Fotocredits: Barefootblonde
Iedere dag ontwikkelt je kleine zich weer meer en zo komt ook het moment dat je baby begint met kruipen. Zo kun je dat stimuleren!
Voor je kleine is kruipen één van de grootste stappen naar onafhankelijkheid en vaak kijk je daar als mama ook heel erg naar uit. Maar wanneer begint je baby met kruipen en hoe kun je hem daarbij helpen? Lees hier alle informatie en een aantal handige tips om je baby te leren kruipen.
Baby's beginnen over het algemeen eerst vooral rond te spartelen op één plek, daarna volgen de handen en knieën en voor je het weet is die kleine op ontdekkingsreis door je huis.
Als we naar gemiddelden kijken, beginnen de meeste baby's tussen de 7e en 9e maand met kruipen. Maar, het blijft een gemiddelde! Sommige baby's kruipen al na 5 maanden en andere zullen er weer iets langer over doen. Iedere baby heeft daar een eigen tempo in.
Als je baby zich na een jaar nog niet kan voortbewegen, is het aan te raden het consultatiebureau te raadplegen.
Natuurlijk wil je erbij zijn als je kleine gaat kruipen, maar hoe herken je de eerste hints dat je kindje er klaar voor is? Als eerst moet je baby het hoofd en de borst goed op kunnen tillen als hij op de buik ligt. Als die spieren sterk genoeg zijn, beginnen baby's vaak te tijgeren (zo rond de 6/7 maanden). Vooruit of achteruit; het kan allebei en ziet er vaak een beetje komisch uit. Laat die kleine lekker gaan, de spieren worden zo goed getraind voor 'het echte werk'.
Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw baby?
Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!
Wat daarnaast ook handig is en vaak voorkomt bij baby's die willen kruipen, is dat ze korte momenten achter elkaar zelfstandig kunnen zitten. Het is alleen niet zo dat echt iedere baby eerst leert zitten voor het kruipen.
De methodes die baby's gebruiken om zich voor te bewegen, verschillen per kind.
Het zou kunnen dat jouw baby in plaats van kruipen zicht gewoon zittend voortbeweegt. Door met hun billen over de grond te schuiven, kunnen ze ook goed vooruit komen. Dit is echt niet vreemd en veel baby's gebruiken deze manier voor ze beginnen met lopen.
Misschien kruipt jouw baby helemaal niet, maar slaat hij of zij die hele fase gewoon over! In plaats van kruipen zal je baby dan eerst proberen te staan door zich aan dingen op te trekken, om dan ineens de eerste stapjes te zetten. Dit kan ook een heel praktische reden hebben: bijvoorbeeld omdat je gladde vloeren hebt waardoor kruipen lastig is.
Hoe kun jij je baby leren kruipen? Misschien kunnen we dan beter beginnen met wat je niet moet doen:
Wat kun je dan wél doen om je baby te leren kruipen? Je kunt je kleine stimuleren en de juiste omstandigheden voor hem of haar creëren zodat het kruipen sneller kan gaan. Een letterlijk en figuurlijk steuntje in de rug dus!
Veel tijd op de buik doorbrengen is goed voor je baby om spierkracht te ontwikkelen, zodat hij zichzelf kan voortbewegen. Als je baby huilt wanneer hij op de grond ligt, kun je hem op jouw buik laten liggen. Zo creëer je een veilige plek en kan je baby naar jou kijken. Daarnaast is dit ook een extra work out voor je kleine, want elke keer als hij zijn hoofd omhoog doet om je aan te kijken, traint hij zijn spieren.
Stimuleer je baby om te kruipen door er een spelletje van te maken. Ligt de kleine op de buik, houd dan speeltjes voor zijn gezicht of zing vlak voor zijn gezicht. Dit zorgt ervoor dat je baby vrolijk blijft en de zin krijgt om te bewegen.
Ook speeltjes die bewegen kunnen helpen om je baby aan te sporen om te gaan kruipen. Denk bijvoorbeeld aan een speelgoedtrein, auto of een bal. Eigenlijk is al het speelgoed dat beweegt en waar je kleine naar moet reiken tijdens het spelen goed om hem te helpen. Maar: doe dat niet te lang, anders raakt je baby gefrustreerd.
Zie je dat je kleine probeert om op handen en voeten te gaan staan? Dan kun je helpen door wat houvast te geven. Probeer zo min mogelijk te helpen en oefen maximaal een minuutje, dan blijft je kind het ook leuk vinden.
Het is logisch dat jij je baby graag ziet kruipen, het is dan ook één van de vele mijlpalen in het leven van je kleine. Maar probeer het kruipen absoluut niet te forceren en hem daarbij onder druk te zetten. Het belangrijkste hierbij is ook om je kleine niet met andere leeftijdsgenoten te vergelijken. Heb geduld, geniet van de momenten met je baby en blijf stimuleren, dan komt het allemaal wel goed! En hou goed in de gaten wanneer je baby moe wordt.
Maak je huis zo veilig mogelijk als je merkt dat je kleine een beetje begint met kruipen. Deze praktische tips kunnen daarbij helpen:
Heb jij nog tips voor andere mama's om hun baby te laten kruipen, laat dan een reactie achter!
Andere artikelen in deze categorie