? Het is soms echt een puzzel om uit te vinden wat goed werkt voor jouw kleintje en of jij het als moeder het wel 'goed' doet. Mink is nu 8 weken en had tot vorige week nog écht geen ritme. Overal lees je dat een ritme wel belangrijk is voor je kleine (en voor jezelf), maar acht weken vind ik eigenlijk nog best jong voor een streng schema. Heel strikt ben ik nog niet, maar ik deel vandaag wel alvast mijn ervaring. 

TIP: Schrijf je in voor onze week-tot-week nieuwsbrief!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

Fijn ritme voor een baby van 8 weken

Van een collega kreeg ik een ritme wat bij haar baby van 8 weken perfect werkte om het 's nachts doorslapen te stimuleren. Het was even een investering om je baby op gezette tijden in bed te leggen en te voeden, maar dit schema beviel zó goed dat hij na een paar weken volhouden doorsliep. (WAT?!) Je begrijpt vast wel dat ik alles uit de kast heb gehaald om dat ook eens te testen. Het ritme heeft zij uit het boek 'De tevreden baby'. Dit boek staat vol tips om je baby een ritme aan te leren zodat hij of zij overdag genoeg voeding binnenkrijgt en daardoor 's nachts door gaat slapen. Het werkt zowel voor borstvoeding als voor flesvoeding.

10 Tips voor het geven van borstvoeding

MiniMe's Sarah heeft haar twee kids allebei borstvoeding gegeven. Ze geeft 10 tips die borstvoeding geven nog fijner en makkelijker maken!

Dagschema geschikt voor een baby van 8 weken

Een baby van 8 weken heeft ongeveer 3,5 - 4 uur slaap nodig gedurende de dag. En doordat je ervoor zorgt dat de meeste voeding tussen 07:00 en 19:00 gegeven wordt, zal hij of zij in de nacht minder vaak komen. Baby's van deze leeftijd kunnen ongeveer 1,5 uur wakker blijven tussen hun slaapjes, het is ook belangrijk om de baby goed te stimuleren om wakker te blijven door hem op zijn speelkleed of in de box te leggen. Probeer in het begin de slaapjes echt aan te houden. Moet je weg? Zorg dan dat dit op zijn 'slaaptijd' is of ga tijdens deze uurtjes naar buiten voor een wandeling. (Het schema hieronder is een korte, globale samenvatting. Het uitgebreide schema en de onderbouwing check je in het boek.)

  • 06:30 - 07:00 Voeding geven. Ja echt je bed uit en de voeding geven.
  • 09:00 - 10:00 Slapen, in zijn eigen bed in een donkere kamer.
  • 10:30 Voeding geven
  • 11:30 Slapen in zijn eigen bedje, maximaal 2,5 uur
  • 14:30 Voeding geven
  • 16:00 - 17:00 Slapen in zijn eigen bed
  • 16:15 Eventueel extra beetje voeding geven als hij onrustig is zodat hij het red tot de voeding van 18.15
  • 18:15 Voeding
  • 19:00 Slapen
  • 22.30 Voeding. Wakker maken, vol licht aan en goed voeden.

Wordt je baby tussen 3:00-4:00 wakker? Dan krijgt hij een volledige voeding. Gebeurt dit tussen 4:00-5:00 ook dan krijgt je baby een halve voeding, en de rest om 7:00. Wordt je baby tussen 5:00-6:00 wakker, geef hem dan een halve voeding en de rest om 7:30. Alle voedingen voor 6:00 moeten plaatsvinden in het donker, met zo weinig mogelijk praten en oogcontact en geef alleen een schone luier als dit echt nodig is.

Eigenlijk ben ik verbaasd hoe makkelijk hij in dit schema meegaat! Het lijkt (met een paar kleine aanpassingen) op zijn lijf geschreven! Het schema verandert mee met je baby, dus voor een leeftijd van 3 maanden zullen er aanpassingen zijn omdat je baby dan waarschijnlijk wat langer wakker blijft en er wat langer tussen zijn voedingen kan zitten.

Voeding voor baby van twee maanden

Deze week geef ik voeding om de drie a vier uur. Met dit nieuwe schema redt hij dat prima. Hoewel ik 's middags toch nog wel eens wat extra voeding geef rond vier uur. Ik geef borstvoeding, maar ik weet zeker dat je met flesvoeding dit ritme ook kan aanhouden. Ik vond het wel lastig om over te schakelen van om de 2 á 3 uur te voeden, naar om de 3 á 4 uur. Ik heb dit van de één op andere dag gedaan. 

Slaapschema 

De slaapjes met dit nieuwe ritme gaan prima, hij komt nu 1x per nacht voor voeding en meestal is dat pas rond 5uur. Er is alleen één grote maar.. Hij slaapt nog niet in zijn eigen bed. Hij huilt behoorlijk als ik niet bij hem ben. Dit is wel lastig aangezien zijn zus van drie rondloopt, slaapt hij daarom niet zo lang en schrikt hij soms wakker. Hier ben ik dus nog even flink mee aan het stoeien, het zal wel een kwestie van loslaten en wennen zijn.

Heeft jouw baby van 8 weken al een goed ritme?

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 6 reacties geplaatst.

5 dagen geleden

Mijn zoontje is morgen 8 weken oud en slaapt al anderhalve week door.
5 voedingen per dag
1ste tussen 5 en 7 u (afhankelijk van hoe lang hij slaapt, ideaal om hem volledig klaar te hebben voor je de andere kindjes wakker maakt voor school! )
2de tussen 9 en 11u
(Dus nog voldoende tijd om te koken ook! )
3de tussen tussen 13 en 15u
(Tijd om te eten en op tijd aan de schoolpoort! )
4de tussen 17 en 19u
5de tussen 21 en 23u
Afhankelijk van de hoeveelheid melk hij drinkt, slaapt hij soms al door na de 4de voeding.

2 maanden geleden

Hallo...hoe heb je dat aangepakt. Mijn tweeling zijn 8 weken oud en krijgen 150ml. heb je vanaf dag 1 ze wakker gemaakt voor de eerst fles ?

2 maanden geleden

Als jouw kindje wakker werd om 5am, hoe lang blijft hij dan wakker? Ik heb vergelijkbaar schema met laatste voeding in slaap 23:30 en dan wakker om 5am maar dan terug in slaap krijgen duurt dik een uur. En dan rond half acht weer wakker.

5 maanden geleden

Hallo andere moeders. Hoe krijgen jullie je kleine babietje zo ver om langere dutjes te doen? Mijn dochter van bijna 8 weken doet alleen korte slaapjes en wat ik ook doe (wandelen met de wagen, draagzak, in eigen bedje) niets krijgt haar zover langer te slapen. 'S nachts slaapt ze wel langere stukken achtereen zo ongeveer 3 uur.

- MiniMe.nl: Hoi Renée, stel je vraag eens in onze Facebook-groep met Mombitious Moms! Daar kunnen ze je vast helpen: https://www.facebook.com/groups/Mombitious/

6 maanden geleden

Ik vind dat een baby van 8 weken ook helemaal niet alleen op een kamer hoort te liggen maar lekker veilig bij mama. Hij of zij snapt toch helemaal niet waarom hij alleen moet liggen.

6 maanden geleden

Zo rond 3 maanden hadden we hier een goed ritme te pakken! Gelukkig bestaat er zoiets als zwangerschapsverlof. Met 3 maanden deden we een flesje rond 7-11-15-19-23, waarbij we hem voor de laatste echt wakker moest maken. Maar hij sliep daarna wel door tot 7 weer (daarvoor werd hij altijd nog een keer wakker 's nachts). De slaapjes overdag waren allemaal in zijn eigen bed, ook dat duurde (wij begonnen er ongeveer mee met 8 weken) even, maar na een dag of 3 had hij het door. We hadden zo'n wiegje dat je ook kon wiegen, ideaal. Na een tijdje lukte het hem zelf om in slaap te komen en sindsdien hebben we een prima slaper! Inmiddels is hij alweer 8 maanden oud en is alles weer anders (ofcourse), maar daar groei je vanzelf in mee. Nu zijn het nog maar 2 slaapjes overdag en 3 flesjes.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie