Het consultatiebureau

Wat doet het consultatiebureau? Hoe vaak moet je er naar toe? Wij leggen uit waar het consultatiebureau voor is en wat je van ze kan verwachten.

Als je de bevalling hebt gehad, begint het échte moederschap. Ineens hangt er een hele verantwoordelijkheid aan je (soms eh, letterlijk?). Gelukkig sta je er nooit alleen voor, want voor al je vragen kun je terecht bij het consultatiebureau. En daarnaast ook natuurlijk voor de algemene gezondheidscheck van je baby en nog veel meer...

Op het consultatiebureau houden artsen en verpleegkundigen de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind bij. Ze geven je advies over verzorging, voeding, opvoeding en veiligheid en je baby ontvangt alle nodige inentingen.

Wat kan het consultatiebureau voor jou betekenen?

In principe kan iedere ouder bij het consultatiebureau terecht voor vragen over alle praktische zaken rond de baby, zoals de babyvoeding en veiligheid. Maar ook voor raad en emotionele steun kan je terecht bij het consultatiebureau. Sommige ouders bouwen dan ook een wat intensievere relatie op met hun consultatiebureau dan anderen. Dit kan zijn omdat het kind problemen heeft of juist omdat de ouders zelf een moeilijke tijd meemaken (denk aan een postpartum depressie, relatieproblemen, echtscheiding of financiële problemen).

Wanneer met je baby naar het consultatiebureau?

In het eerste jaar zullen jij en je baby acht keer worden uitgenodigd om op bezoek te komen bij het consultatiebureau. Dit zijn vaste contactmomenten die wettelijk zijn vastgelegd. Wanneer er iets bijzonders aan de hand is, kan het zijn dat je baby een extra uitnodiging krijgt. Dit gaat altijd in overleg. Hoe ouder je kind wordt, hoe minder vaak je naar het consultatiebureau hoeft.

Het eerste bezoek

Zodra je je baby hebt aangemeld bij de burgerlijke stand, krijgt het consultatiebureau vanzelf een melding. Het eerste contact met het consultatiebureau is wanneer de verpleegkundige ongeveer twee weken na de geboorte van je kind bij jou langskomt voor een huisbezoek. Tijdens het huisbezoek wordt de zwangerschap en bevalling besproken en uiteraard ook eventuele ziekten en afwijkingen die voorkomen in de familie. Ook wordt dan de eerste algemene gezondheidscheck van je baby gedaan. De verpleegkundige zal je verder vertellen wat je kan verwachten van het consultatiebureau en waar je terecht kan met vragen en zorgen.

Het tweede bezoek

Twee weken na het eerste bezoek ga je weer naar het consultatiebureau. Je baby wordt weer gewogen en gemeten. Tijdens dit bezoek krijgt je baby ook de eerste inentingen: DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio) en HIB (Hepatitis B en Pneumokokken). Het is dus belangrijk om de vaccinatiekaarten mee te nemen, die je als het goed is in de eerste acht weken na de geboorte van je baby hebt gekregen.

En verder...

Tijdens het derde bezoek krijgt je kind, naast de algemene gezondheidscheck en ontwikkelingscheck, nog een keer een inenting voor DKTP en Hepatitis B. In de daaropvolgende afspraken wordt je baby ook nog ingeënt voor BMR (de Bof, Mazelen en Rodehond) en Meningokokken (dit is een bacteriële infectie in de keel- of neusholte). Het consultatiebureau houdt zelf alles automatisch bij, dus je hoeft je nooit zorgen te maken over het regelen van de afspraken of inentingen.

Meenemen bij ieder bezoek

Het  is handig, en in sommige gevallen noodzakelijk, om tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau het volgende mee te nemen: 

  • Groeiboekje

  • Vaccinatiepapieren

  • Als je een zoon hebt: het ballenkaartje (hierop wordt de plaats en de omvang van de zaadballen genoteerd. Zo wordt bijgehouden of de ballen eerst wel, en later niet meer in de balzak lagen)

  • Bij het eerste bezoek: gegevens over de zwangerschap en de bevalling

  • Voor je kind: een omslagdoek/badjasje, verschoning en voeding (een afspraak kan uitlopen)

Is het verplicht?

Het is niet verplicht om met je baby naar het consultatiebureau te gaan, maar natuurlijk wel handig voor tips en advies. Je bent met een regelmatig bezoek aan het consultatiebureau vroegtijdig eventuele problemen voor die dan ook weer op tijd behandeld kunnen worden. Meestal zijn het alleen de moeders die met hun baby naar het consultatiebureau gaan, maar mannen mogen zeker mee! Jullie kunnen dan allebei de nieuwste ontwikkelingen van je baby uit eerste hand kunnen horen en meemaken.

Bronnen: CareynGGD Hollands Noorden.

Zoë Montijn

Door

24 oktober 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.