Baby leert klimmen

Baby leert klimmen

O jee, oppassen geblazen! Je baby komt in de fase dat hij leert klimmen. Wat je moet weten over de klimfase en wat jij wel en juist niet moet doen.

Leren klimmen is heel belangrijk voor de motorische ontwikkeling van je baby. Meestal begint het optrekken en klimmen bij ongeveer 8 tot 10 maanden.

Baby leert klimmen en optrekken 

Oeps, ineens probeert je kindje uit de box of uit het ledikant te klimmen. Maak je borst maar nat, want jullie zijn in de klimfase beland! De fase begint met dat je kindje zich optrekt, bijvoorbeeld aan de rand van de box, bed of tafel. Als hij dat onder de knie heeft, zul je zien dat hij gaat proberen om zijn beentje op te trekken om op de tafel  of over de rand van de box te klimmen. Zet je kindje maar eens onderaan de trap en voilá: waarschijnlijk vindt hij het reuze interessant om te proberen de traptrede op te klimmen.

Een kind kan eerder de trap opklimmen dan het kan lopen. Klimmen en klauteren is namelijk goed voor het evenwicht en coördinatie, wat je kleintje weer nodig heeft om later goed te leren lopen. Een traphekje aanschaffen is dus niet zo'n gek idee! 

Lees ook: wat is het beste traphekje?

Als je baby leert optrekken...

  • is het tijd om het ledikant en de box op de laagste stand te zetten 
  • wordt jouw bijzettafel een prooi voor de grijpgrage handjes van je kleintje. Oefen dus maar vast op een streng 'nee, afblijven!' of zet waardevolle of breekbare spullen ergens waar je baby er niet bij kan. 
  • is het tijd om je huis aan een veiligheidsinspectie te onderwerpen: staan er ergens krukjes die makkelijk omver getrokken kunnen worden etc? Het zal je kindje immers niet uitmaken waar hij zich aan optrekt en tegenop klimt, maar het is wel zo fijn als de kans op bezeren zo klein mogelijk is. 

Do's & don'ts voor ouders

Jij wilt je kindje natuurlijk zo goed mogelijk stimuleren om goed te leren klimmen, klauteren en optrekken. Er zijn een aantal dingen die je dan juist wél en niet moet doen.

Roep niet steeds 'pas op!'. Ja, je kindje zal heus wel eens vallen en zich pijn doen, maar in deze fase is dat alleen maar leerzaam. Als je teveel waarschuwt kan je je kind juist bang maken om dingen uit te proberen en zo de ontwikkeling in de weg staan.

Geef je kindje de ruimte. Ja, het is doodeng als je minime de trap opklimt. Maar laat het gebeuren, want ook dit is zo leerzaam! Natuurlijk blijf jij in de buurt zodat je kunt ingrijpen als je kindje misstapt op uitglijdt. Als het uitkomt kun je je kleine zelf de trap op laten klimmen, en soms zul je hem of haar natuurlijk gewoon dragen. Maar til je kind niet standaard bij elk obstakel op. En zorg altijd dat het traphekje stevig dicht zit als er niet naar boven geklommen mag worden!

Daag je kindje uit. Nu je kindje zich kan optrekken en leert klimmen, wil hij daar continu mee oefenen. Daag je kindje uit met bijvoorbeeld een wasmand waar hij in kan klimmen, leg een stapel kussens neer waar hij overheen kan klimmen en ga extra vaak naar het klimrek in de speeltuin. 

Lees ook: een overzicht van de motoriekontwikkeling in het eerste jaar

Rosanne Buitendijk

Door

18 oktober 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.