Waarom je je baby niet te vroeg moet laten zitten of staan

Waarom je je baby niet te vroeg moet laten zitten of staan

Natuurlijk wil je de ontwikkeling van je baby zo goed mogelijk stimuleren, maar pas op dat je de boel niet forceert. Handige do's & don'ts!

We gaan hier geen beschuldigend vingertje omhoog steken want dit is een onderwerp waar íedere moeder zich wel eens schuldig aan maakt. Wij ook. Maar het is wel goed om af en toe bij stil te staan. Geef je kindje de ruimte om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Een kindje van vier maanden zou je niet al moeten laten zitten of staan, ook al is het spelenderwijs.

Baby laten zitten

Wanneer je baby na een maand of twee, drie de echte inimini babylook van zich heeft afgeschud en je steeds meer een mensje ziet, is het verleidelijk om je baby ook steeds meer mensendingen te laten doen. Dus zet je 'm op de bank tegen een kussen in zitpositie. Leuk voor de foto! Maar baby's horen op deze leeftijd nog niet neergezet te worden. Zijn leven speelt zich nog voornamelijk horizontaal af, ook al lijkt dat misschien heel saai. Zittend ziet je kindje toch veel meer? 

Waarom het niet goed is je kindje te laten zitten

De rugspieren en wervelkolom zijn er gewoon nog niet klaar voor. De spieren van de rug worden sterk door ze te gebruiken tijdens het spelen op de vloer. Vooral op de buik liggen, geeft je baby alle gelegenheid de rugspieren te versterken.

"Pas als je kind zich zelf kan oprichten tot zit is de rug klaar voor rechtop zitten." 

Daarnaast kan je kindje snel verveeld raken wanneer je hem op de rug of buik wil laten spelen. Kinderfysiotherapeuten zien dat kindjes vaak niet meer willen oefenen met op de buik liggen. Hierdoor missen ze een deel van de motorische ontwikkeling wat juist zorgt voor meer frustratie. Tijgeren en kruipen wordt bijvoorbeeld overgeslagen. Kindjes gaan later lopen of gaan op de billen schuiven. 

Wanneer kan een baby zelf zitten

Een baby is klaar om te zitten wanneer hij dit ook kan. Als je baby zes maanden oud is en nog niet zelfstandig kan zitten, heb jij het goed gedaan, zegt kinderfysiotherapeut Bart van Dinther. Wanneer je baby geboren wordt, is de rug nog rond. In de loop van zijn eerste jaar ontwikkelt de rug zich van rond naar recht. Dan zijn de rugspieren zo getraind dat de wervelkolom sterk genoeg voor deze rechte positie. Kindjes gaan omrollen en tijgeren, daarna leren ze om zelf in de zitpositie te komen. Dit is meestal rond 8 of 9 maanden

"En onthoud: volwassenen zitten veel te veel (zo'n 10 uur per dag). Zitten voelt voor ons dus heel logisch, terwijl we zelf veel te veel zitten." 

Speciale stoeltjes om baby te laten zitten

Over de aanschaf van 'babysitter' stoeltjes voor baby's vanaf drie maanden zou je een keertje extra moeten nadenken. In deze stoeltjes kunnen kleintjes redelijk rechtop zitten en de ondersteuning is beter dan een kinderstoel, maar dat neemt niet weg dat baby's van een paar maanden nog niet klaar zijn voor deze positie. Je ziet dan ook vaak dat de houding alles behalve natuurlijk oogt. 

Baby laten staan

Hetzelfde geldt voor het al laten staan van je baby. Het is super aandoenlijk om jouw minime te helpen met staan en lopen, maar wanneer je kindje pas een paar maanden oud is is dit niet goed voor de stand van de voetjes. Ook de heupen en bekken zijn nog volop in ontwikkeling en zijn niet geschikt voor deze houding.

Wanneer kan een baby zelf staan

Een baby leert staan door zich vanuit de zitpositie op te trekken aan bijvoorbeeld de bank, box of tafel. Op dat moment is hij er sterk genoeg voor om dit te doen. Gemiddeld is dit rond de 10 maanden. 

Loopstoeltjes voor baby's

De loopstoeltjes die bij menig kinderspeelgoedwinkel te krijgen is en waarmee je uk de hele kamer doorsjeest zijn bij veel kids favoriet. Natuurlijk moet je lekker zelf weten of je zo'n loopstoeltje koopt, het is alleen niet de meest verantwoorde aankoop is die je kunt doen. Natuurlijk vinden kleintjes het geweldig, maar doordat ze nog niet zelf kunnen lopen leren ze zich in zo'n stoeltje de verkeerde loopbeweging aan. Daardoor kan het juist alleen maar langer duren voor hij écht kan lopen. Laat je kindje er dus zeker niet te lang en vaak inzitten.

Ontwikkeling baby stimuleren

Je stimuleert de ontwikkeling van je baby het best door hem de tijd te gunnen alles op zijn of haar eigen tempo te doen. Het ene kind is daar sneller mee dan de ander en dat is helemaal niet erg. Natuurlijk kun je je kindje uitdagen en prikkelen, waar we al eens een handig artikel over schreven. 

Bronnen: Kijkopontwikkeling, Saventa

Rosanne Buitendijk

Door

16 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.