Overzicht: motoriek ontwikkeling baby

Van alleen maar kunnen liggen tot staan en misschien al de eerste stapjes. Hoe ontwikkelt je baby zich in het eerste jaar?

Het eerste jaar is je kindje nog echt een baby. Dit jaar staat volledig in het teken van de ontwikkeling van de motoriek. Wat moet je kindje wanneer ongeveer kunnen? Natuurlijk is elk kind anders. De een is een snelle leerling, de ander neemt lekker zijn tijd. Wij laten in een overzicht de gemiddelde ontwikkeling van de motoriek van je baby zien!

Motoriek in de eerste weken

Basismotoriek

Pasgeboren (voldragen) baby's nemen vaak een houding aan waarbij de armpjes zijn gebogen en de knietjes opgetrokken. Ook wanneer je baby op zijn rug slaapt ligt hij met gebogen armpjes en iets opgetrokken beentjes. Wanneer je je baby op zijn buik legt dan strekt hij al snel zijn beentjes onder zich uit. De spiertjes in de nek zijn nog niet erg sterk, maar vanuit buikligging kan hij zijn hoofdje even oprichten om hem afwisselend op de linker of rechterwang te leggen. Je baby kan nog niet op zijn armpjes steunen, maar als je de handjes beetpakt en vanuit rugligging rustig omhoogtrekt dan zijn z'n armpjes volledig gestrekt. Het hoofdje hangt dan nog wel wat achterover, dit zal naarmate je baby ouder wordt steeds beter gaan. Rond 4 weken kan je baby in zittende houding zijn hoofdje enkele seconden overeind houden.

Grijpen

Je zult zien dat je pasgeboren baby zijn handjes grotendeels tot vuistjes heeft gebald. Wanneer je baby ontspannen is gaan zijn handjes af en toe ene beetje open. Als je dan je vinger in zijn handpalm duwt zal je baby hem stevig vastgrijpen. Dit is nog niet bewust maar eerder een reflex, en werkt ook zo bij de voetjes.

Reflexen

In de eerste weken zijn er nog veel reflexen te zien of op te wekken. Als je baby schrikt, bijvoorbeeld van een geluid of als zijn hoofdje plots iets omlaag wordt bewogen is het reflex van Moro te zien. Hij beweegt zijn armpjes dan iets opzij en spreidt zijn vingertjes. Dit doet hij symmetrisch, zo niet dan moet hier even naar gekeken worden. Het reflex van Moro wordt meestal opgewekt door een forse prikkel. Reageert je baby op elke kleine prikkel, dan kan het zijn dat hij een versterkte prikkelbaarheid heeft.

De ATNR (asymmetrische tonische nekreflex) valt je waarschijnlijk pas op als je weet wat dit is. Als je baby op zijn rug ligt en zijn hoofdje naar rechts beweegt, strekt hij zijn rechterarm en rechterbeen uit en buigt hij zijn linkerarm en linkerbeen. Beweegt je baby zijn hoofdje naar links dan is het andersom.

Als je je baby onder zijn oksels beethoudt en een beetje voorover gebogen met de voetjes op de grond zet dan ontstaat er een loopreflex. Heel langzaam trekt hij zijn beentje dan omhoog en zet hem ook weer heel langzaam neer. Dit is vooral een reflex, dus je kindje kan nog niet echt oefenen met lopen. Het verdwijnt dan ook ongeveer bij 8 weken.

Motoriek bij 3 maanden

Na 3 maanden heeft je kindje zich al flink ontwikkeld. Hij gaat zich meer en meer richten op zijn omgeving. Zijn handjes zijn al steeds vaker open en hij kan uit nieuwsgierigheid de handjes zelfs gaan draaien om ze van alle kanten te bekijken. Ook kan hij zijn armpjes gaan uitstrekken naar dingen, maar zal nog niets bewust beetpakken.

Ook kan je baby al beter zijn hoofdje in balans houden in zithouding bij ondersteuning. Als je je baby vanuit rugligging aan zijn handjes omhoog trekt reageert je kindje al veel beter. Dit is de tractierespons. Hij neemt zijn hoofdje al goed mee en trekt zichzelf ook mee op. Hierbij buigt je kindje zijn ellebogen. Als je baby zijn hoofdje nog te veel achterover laat hangen heeft hij nog een te lage spierspanning. Forceer je kindje nog niet tot een zithouding door hem bijvoorbeeld rechtop tegen een kussen te zetten. Je kindje hoort nu namelijk nog vooral horizontaal te 'leven', dus is dit nog onnatuurlijk.

 Lees ook: Waarom je je baby niet te vroeg moet laten zitten of staan

In buikligging kan hij zijn hoofdje nu tot 45° opheffen en daardoor met hoofd en borst steunend op de onderarmen liggen.

Motoriek bij 6 maanden

Met 6 maanden kan je baby meestal zijn voetjes beetpakken, en misschien stopt hij zijn teentjes ook al in zijn mond. Hij kan voorwerpen zoals zijn drinkflesje beethouden, maar laat het vallen als hem iets anders wordt aangeboden.

Ook kan hij omrollen van rug naar buik, of van buik naar rug. Als hij van rug naar buik gaat kan het nog even moeilijk zijn om zijn arm onder zich vandaan te halen, maar dit zal steeds beter gaan. Babysteps!

In buikligging kan je baby zich nu met gestrekte armpjes oprichten, waarbij het lichaamsgewicht helemaal op de armen komt te liggen. Zijn borst en het bovenste deel van de buik komen daarbij los van de grond. Hij kan zijn hoofdje nu in een hoek van 90° opheffen en naar links en rechts kijken.

Verder kan je baby misschien al een beetje gaan staan (met ondersteuning natuurlijk!). Is je baby erg enthousiast en vlot, dan kan hij al een beetje gaan springen in deze houding.

Motoriek bij 9 maanden

Ook nu kan je baby al heel wat meer ten opzichte van 3 maanden geleden. Hij kan al veel beter zitten, misschien zelfs al heel kort zonder ondersteuning. Als hij een beetje voorover buigt en dreigt te vallen kan hij zich al corrigeren. 

Als je je kindje ergens tegenaan zet kan hij al zelf blijven staan. Binnenkort kan hij zich ook al zelf op gaan trekken tot staan. Nu ga je dus steeds meer je handen vol krijgen, want je kindje wordt steeds mobieler en dit brengt weer meer gevaren met zich mee. Let bijvoorbeeld op tafelkleden met gevaarlijke dingen erop, zoals zware spullen, vazen of hete thee. Hij begint zich ook al echt voort te bewegen door te tijgeren of zichzelf achteruit te schuiven (buikschuiven). Nu kan het heel snel gaan. Zodra je kleintje doorheeft dat het gemakkelijker gaat als ze hun billen en buik omhoog doen kunnen ze beginnen met kruipen. Sommige baby's gaan niet kruipen, maar vinden het juist weer makkelijker om zich voort te bewegen op hun billen (bilschuiven). Ieder zijn ding!

Kleine voorwerpen kan hij tussen duim en wijsvinger vastpakken. Rond 7 maanden kon hij al voorwerpen overpakken van de ene hand in zijn andere, nu kan hij in beide handen een voorwerp beethouden. Nu begint je kleine waarschijnlijk herrie te maken door deze twee voorwerpen hard tegen elkaar aan te slaan. Erg vermakelijk (voor je baby dan)!

Motoriek bij 12 maanden

Je kindje is na zijn eerste verjaardag officieel baby-af en wordt nu dreumes genoemd. Misschien kan je kindje al een poosje aan de hand meelopen. De snelle baby’s kunnen nu echter al los lopen. Natuurlijk kan je kindje nu nog makkelijk uit evenwicht raken en vallen.

Je kindje kan nu dingen afgeven en weer terugpakken. Ook heeft je kindje er weer een vermakelijke bezigheid bij geleerd, namelijk alles steeds weer op de grond gooien en dan maar kijken hoelang het duurt tot mama of papa het opraapt. Een gezellig (gezins)spelletje! Ahum.

Zoals al eerder gezegd is elk kind anders en hoef je echt niet bang te zijn dat je kindje een achterstand heeft. Je moet dit overzicht dus vooral meer als een richtlijn zien!

Komt dit overzicht een beetje overeen met de ontwikkeling van jouw kindje? Laat het weten in een reactie!

Redactie MiniMe.nl

Door

15 januari 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.