Baby leren kruipen - Tips!

Iedere dag ontwikkelt je kleine zich weer meer en zo komt ook het moment dat je baby begint met kruipen. Hoe kun je dat stimuleren?

Voor je kleine is kruipen één van de grootste stappen naar onafhankelijkheid en vaak kijk je daar als mama ook heel erg naar uit. Maar wanneer begint je baby met kruipen en hoe kan je daarbij helpen? Lees hier informatie en aantal handige tips om je baby te leren kruipen.

Baby's beginnen over het algemeen eerst vooral rond te spartelen op één plek, daarna volgen de handen en knieën en voor je het weet is die kleine op ontdekkingsreis door je huis. 

Baby kruipen wanneer begint het?

Als we naar gemiddelden kijken beginnen de meeste baby's tussen de 7e en 9e maand met kruipen. Maar, het blijft een gemiddelde. Sommige baby's kruipen al na 5 maanden en anderen zullen er weer iets langer over doen. Iedere baby heeft daar een eigen tempo in. 

Als je baby zich na een jaar nog niet kan voortbewegen is het aan te raden het consultatiebureau te raadplegen.

Hoe gaat je baby kruipen? 

Natuurlijk wil je erbij zijn als je kleine gaat kruipen, maar hoe zie je de eerste hints dat je kindje er klaar voor is? Als eerste moet je baby het hoofd en de borst goed op kunnen tillen als ze op de buik ligt. Als die spieren sterk genoeg zijn beginnen baby's vaak te tijgeren (rond de 6/7 maanden). Vooruit of achteruit, het kan allebei en ziet er vaak een beetje komisch uit. Laat die kleine lekker gaan, de spieren worden zo goed getraind voor 'het echte werk'. 

 

Leren zitten voor het kruipen

Wat daarnaast ook handig is en vaak voorkomt bij baby's die willen kruipen, is dat ze korte momenten achter elkaar zelfstandig kunnen zitten. Het is alleen niet zo dat echt iedere baby eerst leert zitten voor het kruipen. 

De methode die baby's gebruiken om zich voor te bewegen, verschilt per kind. 

Mijn baby kruipt niet

Het zou kunnen dat jouw baby in plaats van kruipen zicht gewoon zittend voortbeweegt. Door met hun billen over de grond te schuiven kunnen ze ook goed vooruit komen. Dit is echt niet vreemd en veel baby's gebruiken deze manier voor ze beginnen met lopen. 

Baby slaat kruipen over

Misschien kruipt jouw baby helemaal niet, maar slaat hij of zij die hele fase gewoon over! In plaats van kruipen zal je baby dan eerst proberen te staan door zich aan dingen op te trekken, om dan ineens de eerste stapjes te zetten. Dit kan ook een heel praktische reden hebben: bijvoorbeeld omdat je gladde vloeren hebt waardoor kruipen lastig is. 

 

Baby leren kruipen

Hoe kun jij je baby leren kruipen? Misschien kunnen we dan beter beginnen met wat je niet moet doen:

  • Nooit ontmoedigen. Kruipt je kleine als een krab opzij? Lekker laten gaan, iedere baby heeft een eigen stijl. 
  • Verminder de tijd dat je baby in een springstoel of autostoel zit zoveel mogelijk. Baby´s hebben namelijk de tijd nodig om te ontdekken en zich lichamelijk ook te ontwikkelen. 
  • Probeer niets af te dwingen. Werkt vaak alleen maar averechts. 

Wat kan je dan wel doen om je baby te leren kruipen? Je kunt je kleine stimuleren en de juiste omstandigheden voor hem of haar creeëren zodat het kruipen sneller kan gaan. Een letterlijk en figuurlijk steuntje in de rug dus!

1. Op de buik leggen

Veel tijd op de buik doorbrengen is goed voor je baby om spierkracht te krijgen zodat hij zichzelf kan voort bewegen. Als je baby huilt wanneer hij op de grond ligt kan je hem op jouw buik laten liggen. Zo creeër je een veilige plek en kan je baby naar jou kijken. Daarnaast is dit ook een extra work out voor je kleine, want elke keer als hij zijn hoofd omhoog doet om je aan te kijken, traint hij zijn spieren.

2. Maak iets leuks van kruipen

Stimuleer je baby om te kruipen door er een spelletje van te maken. Ligt de kleine op de buik, houd dan speeltjes voor zijn gezicht of zing vlak voor zijn gezicht. Dit zorgt ervoor dat je baby vrolijk blijft en de zin krijgt om te bewegen.

3. Bewegend speelgoed

Ook speeltjes die bewegen kunnen helpen om je baby aan te sporen om te kruipen. Denk bijvoorbeeld aan een speelgoedtrein, auto of een bal. Eigenlijk is al het speelgoed dat beweegt en waar je kleine naar moet reiken tijdens het spelen goed om hem te helpen. Maar: doe dat niet te lang, anders raakt je baby gefrustreerd.

4. Handje helpen

Zie je dat je kleine probeert om op handen en voeten te gaan staan? Dan kan je helpen door wat houvast te geven. Probeer zo min mogelijk te helpen en oefen maximaal een minuutje, dan blijft je kind het ook leuk vinden. 

 5. Doe het rustig aan

Het is logisch dat jij je baby graag ziet kruipen, het is dan ook één van de vele mijlpalen in het leven van je kleine. Maar probeer  je kleine absoluut niet te forceren en hem daarbij onder druk te zetten. Het belangrijkste hierbij is ook om je kleine niet met andere leeftijdsgenoten te vergelijken. Heb geduld, geniet van de momenten met je baby en blijf stimuleren, dan komt het allemaal wel goed! En hou in de gaten wanneer je baby moe wordt. 

Veiligheid voor je baby

Maak je huis zo veilig mogelijk als je merkt dat je kleine een beetje begint met kruipen. Deze praktische tips kunnen daarbij helpen:

  • Zorg voor een stroeve ondergrond zoals een kleed. Lekker zacht, warm en biedt genoeg houvast. 
  • Zorg voor een veilige omgeving: kunnen er dingen omvallen? Ergens scherpe randen of hoeken die je af moet dekken? 
  • Let op huisdieren. Ze kunnen soms iets te nieuwschierig zijn en een kruipend kind als iemand zien die lager in de rangorde staat. Blijf er daarom altijd bij!
  • Kruip of tijger zelf eens door de woonkamer om te kijken wat je tegenkomt, soms zie je nog dingen over het hoofd. 
  • Beveilig stopcontacten met plaatjes en probeer snoeren zoveel mogelijk weg te werken. 
  • Check planten! Veel planten zijn giftig als je die eet. 
  • Ook logisch, maar niet minder belangrijk: zet alle schoonmaakmiddelen hoog. 

Heb jij nog tips voor andere mama´s om hun baby te laten kruipen, laat dan een reactie achter!

Zien hoe een andere mama het doet? Bekijk de vlogs van Sarah!  Aboneer je hier op het kanaal! En maak kans op leuke prijzen!

Door

26 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 7 reacties geplaatst.

1 maand geleden

geen paniek, elk kind is anders.mijn dochter heeft nooit los kunnen zitten, althans de eerste 14 maanden.Ze liep echter al met 9 maanden los.

1 maand geleden

Hoi ik ben marco me kleine is nu 11 maanden kruipt nog niet rolt wel door de kamer heen en door zijn bedje ik lig vaak zelf ook op de grond naast hem en ik ga beetje voor kruipen hij kijkt me aan en zal wel denken wat doe jij nou en rolt zo de ander kant op ik zal het blijfe proberen me telefoon wilt hij vaak hebben dus die leg ik voor zijn neus neer dat hij die naar voren wilt pakken maar toch blijft het lastig maar goed ik hou niet op met proberen .

2 jaar geleden

Wist je dat producten met rubberen pads op de knien ondersteuning en stabiliteit kunnen bieden? Bijvoorbeeld: ABS kniebeschermers geven betere grip op alle gladde oppervlakken wanneer je baby gaat kruipen of op de grond speelt.

2 jaar geleden

Het consultatiebureau kaart dit aan omdat kruipen een positieve invloed heeft op de verdere motorische ontwikkeling van kinderen. Gelukkig is het niet per definitie zo dat kinderen die nooit kruipen later motorische problemen zullen ervaren. Wel heb ik binnen mijn praktijk gezien dat kinderen met motorische problemen vaak niet gekropen hebben...

Lees ook eens het artikel 'waarom kruipen zo belangrijk is' op de website Kijk op Ontwikkeling: http://www.kijkopontwikkeling.nl/artikel/waarom-kruipen-belangrijk-ontwikkeling-kind/

en het artikel 'billenschuiven':
http://www.kijkopontwikkeling.nl/artikel/billenschuiven/

2 jaar geleden

Hoi hoi, mijn dochter word 31 januari 1 jaar en kruipt helemaal nog niet. Ze is wel geneigd om zich voort te bewegen door op de billen te gaan schuiven dit liet ze ook zien bij het cb. Volgens het cb was dit niet de bedoeling en moest
Ik hiervoor naar de fysio? Er zijn zoveel billenschuivers dat ik het eigenlijk af deed als onzin. Mijn meisje is zowiezo wel erg laat en begint nu met zichzelf optrekken.

2 jaar geleden

Hoi Haddana, niet alle kindjes doen alles zoals het hoort :) Sommigen slaan het kruipen helemaal over. Ik zou me geen zorgen maken, maar anders kun je het altijd even bij het consultatiebureau aankaarten.

2 jaar geleden

mijn baby is een jaar en 2 weeken hij schuifd op zen kont door heel het huis maar kruipen op zen buik doet i niet hij wil wel opstaan maar weeet niet hoe dan pakt hij de tafel fast om omhoof te komen moet ik me zorgen maken dat i niet kruipt zo als ht hoord

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.