Alles over de regeldagen van je baby - En hoe ik ze ben doorgekomen!

Alles over de regeldagen van je baby - En hoe ik ze ben doorgekomen!

Is je baby onrustig en lijkt het alsof de honger niet te stillen is? Dan heb je zeker te maken met regeldagen. Wij hebben alles over regeldagen op een rijtje gezet!

Regeldagen: typisch zoiets waar je pas iets over hoort nadat je baby is geboren. Ik dacht na de geboorte van Maud al snel dat we een soort ritme hadden. Tot de regeldagen kwamen. Die schopten echt alles in de war! Voelde ik me eerst the bom als Maud huilde omdat ik negen van de tien keer wel wist wat er aan de hand kon zijn, nu tastte ik ineens in het duister. Daarom wat meer info over de regeldagen van je baby.

Wat zijn regeldagen?

Eerst is het wel handig om te weten wat het nou precies is. Pasgeboren baby's groeien als een malle. Jonge baby's hebben daarom steeds meer voeding nodig. En dat is waar de regeldagen voor zijn. Tijdens de regeldagen vraagt je baby om meer voeding. Dit is een natuurlijke reactie. Het zal gepaard gaan met flink wat gehuil, want dat is de enige manier waarop je kindje het kan aangeven. Daarnaast vraagt het groeien veel energie waardoor je kleintje dus minder lekker in z'n vel zit en sneller zal huilen.

 

Regeldagen bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, maakt je lichaam een bepaalde hoeveelheid moedermelk aan. Deze hoeveelheid stemt je lichaam helemaal af op waar je kindje naar vraagt. Maar tijdens de regeldagen heeft je baby eigenlijk niet genoeg aan de melk die jij produceert. Daarom wil je kindje meer aangelegd worden en vraagt hij om meer voeding. Dit kan zelfs oplopen tot elk uur opnieuw een voeding! Op die manier wordt jouw lichaam gealarmeerd om meer moedermelk aan te maken. Zodra jouw melkproductie dus weer opnieuw afgestemd is op de behoefte van je kindje, zul je merken dat de rust terugkeert. Binnen enkele dagen zitten jullie weer op een normaal schema. Dat is toch geweldig geregeld?  

Tip!

Eet en drink voldoende. Nu heeft je lichaam het helemaal nodig. Zorg dat er een groot glas water naast je hebt wanneer je borstvoeding geeft, want je zult merken dat jij het vocht ook hard nodig hebt. Ik heb nog nooit zoveel dorst gehad als tijdens deze periode.

Lees ook eens dit artikel: eten tijdens borstvoeding

 

Regeldagen bij flesvoeding

Negen van de tien keer als je leest over regeldagen gaan die stukken over regeldagen in combinatie met borstvoeding. Ook als je flesvoeding geeft, kun je te maken hebben met regeldagen. Het is nogal simpel: die kleine drinkt de fles volledig leeg en heeft nog steeds honger. Je kunt dan nog een beetje extra melk geven.

Let op dat je niet teveel extra voeding geeft. Heeft je kindje echt meer honger of zijn er andere oorzaken?

Let op dat je ook weer niet teveel geeft. Je wil niet dat je kindje last krijgt van te grote hoeveelheden melk. Soms kan het lijken dat je kindje behoefte heeft aan meer voeding omdat de fles snel leeggaat, maar dit kan ook andere oorzaken hebben. Teveel prikkels of vermoeidheid bijvoorbeeld. Neem daarom altijd even contact op met je consultatiebureau of bespreek tijdens je kraamweek met je kraamverzorgster hoe je hier op in kunt spelen. Zij weten precies hoeveel je meer kunt geven.

Wanneer zijn de regeldagen? 

Hieronder vind je een schema met wanneer de regeldagen meestal plaatsvinden. Het kan natuurlijk ook best dat jij een of een paar dagen eerder of later merkt dat je baby meer behoefte heeft aan voeding.

  • 10 dagen
  • 3 tot 4 weken
  • 6 weken
  • 3-4 maanden
  • 6 maanden

Wanneer zijn de regeldagen over? 

Het is even tanden op elkaar, maar binnen enkele dagen zitten jullie weer op jullie nieuwe schema. En dat is fijn! Kun je kraambezoek weer mooi op die tijden afstemmen. Enne, voel je vooral niet bezwaard om kraambezoek af te zeggen wanneer je baby overstuur is tijdens de regeldagen!  

Hoe ben ik deze dagen doorgekomen?

  1. Wissel elkaar af. Af en toe word je gek en weet je gewoon even niet meer wat je kunt doen. Als Lo het dan even overnam kon ik weer even bijkomen. In veel gevallen was Maud ook blij met de wisseling. Vaak was zei weer even stil, waarschijnlijk omdat zij dan ook aan mij kon voelen dat ik gestressd was.
  2. Draagzak! Ja een draagzak is een uitvinding! De beste methode bij Maud was haar bij mij houden. Maar dan krijg je van die situaties dat je zelf ongedoucht in pyama zonder ontbijt om vier uur op de bank zit met die kleine in je armen. Dus een draagzak is dan echt een uitvinding! Behalve onder de douche dan..
  3. Geluidjes app! Alles wat helpt dat is welkom toch? Ik kreeg als tip om een app te downloaden met een soort stofzuiger geluiden. Dat schijnt rustgevend te zijn. Ja echt! Dat suizen doet een baby denken aan de geluiden toen ze in je buik zat. Of je zou echt kunnen gaan stofzuigen... 
  4. Mindset Denk er aan dat het echt maar een paar dagen duurt. Ik maakte er het beste van en ging in de coconmodus. 

 

Sarah Glasbergen

Door

02 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.