Baby tandenpoetsen: zo pak je dat aan!

Baby tandenpoetsen: zo pak je dat aan!

De eerste tanden van je baby komen door. Tijd om te beginnen met het poetsen van het gebit! Maar hoe poets je babytanden? Wij vertellen het je.

De eerste tanden van je baby zijn doorgebroken, een mijlpaal! Het betekent ook dat je vanaf nu moet beginnen met het poetsen van het gebit. Moet je nog ergens op letten, misschien speciaal rekening houden met iets? Lees hier handige tips voor het tandenpoetsen bij je baby.

De eerste babytanden komen meestal tussen de vijfde en de zesde maand door. Om een goede basis te leggen voor een gezond volwassen gebit, is het belangrijk dat je nu al begint met het tandenpoetsen.

Poets elke dag

Het is voldoende om één keer per dag de tanden van je baby te poetsen. Doe dat het liefst ’s avonds voor het slapen. Zo geef je bacteriën de minste kans en voorkom je gaatjes. Vanaf 2 jaar poets je twee keer per dag, minimaal twee minuten per keer.

Wat voor tandpasta voor baby's?

De tanden van een baby moet je niet met tandpasta voor volwassenen poetsen, maar met een speciale tandpasta voor peuters en baby's. In baby- en peutertandpasta zit namelijk minder fluoride en dat is voor kleine kinderen juist beter. Als een jong kind te veel fluoride binnenkrijgt, heeft dit negatieve gevolgen voor het gebit.

Ook spoelen na het poetsen hoeft niet, omdat de fluoride dan langer zijn werk kan doen. Slikt je baby de pasta door? Maak je geen zorgen, peutertandpasta's zijn zo samengesteld dat het geen schade toe kan brengen.

Tandenborstel voor baby's

Gebruik voor het poetsen een speciale babytandenborstel, zodat je overal goed bijkomt. Deze borstels zijn ook veel zachter dan die voor grotere kinderen of volwassenen. Daarnaast kan je met een babytandenborstel ook het tandvlees een beetje masseren. Dat is vooral fijn als je baby last heeft van doorkomende tanden.

 

Hoe moet je tandenpoetsen bij je baby?

Baby’s openen hun mond meestal vanzelf als er iets in de buurt komt. In deze fase vinden ze het fijn om van alles in hun mond te stoppen en een tandenborstel vormt daar zeker geen uitzondering op. Om het poetsen wat makkelijker te maken, kun je je baby bijvoorbeeld op bed leggen of op schoot nemen wanneer je de tanden poetst. Zorg dat je het hoofd ondersteunt en goed in het mondje kunt kijken.

spoelen

Spoelen lijkt logisch, omdat je dat zelf ook altijd doet, maar spoelen is voor een baby wat lastig. Dat hoeft dus niet. Het is ook eigenlijk wel goed om na het poetsen niet te spoelen, want zo kan de fluoride nog beter zijn werk doen. 

Vergeet het tandvlees niet!

Je kunt ook het tandvlees poetsen waar nog geen tanden zitten. Zo verwijder je niet alleen alle schadelijke restjes in de mond, maar je masseert hiermee ook voorzichtig het tandvlees, wat verlichtend kan werken bij het doorkomen van tanden en kiezen.

Tips voor het baby-tandenpoetsen

Het poetsen van babytanden lijkt misschien makkelijk, maar mocht je er toch moeite mee hebben, geen probleem! Met deze tips lukt het vast wel:

  • Maak er een spelletje van wie het hardste 'aaaa!' kan roepen of zijn mond het verst kan openen.
  • Maak van het baby-tandenpoetsen een leuk moment met je kind, zing bijvoorbeeld een liedje.
  • Er zijn boeken over tandenpoetsen en liedjes die je tijdens het poetsen kunt zingen om het allemaal nog leuker en aantrekkelijker te maken.
  • Lukt het poetsen met een borstel niet zo goed? Probeer het dan eens met een vingertandenborstel (die is van een heel zacht soort plastic gemaakt) of met een nat washandje.
  • Laat je baby iets vasthouden, zo grijpt hij niet naar de tandenborstel.
  • Laat je baby in de spiegel kijken zodat hij kan zien wat je doet.
  • Wees niet haastig bij het poetsen, dan reageert je baby ook onrustig.

Zelf nog een handige tip? Laat het ons weten in een reactie!

Bronnen: Ivorenkruis, Jeugdtandzorg

Redactie MiniMe.nl

Door

08 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.