Wanneer gaat een baby lachen?

Wanneer gaat een baby lachen?

Wanneer komt de eerste glimlach van je baby? En wanneer gaat je baby hardop lachen? Wij zochten het voor je uit.

De lach van je baby is een van de schattigste dingen die je ooit zal zien of horen. Wanneer begint je kleine eigenlijk met lachen en wanneer komt die geweldige schaterlach? Alles over de verschillende soorten lachjes die je baby krijgt en wanneer je ze kan verwachten. 

In de baarmoeder oefenen baby's al met gezichtsuitdrukkingen. Het komt zelfs wel eens voor dat je een glimlachende baby op de echo ziet! Je kleine is dan heel bewust bezig met het aanspannen van zijn of haar gezichtsspieren. 

Wanneer gaat een baby lachen? 

Een baby begint eigenlijk al direct met lachen na de geboorte, dit is dan nog een reflex. Na een paar weken wordt de lach van je baby een sociale uiting en kan je ook verschillende soorten lachjes horen. 

Je baby ontwikkelt het lachen in verschillende fases: eerst verschijnt de reflexglimlach, dan de algemene glimlach, gevolgd door de schaterlach en de specifieke glimlach. 

Reflexglimlach

Over het algemeen kan een baby al op de derde dag na zijn of haar geboorte glimlachen. Dit is de reflexglimlach die onbewust verschijnt, net als het grijpreflex en het zuigreflex. De glimlach komt vaak tevoorschijn als je je kleine kietelt, in bed legt of zachtjes tegen hem of haar praat. Dit is ook de glimlach die verschijnt als je kleine slaapt. 

Algemene glimlach

De algemene glimlach verschijnt vaak na een week of 6. Je kleine begint dan dingen beter te onderscheiden en zal dus sneller lachen als iemand boven de wieg of het ledikant hangt. Binnenkort kan hier ook ineens geluid bij komen. 

Schaterlach

De schaterlach hoort er officieel gezien niet bij, maar wij vonden deze lach zo leuk dat we hem even apart vermelden. Dit is een lach waar je vrolijk van wordt en zelf waarschijnlijk ook om moet lachen. Vanaf zo'n 4 tot 5 maanden kan je baby gaan schaterlachen. Als je aan het knuffelen of kietelen bent, gekke gezichten trekt of rare geluiden maakt kan de schaterlach ineens tevoorschijn komen. 

Specifieke glimlach

Na ongeveer zes maanden gaat je baby ook mensen echt herkennen. Dit lachje bewaart je baby dan ook speciaal voor bekende mensen zoals papa en mama. 

Waarom lacht je baby?

Als je baby eenmaal heeft geleerd om specifiek te lachen, zijn er natuurlijk nog heel veel verschillende redenen om te lachen. De drie bekendste redenen: 

  • De voldane glimlach - Dit is eigenlijk nog deels een aangeboren reflex. Als je baby in slaap valt na het drinken kan je kleine glimlachen. Een glimlach van tevredenheid. 
  • De glimlachjes met pretogen - Je kleine wil dan graag bij je zijn en vindt het dan ook echt fijn als je even knuffelt. 
  • De glimlach met draaiende handen en voeten - Als de handen en voeten erbij komen dan betekent dat, dat je kleine heel graag bij je wil zijn of heel blij is je weer te zien. Deze glimlach zie je vooral na de eerste zes maanden als je kleine mensen begint te herkennen. 

Lachende baby

En omdat we niet genoeg kunnen krijgen van lachende baby's hebben we de video van Micah geplaatst. Deze baby vindt het geluid van scheurend papier hilarisch. 

Wil je je baby aan het lachen krijgen? Probeer dan deze leuke trucjes die je in ons artikel baby aan het lachen krijgen kan lezen. 

Bron: mijnkinderarts.

Redactie MiniMe.nl

Door

28 februari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.