Ik geef borstvoeding en dít is wat ik eet

In de eerste week at Karlien bijna de hele dag door. Ze gaf haar twee kinderen ruim een jaar lang borstvoeding en deelt hoe haar menu er grofweg uit zag.

Zowel mijn dochter als zoon heb ik ruim een jaar borstvoeding gegeven. Natuurlijk at ik daarom meer dan normaal gesproken. In de eerste week at ik zelfs alles wat los en vast zat! Ik geef je een idee van wat je kunt eten wanneer je jouw kindje borstvoeding geeft.

Eten in de kraamweek

De eerste week had ik blijkbaar erg veel extra's nodig. Ik had ontzettend veel honger en at de hele dag door. Een bak kwark van 500 gram was een tussendoortje voor mij. Als ik 's avonds naar bed ging ik vroeg ik aan mijn man om wat brood klaar te maken, zodat ik dat in de ochtend gelijk kon eten. Middenin de nacht beschuldigde ik hem er van dat hij niks had klaargelegd. Ik had het verkeerd. Hij had vijf bevroren plakken met pindakaas neergelegd. Deze had ik blijkbaar opgegeten zodra het er stond, bevroren en al. En ik kon het me niet herinneren. Dit heeft zich een paar nachten herhaald, tot de ergste hongerdagen weg waren.

"Ik had de vijf bevroren boterhammen in mijn slaapmodus opgegeten"

Eet met regelmaat

Als je borstvoeding geeft is het belangrijk om regelmatig te eten. Je verbruikt meer energie en als je te weinig eet ga je je vermoeid voelen. Wat ik merkte als ik moe was, was dat de voeding minder goed liep. Hierdoor besefte ik dat het belangrijk was om voldoende rust te pakken en genoeg te eten! Zorg dat je ontbijt, lunch en avondeten niet overslaat. Kijk niet op een boterham meer of minder en zorg voor tussendoortjes. 

Ontbijten tijdens borstvoeding

Bij het ontbijt kan je het eten van boterhammen afwisselen met een grote bak yoghurt of kwark met zelfgemaakte granola. Beleg je boterhammen met ei, kaas, vlees of pindakaas. Pas op voor de suikers in veel broodbeleg! Denk ook eens aan het bakken van (volkoren) pancakes en eet daarbij kwark en fruit.

IdeeEËn voor tussendoortjes

Voor gezonde tussendoortjes heb je heel wat mogelijkheden. Denk aan (gedroogd) fruit, kwark, noten, crackers, rijstwafels, rauwkost, gezonde muffins of bananenbrood en mijn favoriet: homemade soep. Zorg er ook voor dat je altijd wat te eten en drinken bij je hebt. Zeker in de eerste maanden dat je borstvoeding geeft kan je overvallen worden door een honger- of dorstgevoel. Ik had altijd een voorraad liga’s, crackers en gedroogd fruit in mijn tas. Daarnaast nam ik overal een fles water mee naartoe.

"De eerste maanden werd ik overvallen door een honger- en dorstgevoel"

Lunch recepten

Als lunch kan je uiteraard brood eten. Varieer en maak er tosti’s of wentelteefjes van. Zeker de tosti’s kan je zo creatief maken als waar je zin in hebt. Ik doe vaak de koelkast open en zoek restjes groente. Wissel ook af in de soort kaas die je gebruikt. Beleg je brood eens met avocado of aardbeien! Waar ik ook van houd is om mijn lunch aan te vullen met een soep. Linzensoep vult goed en zit van nature vol eiwitten en ijzer. Linzensoep met tomaat is makkelijk te bereiden. Maak een ruime hoeveelheid en vries het restant in!

Tips voor het avondeten

Bij het avondeten is het belangrijk dat je weer denkt aan voldoende afwisseling in je eten: aardappels/rijst/pasta en dergelijke maar ook variatie in groente en de eiwitbron. Belangrijk is dat je voldoende afwisselt in wat je eet en dat je zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wil je meer weten over de do's en don'ts, lees dan zeker ook eens dit artikel over voeding tijdens de borstvoeding

Karlien de Bruijn

Door

22 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.