Geboortefotografie | Een fotograaf bij de bevalling

Geboortefotografie | Een fotograaf bij de bevalling

Overweeg jij om een fotograaf in te huren voor je bevalling, maar heb je nog wat twijfels? Lees hier alles over geboortefotografie!

Geboortefotografie wordt steeds populairder. Meer en meer moms & dads to be kiezen ervoor om de bevalling vast te laten leggen door een fotograaf. Maar waarom zou je een vreemd iemand bij zo’n intieme gebeurtenis willen? En hoe gaat dat dan in z’n werk? Wij vertellen je alles over geboortefotografie!

De geboorte van je kindje is natuurlijk één van de belangrijkste en mooiste momenten uit je leven. Het is heel normaal om je bruiloft uitgebreid vast te laten leggen, maar de bevalling is toch een ander verhaal. En dat is eigenlijk zonde! Ook van deze gebeurtenis kun je namelijk een súper mooie en smaakvolle fotoreportage laten maken. Wij spraken geboortefotograaf Renate van Lith over haar bijzondere vak geboortefotografie!

Wat doet een geboortefotograaf?

Een geboortefotograaf maakt een prachtige fotoreportage van de geboorte van jullie kindje. Hij of zij is er vanaf de weeën bij en legt vanaf dan de hele bevalling en de eerste momenten erna vast. “Je hoeft daarbij echt niet bang te zijn voor een onsmakelijk geheel”, vertelt Renate. “Integendeel: de meeste mensen zijn juist positief verrast wanneer ze mijn portfolio met geboortefotografie zien.”

Focus op emoties

Voor een geboortefotograaf zijn de sfeer en emoties rond deze belangrijke mijlpaal in jullie leven het allerbelangrijkst. Daar ligt dan ook de focus op tijdens het maken van de foto’s. “Ik probeer alle gebeurtenissen op een pure, mooie en integere wijze vast te leggen. Ik ga er altijd vanuit dat je de foto’s zonder gêne aan je kraamvisite moet kunnen laten zien!” aldus Renate.

Waarom voor een geboortefotograaf kiezen?

Je vraagt je misschien af waarom je ervoor zou kiezen om iemand die je helemaal niet kent bij je bevalling te laten zijn. Dat is toch veel te intiem? We kunnen ons voorstellen dat je wellicht wat terughoudend bent, maar een fotoreportage van je bevalling is (voor later) super waardevol.

Vaak is het zo dat de partner het maken van foto’s tijdens de bevalling op zich neemt. Maar in the heat of the moment vergeet ie misschien de belangrijkste momenten vast te leggen. Of je hebt hem of haar vaker dan verwacht nodig om je hand vast te houden tijdens pittige weeën of je op een andere manier bij te staan. Bovendien is het ook jammer dat je partner dan zelf nauwelijks op de foto’s te zien is.

Als je voor een geboortefotograaf kiest, kan diegene zich volledig richten op het maken van mooie foto’s en is je partner er 100% voor jou. Zo kunnen jullie de bevalling echt samen beleven! En eerlijk is eerlijk: professionele foto’s zijn toch wel een stuk mooier dan een snelle snapshot met je telefoon.

Dierbare en tastbare herinnering

Renate: “Het resultaat van een geboorteshoot is een dierbare en tastbare herinnering, die je nog vaak terug zult (willen) kijken en die je kindje later ongetwijfeld óók nog vaak terug zal willen zien. Het zijn juist die onbetaalbare momenten die later goud waard zullen zijn: de liefde tussen vader en moeder, het moment dat je je baby voor het eerst vasthoudt, het doorknippen van de navelstreng, een eerste gezinsfoto, de ontmoeting met eventuele broertjes of zusjes... Het is allemaal zó bijzonder.”

Natuurlijk is geen enkele bevalling hetzelfde, dus is de uiteindelijke fotoreportage een uniek verslag van jullie persoonlijke verhaal!

Hoe gaat een geboortefotograaf te werk?

Geboortefotografie is natuurlijk een vak apart. Het is heel anders dan bijvoorbeeld portretfotografie of bruidsfotografie. Zo weet je niet precies wanneer de bevalling begint en je mag tijdens het hele proces natuurlijk niet in de weg lopen voor het medisch en verzorgend personeel. Hoe gaat een geboortefotograaf eigenlijk te werk?

Eerste ontmoeting

Renate vertelt: “Van tevoren kom ik altijd even bij jou/jullie thuis voor een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we aan de hand van mijn uitgebreide portfolio jullie wensen, grenzen, voorkeuren en eventuele vragen. Het is goed en prettig om elkaar even 'in het echt' te hebben gezien, voordat je eventueel besluit om mij als geboortefotograaf in te schakelen. Het is immers een intiem moment dat je mogelijk wilt gaan delen en het is dan ook belangrijk dat het contact wederzijds goed aanvoelt.”

De bevalling begint!

Vanaf een paar weken voor de uitgerekende datum zal de geboortefotograaf stand-by staan, dag én nacht! Zodra je denkt dat de bevalling écht goed begonnen is, neem je contact met de fotograaf op en dan komt hij of zij naar je toe. “Vanaf de weeën tot enkele uren na de geboorte ben ik vervolgens onopvallend aanwezig om een reportage te maken”, legt Renate uit.

Geboortefotografen zijn zich ervan bewust dat ze aanwezig zijn bij een ontzettend belangrijk en intiem moment in jullie leven. “Daarom zal ik proberen zo min mogelijk op te vallen. Ik pas me aan de situatie aan en fotografeer het gehele proces van een afstandje en puur zoals het is.”

Verder staat het vanzelfsprekend voorop dat het medisch personeel zijn werk moet kunnen doen. “Ik zal hen dan ook alle ruimte geven en nooit voor de voeten lopen. Want hoewel het prachtig is om mooie foto's te hebben, het welzijn van de ouders en baby is natuurlijk het allerbelangrijkst.”

LEES OOK: 15 Gedachten die hebt wanneer je baby op je borst wordt gelegd

Na de bevalling

Na de bevalling blijft de geboortefotograaf nog een paar uur om die speciale momenten ook vast te leggen. De eerste keer dat je baby op je borst wordt gelegd, de eerste weging en controle, de eerste voeding, misschien de eerste blikken op het gezicht van oma en opa als ze de kamer binnen mogen komen… Ook deze once in a lifetime momenten legt een geboortefotograaf voor je vast, wat de reportage helemaal afmaakt.

LEES OOK: Bevallen, en dan? | Dit gebeurt er direct na de geboorte

Geboortefotograaf bij keizersnede

Kan een geboortefotograaf ook aanwezig zijn bij een keizersnede? Jazeker, ook daar is een prachtige fotoreportage van te maken! De procedure is dan wel iets anders. Het is slim om van tevoren met verloskundige of arts te bespreken of er een fotograaf mee de OK in mag. Dat is namelijk niet altijd vanzelfsprekend.

Ben je nieuwsgierig naar meer voorbeelden van geboortefotografie? Neem dan zeker even een kijkje op de website van Renate van Lith! Of kijk voor een geboortefotograaf bij jou in de buurt op degeboortefotograaf.nl.

Marieke van Boven

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.