Waarom je je baby niet te vroeg moet laten zitten of staan

Waarom je je baby niet te vroeg moet laten zitten of staan

Natuurlijk wil je de ontwikkeling van je baby zo goed mogelijk stimuleren, maar pas op dat je de boel niet forceert. Handige do's & don'ts!

We gaan hier geen beschuldigend vingertje omhoog steken want dit is een onderwerp waar íedere moeder zich wel eens schuldig aan maakt. Wij ook. Maar het is wel goed om af en toe bij stil te staan. Geef je kindje de ruimte om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Een kindje van vier maanden zou je niet al moeten laten zitten of staan, ook al is het spelenderwijs.

Baby laten zitten

Wanneer je baby na een maand of twee, drie de echte inimini babylook van zich heeft afgeschud en je steeds meer een mensje ziet, is het verleidelijk om je baby ook steeds meer mensendingen te laten doen. Dus zet je 'm op de bank tegen een kussen in zitpositie. Leuk voor de foto! Maar baby's horen op deze leeftijd nog niet neergezet te worden. Zijn leven speelt zich nog voornamelijk horizontaal af, ook al lijkt dat misschien heel saai. Zittend ziet je kindje toch veel meer? 

Waarom het niet goed is je kindje te laten zitten

De rugspieren en wervelkolom zijn er gewoon nog niet klaar voor. De spieren van de rug worden sterk door ze te gebruiken tijdens het spelen op de vloer. Vooral op de buik liggen, geeft je baby alle gelegenheid de rugspieren te versterken.

"Pas als je kind zich zelf kan oprichten tot zit is de rug klaar voor rechtop zitten." 

Daarnaast kan je kindje snel verveeld raken wanneer je hem op de rug of buik wil laten spelen. Kinderfysiotherapeuten zien dat kindjes vaak niet meer willen oefenen met op de buik liggen. Hierdoor missen ze een deel van de motorische ontwikkeling wat juist zorgt voor meer frustratie. Tijgeren en kruipen wordt bijvoorbeeld overgeslagen. Kindjes gaan later lopen of gaan op de billen schuiven. 

Wanneer kan een baby zelf zitten

Een baby is klaar om te zitten wanneer hij dit ook kan. Als je baby zes maanden oud is en nog niet zelfstandig kan zitten, heb jij het goed gedaan, zegt kinderfysiotherapeut Bart van Dinther. Wanneer je baby geboren wordt, is de rug nog rond. In de loop van zijn eerste jaar ontwikkelt de rug zich van rond naar recht. Dan zijn de rugspieren zo getraind dat de wervelkolom sterk genoeg voor deze rechte positie. Kindjes gaan omrollen en tijgeren, daarna leren ze om zelf in de zitpositie te komen. Dit is meestal rond 8 of 9 maanden

"En onthoud: volwassenen zitten veel te veel (zo'n 10 uur per dag). Zitten voelt voor ons dus heel logisch, terwijl we zelf veel te veel zitten." 

Speciale stoeltjes om baby te laten zitten

Over de aanschaf van 'babysitter' stoeltjes voor baby's vanaf drie maanden zou je een keertje extra moeten nadenken. In deze stoeltjes kunnen kleintjes redelijk rechtop zitten en de ondersteuning is beter dan een kinderstoel, maar dat neemt niet weg dat baby's van een paar maanden nog niet klaar zijn voor deze positie. Je ziet dan ook vaak dat de houding alles behalve natuurlijk oogt. 

Baby laten staan

Hetzelfde geldt voor het al laten staan van je baby. Het is super aandoenlijk om jouw minime te helpen met staan en lopen, maar wanneer je kindje pas een paar maanden oud is is dit niet goed voor de stand van de voetjes. Ook de heupen en bekken zijn nog volop in ontwikkeling en zijn niet geschikt voor deze houding.

Wanneer kan een baby zelf staan

Een baby leert staan door zich vanuit de zitpositie op te trekken aan bijvoorbeeld de bank, box of tafel. Op dat moment is hij er sterk genoeg voor om dit te doen. Gemiddeld is dit rond de 10 maanden. 

Loopstoeltjes voor baby's

De loopstoeltjes die bij menig kinderspeelgoedwinkel te krijgen is en waarmee je uk de hele kamer doorsjeest zijn bij veel kids favoriet. Natuurlijk moet je lekker zelf weten of je zo'n loopstoeltje koopt, het is alleen niet de meest verantwoorde aankoop is die je kunt doen. Natuurlijk vinden kleintjes het geweldig, maar doordat ze nog niet zelf kunnen lopen leren ze zich in zo'n stoeltje de verkeerde loopbeweging aan. Daardoor kan het juist alleen maar langer duren voor hij écht kan lopen. Laat je kindje er dus zeker niet te lang en vaak inzitten.

Ontwikkeling baby stimuleren

Je stimuleert de ontwikkeling van je baby het best door hem de tijd te gunnen alles op zijn of haar eigen tempo te doen. Het ene kind is daar sneller mee dan de ander en dat is helemaal niet erg. Natuurlijk kun je je kindje uitdagen en prikkelen, waar we al eens een handig artikel over schreven. 

Bronnen: Kijkopontwikkeling, Saventa

Rosanne Buitendijk

Door

16 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 12 reacties geplaatst.

Robin

2 jaar geleden

Arjan: Wij mannen maken die fout ook hoor, niet alleen de mams ;)

Monique

3 jaar geleden

Of je kunt een kinderfysiotherapeut uitnodigen, die checkt, wat je baby al kan (of nog niet kan.) Als je het gevoel hebt, dat je baby er wel klaar voor is.. Het bovenstaande was mij bekend en ik was mijn kind juist aan het afremmen, maar op een gegeven moment is dat niet meer te doen. een en al frustratie. Kinderfysio kwam eigenlijk langs ivm lichte afplatting. Deze bleek bij ons juist ontstaan te zijn vanwege haar sterke spieren, die ze in de eerste 2 maanden veelal liggend ontwikkeld had natuurlijk.

Mijn dochter is nu 4 maanden en rolde zelf om vanaf 3 maanden. van rug naar buik en buik naar rug. Ze tijgerde ook ieniemieniestukjes. Nu maakt ze kruipbewegingen ( billen omhoog) Ze draait volledig om haar as. Ze kan al lang goed zitten met ondersteuning en is telkens bezig dit ook zonder ondersteuning te willen. Ze probeert te staan, wat haar kort lukt als ze zich ergens aan vasthoudt. Ik dacht, dat dit allemaal mogelijk afgeremd moest worden.

Maar de kinderfysio, zag, dat het een heel sterk kind is, zich fysiek heel goed ontwikkelt. Daardoor heb ik nu oefeningen gekregen, hoe ik haar op een juiste manier kan leren zelf te gaan zitten en over een paar weken volgt ook staan. Zo hoeft ze niet gefrustreerd te blijven, hoef ik haar niet af te remmen. Maar mag ik haar op een verantwoorde manier stimuleren in haar ontwikkeling. Iedereen (heel) blij. Maar wel met professionele begeleiding :-)

Annelies

3 jaar geleden

Mee eens!

Wanneer vrienden of familieleden mijn zoontje (9 maanden) op zijn beentjes laten staan, vraag ik telkens om dit niet te doen. Niet altijd gemakkelijk!

Insa

3 jaar geleden

Als je er al een vraag bij hebt,lijkt het me al logisch niet te doen. Mensen willen te snel ,laat het kindje zn eigen ritme toch bepalen. Twijfel of vraag NIET doen! Beetje logica mensen jeetje.

S

4 jaar geleden

hoe lang mag een kind van 9 maanden in een zitstoeltje zitten?

Sara

4 jaar geleden

Maar hoe zit dat dan met een draagdoek of zak. Daar in zitten of hangen ze ook recht op. Is dat dan ook eigenlijk niet hoed voor een bepaalde leeftijd?

Sanne

5 jaar geleden

Het gaat er niet om dat die kinderen zo snel zijn uit zichzelf, maar meer om de ouders die hun kinderen alles te snel forceren. Lopen aan twee handen met een paar maanden, het continue zitten. Als een kind het uit zichzelf doet, prima! Dan zijn ze er dus sterk genoeg voor.

Zina

5 jaar geleden

Juist door die frustratie zal het haar lukken. Dat gaat met alles zo. Omrollen, kruipen, zitten, lopen. Zolang ze het nog niet zelf doet, zou ik haar niet neerzetten. Je loopt dan ook nog het risico dat ze helemaal niet meer wil liggen, wat juist ook heel belangrijk is. Kinderen ontwikkelen zich door zelf te doen, niet door wat er voor hen gedaan wordt. Echt, komt vanzelf goed.

Hz

5 jaar geleden

En wat als je kind met drie maanden al overeind wil zitten? Ze probeert vanuit schuine lig in de armen uit alle macht overeind te komen en raakt helemaal gefrustreerd dat dit niet lukt.

Zina

5 jaar geleden

Geweldig artikel! Eindelijk worden mensen er eens op gewezen dat je een baby niet gedwongen moet laten zitten, ze leren het vanzelf wel, als ze er aan toe zijn! Net zoals baby's die alleen nog maar in maxicosi's worden rondgereden ipv gewoon een wandelwagen, omdat dat zo "handig" is, want je klikt hem er zo op. Handig wel misschien, maar zo slecht voor het ruggetje. Het wordt in een stand gedwongen waar het nog niet klaar voor is. Wijzend vingertje? Vind ik helemaal niet, juist goed dat ouders erop gewezen worden dat je je kindje niet steeds moet neerzetten.

Arjan

5 jaar geleden

Fijn te lezen dat alleen moeders het 'fout' doen en vaders (blijkbaar) niet

Tanja

5 jaar geleden

Vind hier toch wel wat "vingertjes". En ik mis de nuance. Sommige kinderen gaan zonder aanwijsbare reden of oorzaak kontschuiven. Of slagen erin eerder dan de gemiddelde tijd te gaan zitten. Niet ieder kind loopt, zit, staat of praat op dezelfde tijd. Het zijn ontwikkelingen waar je als ouder weinig invloed op hebt. Consultatie bureaus beoordelen alles aan de hand van een gemiddelde en dat is precies waar het zo vaak fout gaat. Een kind (mens) is geen gemiddelde maar een individu.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.