Baby leert zitten

Baby leert zitten

Woohoo, je baby komt in de zitfase! De ienimini babylook heeft hij van zich afgeschud en het is tijd om de wereld te gaan ontdekken. Lees hier wat je wel en juist niet moet doen tijdens de fase dat jouw baby leert zitten.

Baby leert zitten! Leren zitten is heel belangrijk voor de motorische ontwikkeling van je baby. Meestal begint het zitten bij ongeveer 7 tot 9 maanden. 

Baby laten zitten

O jee, voor je het weet leert je kleine zitten, kruipen, klimmen én lopen; en dat in bijna één jaar! De ontwikkeling van je baby vliegt voorbij. Wanneer je baby na een maand of twee, drie de echte ienimini babylook van zich heeft afgeschud en je steeds meer een mensje ziet, is het verleidelijk om je baby ook steeds meer mensendingen te laten doen. Dus zet je 'm op de bank tegen een kussen in zitpositie. Leuk voor de foto! Maar baby's horen op deze leeftijd nog niet neergezet te worden. Zijn leven speelt zich nog voornamelijk horizontaal af, ook al lijkt dat misschien heel saai.

waarom je baby te vroeg laten zitten niet goed is

De rugspieren en wervelkolom zijn er simpel weg gewoon nog niet klaar voor. De spieren van de rug worden sterk door ze te gebruiken tijdens het spelen op de vloer. Vooral op de buik liggen, geeft je baby alle gelegenheid de rugspieren te versterken.

Een baby is klaar om te zitten wanneer hij dit ook kan. Zet je baby dus ook niet te vroeg gezellig in een zitpositie op een bank.

Baby leert zitten

Een baby is klaar om te zitten wanneer hij dit kan (logisch!). Wanneer je baby geboren wordt, is de rug nog rond. In de loop van zijn eerste jaar ontwikkelt de rug zich van rond naar recht. Dan zijn de rugspieren zo getraind dat de wervelkolom sterk genoeg is voor deze rechte positie. Het is belangrijk dat je baby goed op zijn buik kan liggen. Baby's vinden het niet leuk, maar het is wel belangrijk. Door te oefenen met op de buik liggen ontwikkelt je baby zijn nekspieren en wordt hij sterker. Ongeveer tussen de 4 en 6 maanden kan je kleine zijn hoofdje rechtop houden en krijgt hij de omrol skills helemaal onder de knie, vanaf dat moment is de zitfase dichtbij.

''Als je baby zes maanden oud is en nog niet zelfstandig kan zitten, heb jij het goed gedaan!''

- Kinderfysiotherapeut Bart van Dinther

Zelfstandig zitten

Met alle skills die je kleine op dit moment bezit is hij er klaar voor om met ondersteuning recht op te zitten #mijlpaaliscomingsoon. In het begin heeft hij natuurlijk nog wat moeite om zijn balans te houden en is omvallen gegarandeerd. Wees niet de overprotective mom want vallen en opstaan hoort er tenslotte bij! Zorg wel voor een zachte ondergrond en blijf in de buurt, je wilt deze mijlpaal absoluut niet missen. 

Handige tips om te oefen met zitten

Als trotse moeder wil je je kleine natuurlijk graag helpen tijdens deze mijlpaal en dat kun je op verschillende manieren doen:

  • Wanneer je baby zijn hoofd omhoog kan houden, kan je zijn nekspieren verder trainen door je kleine vanuit ligging zachtjes aan zijn armpjes omhoog te trekken tot hij zit.
  • Om de balans te oefenen kun je een aantal spelletjes doen. Ga tegen over je kleine zitten en rol een balletje naar hem toe. Je kunt hem ook helpen door zijn handjes vast te houden en te gaan klappen.
  • Waarschijnlijk is menig mens bekend met het liedje: een herenpaard, een damespaard en ... Gat in de weg!

Ontwikkeling baby stimuleren

Je stimuleert de ontwikkeling van je baby het best door hem de tijd te gunnen alles op zijn of haar eigen tempo te doen. Het ene kind is daar sneller mee dan de ander en dat is helemaal niet erg. Natuurlijk kun je je kindje uitdagen en prikkelen, waar we al eens een handig artikel over schreven. 

Isabelle Spapé

Door

20 februari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.