Thuis bevallen - of toch naar het ziekenhuis?

Thuis bevallen - of toch naar het ziekenhuis?

Achteraf zeg ik: ik had best thuis willen bevallen. Maar dat is de crux: je weet niet hoe het zal gaan. Kies je voor je eigen vertrouwde omgeving thuis of voor het medische valnet in het ziekenhuis?

De bevalling is iets waar je (meestal) tegen op kijkt. Het moet gebeuren, we know, maar we kennen niemand die zin heeft in de bevalling zelf. (Wel in het moment er na, dat je voor het eerst je kindje beet hebt... ahh!) Al heb je nog zo'n droomzwangerschap gehad waarbij elke controle er weer fantastisch uit ziet, dan is dat nog geen garantie voor ook een droombevalling. Daarom kan het best lastig zijn om te beslissen waar je gaat bevallen. De thuis bevalling is al heel lang geen populaire keuze meer in Nederland. Wist je dat maar zo'n 20 procent van de zwangere ladies thuis bevalt? 

Mijn bevalling in een geboortecentrum

Ik had al vrij snel besloten dat ik níet thuis zou gaan bevallen. Ik keek best op tegen de bevalling en vond het een fijn idee dat er medische backup is wanneer er iets aan de hand zou zijn. Daarnaast stond ik ook open voor pijnbestrijding en dat gaat niet thuis. Ik had het geluk dichtbij een goed ziekenhuis met geboortecentrum te wonen en dat stond me wel aan: na de bevalling zou ik niet direct naar huis geschopt worden, medische backup voor het geval dat is paraat en pijnbestrijding was ook mogelijk. Uiteindelijk heb ik het zonder gedaan en was mijn bevalling helemaal in lijn met met mijn droomzwangerschap. Ik vond het fijn dat ik niet direct naar huis hoefde en dat er 's nachts een verpleegster kwam die hielp met voeden en luiers verschonen waardoor ik nog even kon bijkomen. Maar omdat alles zo vlotjes verliep, twijfel ik nu wel of ik het bij een tweede net zo zou doen. Stel dat het allemaal net zo smooth gaat, dan wil ik best in mijn eigen vertrouwde omgeving thuis bevallen. 

Sarah over haar thuisbevalling

Sarah had zo'n beetje hetzelfde plan als ik. Ook zij wilde naar het geboortecentrum bij het ziekenhuis voor de bevalling, maar is uiteindelijk thuis bevallen. Het ging namelijk té snel om nog naar het ziekenhuis te gaan. En achteraf vindt ze dat helemaal niet zo erg. "Het was eigenlijk best relaxed om thuis te bevallen. Je bent meteen in je eigen omgeving. Je hoeft nergens meer naartoe terwijl je weeën hebt. Je hoeft geen tassen in en uit te pakken, je zorgen te maken of je wel alles bij je hebt."

"Het voelde meteen heel vertrouwd thuis met kleine Maud"

"De troep die het met zich meebracht had de verloskundige zo opgeruimd haha. Mensen vragen me wel eens of ik het niet eng vond. Op dat moment niet, omdat het gewoon zo snel en goed ging. Voor nu was dit de beste keuze. Een volgende keer zou ik best weer thuis willen bevallen, maar ik weet niet zo goed of ik het ook echt durf. Ik ken helaas veel verhalen over complicaties waardoor je alsnog naar het ziekenhuis moet... die extra stress lijkt me helemaal niets."

Voordelen van een thuisbevalling

  • Je bent in je eigen vertrouwde omgeving
  • Je kunt doen wat je wilt: in bad, onder de douche, een taart bakken, knuffelen met je kat
  • Vrouwen die thuis bevallen kijken positiever op hun bevalling terug dan vrouwen die in het ziekenhuis bevallen
  • Geen gesjouw en gedoe met maxi cosi en ziekenhuis tas
  • Niet met weeën in de auto (oefff geen pretje!)
  • Je hoeft niet de kou in met je pasgeboren baby maar kunt lekker blijven waar je bent

Voordelen van een ziekenhuisbevalling

  • Mochten er complicaties zijn, dan ben je direct op de juiste plaats
  • Je kunt pijnbestrijding krijgen
  • Je bent omringd door goede zorgen en een team van ervaren experts

Zo, dat lijkt alsof er veel meer voordelen zijn aan een thuisbevalling dan aan een ziekenhuisbevalling. Maar het gaat niet om hoeveel voordelen we kunnen bedenken, maar hoe zwaar deze punten voor jou wegen. Waar jij bevalt is geen keuze die je maakt op basis van wetenschappelijke feiten en aannames, maar het is een heel emotioneel besluit. Het gaat om vertrouwen hebben in je lijf en het beste willen voor je kindje. Als we allemaal een glazen bol hadden, zouden er vast veel meer vrouwen thuis bevallen. Maar je weet niet hoe het gaat lopen en het is best lastig voorbereiden op iets waarvan je geen idee hebt hoe het zal gaan.  

Ben jij thuis bevallen of in het ziekenhuis en wat was voor jou de belangrijkste reden om het zo te doen?

Bronnen: Scientas en CBS

 

Rosanne Buitendijk

Door

20 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.