Baby ontwikkeling stimuleren

Hoe kun je de ontwikkeling van je baby stimuleren? Probeer het eens met deze handige tips zoals leren aankijken en het leren van nieuwe woorden.

Zeg maar Mama! Nee, zeg eens Papa! Ah zie je dat, ze lacht naar mij! Ja je herkent het wel, iedere ouder wil graag continue met hun baby samen zijn om de nieuwste ontwikkelingen te zien. Je kunt al heel vroeg beginnen om die ontwikkelingen te stimuleren. Lees hieronder een aantal nuttige tips.

leer je baby naar je kijken

Vanaf het moment dat je baby 5 weken oud is maakt het een snelle groei door en ziet die kleine de wereld om zich heen niet meer als één geheel. Je zult merken dat hoe ouder je baby wordt, hoe gerichter en langer die ergens naar zal kijken. 

Oogcontact aanmoedigen

Dit kun je stimuleren door veel oogcontact met je baby te maken, veel met je kleine te lachen en te praten. Reageer ook positief en vrolijk wanneer je baby naar jou kijkt.

Als moeder heb je je baby natuurlijk 9 maanden bij je gedragen. Jouw stem en lach herkent je kleine dan ook het beste, en jij zal dus waarschijnlijk het snelst een reactie krijgen.

leer je baby emoties 

Als je kleine ongeveer 3 maanden oud is zul je steeds beter emoties kunnen zien. Je baby zal die ook steeds vaker proberen te uiten. Je kunt nu duidelijk zien wat je kleine leuk vindt en wat niet doordat hij of zij gewoon simpelweg lacht of huilt om iets leuks of vervelends aan te geven.

Positief benaderen

Probeer dan ook eens om de emoties van jezelf en je kindje te benoemen zodat die gaat begrijpen waar welke emotie voor staat. Als je baby bijvoorbeeld lacht: 'Wat ben je vrolijk!' 

nekspieren baby stimuleren

Het hoofdje van een baby is het zwaarste onderdeel van het hele lichaam, dus wees hier voorzichtig mee en ondersteun dit goed wanneer je je baby oppakt. Voor de ontwikkeling van de nekspieren is het goed om je baby regelmatig op verschillende plaatsen en manieren te laten zitten en liggen.

Vliegertje spelen

Als je baby 2 maanden of ouder is zijn de nekspieren al iets sterker. Je zult zien dat je kleine het hoofdje wat vaker zelf zal optillen. Dit is het perfecte moment op vliegertje te spelen! Til je kleine boven je hoofd en draai rustig rond. Dit vindt bijna iedere baby geweldig!

je baby nieuwe woorden leren

Vanaf 9 maanden zal je baby steeds duidelijker gaan 'brabbelen'. Reageer hierop en ga erop in, zo kunnen jullie al heel snel echte gesprekjes samen voeren. Als je kleine iets ouder is kun je hem of haar kennis laten maken met nieuwe woorden, bijvoorbeeld door dieren, fruit en nieuwe voorwerpen te benoemen. 

Kinder boeken

Baby's zijn dol op aandacht, dus probeer eens om de plaatjes in een kinderboek aan te wijzen en uit te leggen, zo maakt je baby alvast kennis met nieuwe woorden. Als je kleine wat ouder is kun je beginnen met verhaaltjes voorlezen, zoals deze leuke peuterboeken

baby taalontwikkeling stimuleren

Het is belangrijk dat je je baby bij zijn of haar naam noemt zodat de kleine weet: Hé, dat ben ik! Voor de hersenstimulatie is het ook heel belangrijk om correcte Nederlandse zinnen te gebruiken en niet alleen maar 'babytaal'. Dus in plaats van: 'lust jij jamjam?' gebruik je 'Heb je honger?' 

Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Voor bijna alle nieuwe handelingen geldt dat het zelf voordoen en het herhalen ervoor zorgt dat je baby de handelingen sneller begrijpt en deze probeert na te doen. Probeer vanaf de 4/5 maanden eens uit om lichaamsdelen van jezelf of je kindje aan te tikken en te benoemen. Zo kun je vervolgens vragen: 'waar is jouw voet?' 

Baby leren omrollen

Voor je baby begint met zitten, kruipen en lopen komt het omrollen. Dit is belangrijk voor het evenwicht van je kleine. De meeste baby's rollen eerst van hun rug op hun zij voor ze kunnen rollen zoals ze willen.

Ontdekken en spelen

Ga vooral lekker spelen met je kleine. Speel je met je baby's voeten dan vallen die vaak vanzelf een keer opzij, waardoor je de zijligging oefent. Ook kun je het ene been over het andere kruisen zodat je het rollen in gang zet, of probeer of je die kleine met de rechterhand naar speelgoed te laten grijpen dat aan de linkerzijde hangt. Deze beweging is dezelfde als die om het rollen in gang te zetten. 

Algemene Tips

  • Door veel tijd samen door te brengen leert je baby automatisch al veel emoties en woorden van jou.
  • Probeer samen verschillende spelletjes uit zoals: Kiekeboe, Kleuren en Domino voor veel interactie. 
  • De speciale 'voelboeken' met veel verschillende kleuren, patronen en stoffen of boeken met geluid zijn leuk om je baby kennis te laten maken met nieuwe dingen.
  • Je baby leert de taal van degene die hem verzorgt, dus blijf vooral lekker tegen je kleine praten ook al krijg je alleen nog maar blabla terug. 

Is je kleine al een stapje verder lees dan: baby leren zitten (volgt snel) en baby leren lopen.

Bronnen: opvoeden, ontwikkeling 

Marlon Verhoeven

Door

28 juli 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.