De eerste baby tandjes

Wat te doen bij de eerste babytandjes? We beantwoorden deze vragen en geven daarnaast handige tips en informatie bij doorkomende tandjes.

De eerste baby tandjes komen eraan! Maar hoe herken je de symptomen? En nog belangrijker: als je baby er veel last van heeft, wat kan je er dan aan doen? 

Wist je dat: Meisjes vaak eerder tanden krijgen dan jongens?

Eerste tandjes baby: wanneer komen ze door?

Wanneer krijgt je baby zijn eerste tandjes? Als we naar het gemiddelde kijken dan komen de eerste tanden door met ongeveer 6 maanden. Dit slechts een gemiddelde, je hoeft je dus geen zorgen te maken als je baby met 6 maanden of zelfs 8 nog geen tanden heeft. Zolang de groei van de botten, haar en huid verder normaal is, is er niets aan de hand.

In welke volgorde komen baby tandjes door?

Als eerste komen vaak de onderste snijtanden door. Daarna volgt de rest van de snijtanden en de eerste kiezen. Je baby is dan rond de 12 maanden. De hoektanden komen door met ongeveer 18 maanden en de tweede kiezen ergens tussen het tweede en derde jaar. Het gebit (20 tanden en kiezen) is vaak helemaal compleet rond het derde jaar.

Baby tandjes symptomen

Alle baby's ervaren het doorkomen van de tanden verschillend: de een heeft er meer last van dan de ander en de symptomen kunnen ook verschillen. De symptomen kunnen een paar dagen duren (de periode dat een nieuwe tand doorkomt), of een paar maanden. Een enkele gelukkige baby (en ouders) voelt er praktisch niets van.

Het lastige aan de symptomen voor het doorkomen van baby tandjes is dat baby's geen standaard combinatie van symptomen hebben. De ene baby zal alleen wat hangerig zijn en rood tandvlees hebben, terwijl de andere baby juist heel veel kwijlt. We hebben een lijstje gemaakt met de meest voorkomende symptomen:

 • Pijnlijk, gezwollen en rood tandvlees hebben
 • Een tand zichtbaar onder het tandvlees
 • Minder eetlust hebben (vaak door het pijnlijke tandvlees)
 • Hangerig zijn
 • Veel in het gezicht wrijven of de hand in de mond stoppen
 • Druk zijn of snel geïrriteerd raken
 • Veel gaan kwijlen
 • Kauwen op alles wat ze te pakken kunnen krijgen
 • Warme, rode wangen
 • Lichte verhoging (koorts)
 • Luieruitslag
 • Onrustig gaan slapen
 • Diarree
 • Oorpijn, waarbij je baby veel aan de oren zit

Als je meerdere van deze symptomen ziet heb je dus een grote kans dat je baby tanden krijgt, maar er bestaat altijd een kans dat het iets anders is. Zeker als symptomen als diarree of koorts langer aanhouden dan 24 uur, aarzel dan niet om naar je arts te gaan. Ook oorpijn is een belangrijk symptoom om in de gaten te houden. Omdat de kaak en oren met elkaar in verbinding staan kan dit een teken zijn dat de tanden doorkomen, maar het kan ook een oorontsteking zijn.

Wist je dat: sommige baby's geboren worden met tanden? Het zijn vaak 1 of 2 tanden aan de onderkant, de zogenaamde geboortetanden.

Tips om pijn bij doorkomen tandjes te verzachten

Vlak voordat de tanden doorkomen is het tandvlees vaak erg pijnlijk en gespannen. Baby's vinden het dan erg fijn als je voorzichtig het tandvlees masseert. Dit doe je met je vinger of met de bolle kant van een theelepel bij de plek waar de tand doorkomt.

Bijtring

Op een bijtring sabbelen helpt vaak bij het doorkomen van de tanden. Er zijn ook bijtringen beschikbaar met vloeistof die je kunt koelen (in de koelkast, niet in de vriezer natuurlijk). Een koud, nat washandje kan ook al helpen om op te sabbelen.

Knuffelen

De knuffel-aanpak! Als je laat merken dat je er voor je baby bent als hij of zij erg last heeft dan doet het misschien al iets minder pijn. Knuffels van papa of mama doen dan echt wonderen.

Apotheek

Bij de apotheek (we raden aan eerst te overleggen met je arts) kan je Dentinox-druppels vragen. Deze druppels verdoven het tandvlees zodat de pijn minder wordt. Ook het homepatische middel Chamodent van VSM wordt vaak geadviseerd. Een ander bekend middel dat gebruikt wordt is Genigel die je op de doorkomende tanden kan smeren.

Tip: middelen die het tandvlees verdoven kan je het beste een uur voor het eten gebruiken. Door de verdovende werking kan je baby zich namelijk verslikken.

Baby tandjes poetsen

Zodra de eerste tanden doorkomen kan je al beginnen met poetsen. Het is belangrijk dat je dit melkgebit al goed verzorgd, ook al wordt het later vervangen door een nieuwe gebit. Als het melkgebit namelijk gaatjes krijgt dan kan het invloed hebben op het gebit dat daaronder zit. Daarom een aantal do's en don'ts over baby tandenpoetsen:

Do

 • Gebruik een speciale babytandenborstel en baby/peutertandpasta, omdat deze tandpasta minder fluoride bevat dan een normale tandpasta.
 • 1 keer per dag poetsen is normaal voor een baby. Als je kind 2 is kan je 2 keer per dag poetsen.
 • Vind je het eng om te poetsen? Je kan in het begin ook de tanden en tandvlees afnemen met een vochtig gaasje of doekje.

Don't

 • Je hoeft tegenwoordig geen fluoridetabletten meer te geven, in babytandpasta zit genoeg fluor.
 • Doop de speen niet in honing en voeg ook geen siroop toe aan de avondfles. Poets altijd de tanden na de laatste fles en geef een schone speen.
 • Bedenk dat een nachtfles later misschien problemen gaat geven (met zindelijk worden), dus probeer die zoveel mogelijk weg te laten.

Bronnen: VSMkind, gezondheidsplein, gezondheidsplein, gebit.

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er is al 1 reactie geplaatst

2 jaar geleden

Een leuke bijtring is er van babybanana.nl die ook als tandenborstel te gebruiken is. Zijn er in allerlei uitvoeringen.

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie