Baby doorslapen - De 10 gouden tips!

Baby doorslapen - De 10 gouden tips!

Die gebroken nachten ook... Je zal vast heel benieuwd zijn wanneer je baby nu eindelijk gaat doorslapen. Lees hier handige tips om je baby te helpen bij het doorslapen!

Tsja, wanneer, wanneer.... gaat die kleine eindelijk een hele nacht doorslapen? Dit zal een van de meest gestelde vragen onder ouders zijn. En niet heel gek ook, je zal maar wat graag je nachtrust weer terug willen. Wij zochten handige tips om je baby te helpen met doorslapen. 

TIP: Schrijf je in voor onze week-tot-week nieuwsbrief!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

We schrijven hier vooral over gemiddelden, maar iedere baby is natuurlijk anders. De ene baby slaapt na een half jaar door, de ander al na een paar weken. Raak vooral niet ontmoedigd als jouw baby na een maand of zes nog niet doorslaapt, ook al was het bij de baby van je vriendin al na een paar weken. Voor je het weet slaap je weer heerlijk van 12 tot eh, 6?

Doorslapen betekent dat je baby van ongeveer 12 uur 's nachts tot 6 uur 's ochtends slaapt.

Wanneer doorslapen baby?

Een baby slaapt de eerste 3 maanden vaak tussen de 13 en 20 uur per dag. Maar zeker in de eerste maand kan je wat gebrul midden in de nacht verwachten. Heeft je baby honger, dan zal je dat horen!  

 • Baby doorslapen 3 maanden
  • Na een maand of twee, drie heeft je kleine waarschijnlijk geen voeding midden in de nacht meer nodig. De nachtvoeding moet je dan nog wel heel vroeg in de ochtend geven (en ja, dit kan 5 uur zijn). 
 • Baby doorslapen 6 maanden
  • Na ongeveer 6 maanden (let op: dit is een gemiddelde) heeft je baby steeds minder slaap nodig. Ongeveer 13 tot 14 uur slaapt je kleine nu per dag, en de meeste slaap (zo'n 8 uur) is 's nachts. 75% van de baby's slaapt zelfs de hele nacht al aan één stuk door.  
 • Tussen de 6 en 18 maanden
  • Gedurende deze maanden zal het slaapritme van je baby steeds vastere patronen aannemen. Je kleine heeft dan ongeveer 10 uur slaap per dag nodig en slaapt vaak 's middags en 's avonds even. Vanaf anderhalf jaar slaapt je kind eigenlijk alleen nog even 's middags. 

Omgekeerd slaapritme baby

En jawel hoor, je hebt altijd van die hummeltjes die het voor elkaar krijgen overdag te slapen en 's nachts lekker de boel bij elkaar te brullen. Hoe dit komt? Baby's hebben geen idee wat dag en nacht is. Je kunt die kleine dan het beste helpen door het overdag goed licht te maken in huis en 's avonds heel donker. 

LEES OOK: Je baby in een goed ritme krijgen

verzameling van babyproducten

Wanneer is je baby moe?

Heel belangrijk bij het doorslapen: herken wanneer je baby moe is. Als je dit op tijd ziet voorkom je dat je die kleine onnodig lang wakker houdt (en daardoor chagrijnig wordt en moeilijk in slaap valt). Een bekend signaal is heel erg in de ogen wrijven met de rug van de hand, net als gapen of wegkijken. Als je baby eerst zijn of haar ogen helemaal dicht knijpt, om ze vervolgens ineens heel wijd te openen is dat ook een duidelijke hint. 

Rust, reinheid, regelmaat

Hoe cliché het ook klinkt, we gooien deze er maar weer in: de regel van rust, reinheid en regelmaat is gewoon erg belangrijk. Er is geen officieel avondritueel, maar je kunt wel zelf een bepaalde structuur hanteren als je je baby naar bed brengt. Kies er bijvoorbeeld voor de kleine eerst in bad te doen, dan nog even de fles te geven en nog een verhaaltje voor te lezen of te zingen. Probeer in ieder geval zo min mogelijk nieuwe dingen aan het eind van de dag te ondernemen. En voor middagslaapjes kun je natuurlijk ook een ritueeltje bedenken.

Voeding voor slapen

Probeer de voeding voor het slapen gaan zoveel mogelijk rond dezelfde tijd te geven, zo creeër je ook weer rust en regelmaat. Algemene tip: wacht even met voeden als je baby midden in de nacht begint met pruttelen en murmelen. Soms valt je kleine zo weer in slaap. Maar: wacht niet tot je baby echt gaat gillen. Baby's die overstuur zijn doen er juist weer langer over om in slaap te vallen. 

Baby wil nog steeds fles- of borstvoeding

Als je baby 6 maanden of ouder is, dan is het niet meer nodig om 's nachts nog te voeden. Probeer overdag meer voeding te geven, bijvoorbeeld een extra fruitportie. Door een stevige basis te leggen overdag kan je kleine beter doorslapen 's nachts. Soms helpt het ook om de hoeveelheid voeding gewoon te minderen 's nachts (zeker als je flesvoeding geeft is dat makkelijk af te bouwen, maar ook borstvoeding kun je afbouwen). 

Wakker maken voor voeding? 

Je baby wakker maken voor een voeding hangt echt af van de leeftijd van je kleine. Hele jonge baby's mogen niet te lang achter elkaar slapen omdat de bloedsuikerspiegel (glucosespiegel) anders laag wordt. De hersenen van baby's zijn nog niet volledig ontwikkelt en ze hebben dan ook een goede aanvoer van glucose nodig via voeding. Hierdoor worden ze eigenlijk bijna altijd wel om de 3 of 4 uur wakker. Blijf vooral goed naar je baby kijken. Wordt je kleine suf wakker dan verkort je de tijd tussen de eerste en laatste voeding. Iets oudere baby's geven dit vaak zelf al goed aan als ze honger hebben. 

Wanneer wordt een baby wakker? 

Jonge baby's worden vaak wakker als er iets aan de hand is. Dit kan gewoon een hongergevoel zijn, maar ook een vieze luier of een te warme of te koude omgeving. Altijd even checken wat er is, maar probeer het knuffelen en extra aandacht geven zoveel mogelijk te beperken. Baby's van 3 maanden leren namelijk al gewoontes. Weet je baby dat je komt om te knuffelen als hij of zij huilt, dan gaat je kleine dat iedere keer doen. Probeer in deze periode goed op te letten dat je je baby een goed en sober ritme 's nachts geeft, zodat je kleine sneller weet dat de nacht is om te slapen. 

De 10 gouden tips om je baby te leren doorslapen

Hieronder nog een paar hele handige tips om je baby lekker te laten doorslapen:

 1. Zorg dat de kamertemperatuur zo'n 18 tot 20 graden is. Regel dit met de thermostaat of hang een thermometer in de kamer. 
 2. Probeer eens een babymassage in je avondritueel te verwerken. Dit werkt heel kalmerend en ook rustgevend. 
 3. Licht maakt je baby eerder wakker, maak daarom de kamer lekker donker als je kleine gaat slapen. 
 4. Soms kan een constant geluid in de kamer rustgevend werken, zoals het getik van een klok of een zacht muziekje.
 5. Draag een tijdje een knuffel bij je en leg die in de wieg. De knuffel heeft jouw geur en zo lijkt het net of je nog bij je baby bent!
 6. Laat je baby zelf in slaap vallen (dus in bed leggen als hij of zij nog wakker is) en probeer het in slaap wiegen te beperken.
 7. Probeer geen oogcontact te maken als je je baby in bed hebt gelegd. Oogcontact stimuleert een baby juist om wakker te blijven. 
 8. Ren niet direct naar je baby als je gepruttel of gehuil hoort vlak nadat je die kleine in bed hebt gelegd, maar kijk het even een paar minuten aan (lees ook over de 10-minuten - methode). Vaak valt je baby dan vanzelf in slaap. 
 9. Wees overdag niet te stil in huis, dan went je baby tijdens het slapen overdag aan geluid. 
 10. Heb je een zeer onrustige baby? Het inbakeren van je baby of het gebruik van een slaapzak kan dan een uitkomst zijn. 

Als je denkt dat je baby echt een slaapprobleem heeft dan is het verstandig dit even aan te geven op het consultatiebureau

Bronnen: CJG, dokterdokter

NIEUW: DE BIJBEL VOOR WERKENDE MOEDERS! 

Genieten van je kids en het gezin, maar ook je ambities najagen? Sarah deelt met andere mombitious moms hoe zij alle ballen hoog proberen te houden. Lees alles over haar gouden regels, krijg het beste van twee werelden.

 

 • 10 gouden regels voor meer geluk en balans in je privéleven
 • 10 gouden regels om je dromen na te jagen
 • Tips & tricks om meer balans te krijgen!
 • 17 interviews met ambitieuze moms!
 • 6 experts geven tips & tricks
  Nu verkrijgbaar. GET IT!  >>
Daisy van Schaijik

Door

12 juni 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 11 reacties geplaatst.

Anita

2 jaar geleden

Goede tips, bedankt! Alleen dat afbouwen vindt ik nog wat lastig. Ik wil wel graag afbouwen, bv heeft toch weinig tot geen toegevoegde voedingswaarde meer (6+ manden) maar zij begint elke keer te schreeuwen (2x per nacht) als ze geen eten krijgt. Any idea?

Angelina

2 jaar geleden

Mijn dochtertje is nu bijna 10 weken oud en de laatste 2 weken hadden we echt een slaap probleem. na wat inlezen hebben we haar zelf verkeerde gewoontes aangeleerd en dingen gedaan die juist het tegenovergestelde werken als wat je graag wil. We hebben nu een aantal dingen aangepast. Ze slaapt nu al 3 dagen heerlijk. We leggen haar in bed zodra ze begint te gapen of weg kijkt. Meestal is dit vrij snel na de fles. In de avond hebben we een klein ritueel. Eerst de fles en als ze moe word krijgt ze een schone pamper, pyjama pakje aan liedje zingen en dan in bed leggen. Ik leg haar altijd wakker in bed nu zodat ze zelf leert in slaap te vallen. Als ze snachts wakker word met honger check ik eerst haar pamper, als ik die even kan overslaan dan voed ik haar en gaat ze meteen weer naar bed. Zij slaapt beter en pappa en mamma ook. Als ze huilt pak ik haar wel even op (in het donker) Als ze dan weer rustig is leg ik haar weer in bed en ga meteen weer weg. Dit helpt prima om het vertrouwen te winnen. Ook als ze overdag ineens klaar wakker is pak ik haar even eruit... klets een beetje met haar en als ze weer gaapt gaat ze weer naar bed.

Inge

3 jaar geleden

Dus een huilende baby vooral niet knuffelen? Ooit gehoord van veilige hechting? Echt een ouderwets advies als je het mij vraagt. Je moet je baby gewoon lekker dicht bij je houden, dat hebben ze echt nodig voor een gezonde ontwikkeling!

Vera

3 jaar geleden

Bedankt voor de tips! Heb denk ik al wel alles geprobeerd! Oogcontact nog niet aan gedacht en nummer 5 wil ik gaan toepassen met een Lulla doll. Schijnt een pop te zijn met ademhaling en hartslag. Beetje raar, maar blijkt echt te helpen. Iemand hier ervaring mee?

gr,

Vera

Marike

4 jaar geleden

Eens met Dorien. Wat een slechte en borstvoeding ondermijnende adviezen zeg. Een fruithap om extra vol te zitten?! Heb je je weleens verdiept in voeding?

Dreas

4 jaar geleden

Dorien = koude kikker.

Martine

4 jaar geleden

Inderdaad een bijzondere reactie. Mijn kinderen zijn enorm belangrijk en ik weet waar ik aan begon maar dat wil niet zeggen dat ik er opeens niet meer toe doe.

Roos

5 jaar geleden

Bedankt voor dit artikel. Ik kan eruit halen wat bij ons past.

Mam

5 jaar geleden

Wat een eigenaardige reactie.

Papa

5 jaar geleden

Wat een rare reactie.....lijkt wel van iemand af te komen die zelf geen kinderen heeft.

Dorien

5 jaar geleden

Wat een onzin. 's Nachts niet voeden, geen aandacht geven, maar laten pruttelen als ze wakker worden, ... Laat die kinderen maar in de steek. Leren ze lekker snel dat er niemand voor hun klaarstaat als ze dat nodig hebben. Voeding afbouwen en overdag maar volproppen? Ook top voor de borstvoedingsproductie. Om het nog maar niet te hebben over het uitrekken van de maag.
Wanneer leren mensen nu eens dat een baby zich niet aan hun hoort aan te passen maar zij zich aan hun kind. Ze wisten toch waar ze aan begonnen?

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.