10 mensen die je absoluut niet als kraamvisite wil

10 mensen die je absoluut niet als kraamvisite wil

Die slome duikelaar die veel te lang blijft, de zieke oom die toch je baby vast wil houden of je betweterige tante, deze mensen wil je eigenlijk liever niet als kraamvisite.

Nu-even-niet! Wauw, het schijnt dat 1 op de 4 moeders zich helemaal groen en geel ergert aan kraamvisite. Ze komen ineens niet, komen op vervelende tijden of blijven veeeel te lang. Hoe herken je ze en nog beter, hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? 

 

1. Onverwacht

'We waren in de buurt en dachten...' Je hebt ze altijd, van die mensen die ineens bij je op de stoep staan, een grote grijns op hun gezicht en een kadootje in de hand. Nee, nee, heel lief, maar fout. Daar zit je echt niet op te wachten. Het is echt niet erg om op het geboortekaartje te zetten dat je alleen bezoek op afspraak verwacht.

2. slak

'Oh tuurlijk wil ik nog wel een kop koffie!' Er zijn mensen die gewoon niet snappen dat je geen zin hebt in lang bezoek, tenzij ze iets nuttigs voor je doen. Blijf gewoon even een uurtje en ga daarna weer weg. Als subtiele hints niet werken kan je je altijd nog terugtrekken naar je slaapkamer of je partner vragen ze de deur uit te bonjouren. 

3. betweter

'Doe je dat zo? Oh dat zou ik echt niet doen hoor!' Al die mensen die je ongevraagd advies geven... vaak heel lief bedoeld, maar overbodig. Als je behoefte hebt aan een step-by-step guide van je moeder over het geven van borstvoeding dan vraag je het wel. 

 

4. luiaard

'Ja hoor, geef mij nog maar een koekje. Heb je misschien nog koffiemelk? Ik drink geen zwart.' Het zou fijn zijn als deze mensen beseffen dat ze op dit moment geen normale visite zijn en dat jij niet in de houding springt om te serveren. 'De keuken is daar, pak maar' werkt vaak heel prima.

5. Zieke

'Ik heb echt nergens meer last van hoor!' Mensen die ziek zijn wil je gewoon niet bij je pasgeboren baby in de buurt hebben. Het maakt dan niet uit of het je moeder is of het kind van je neef, bacteriën blijven bacteriën. En ze moeten gewoon begrijpen dat jij ze dan niet bij de baby laat, punt uit. En ja, hier mag je best streng in zijn. Niet ziek? Gewoon even je handen wassen voor je de kleine beetpakt. Ook dit mag je gerust zeggen.

6. Beller

'Ja, nee, ik dacht, ik kan wel langskomen, maar ik denk ik bel even. Oh en wist je dit trouwens al?' Heel lief dat deze mensen eerst bellen voor ze langskomen, maar probeer het telefoongesprek zelf dan een beetje kort te houden. Het hele levensverhaal hoor je dan wel een andere keer, als je kleine een paar maanden is ofzo?

 

7. Aanbeller

Naast de bellers heb je ook nog de aanbellers, de mensen die niet helemaal snappen dat jij en je kleine misschien liggen te slapen en je een grondige hekel hebt aan iets irritants als de deurbel. Handige tip? Gewoon de bel uitschakelen. Je bezoek heeft dan vanzelf wel door dat ze op het raam moeten kloppen. 

8. botterik

'Oh, zijn oren zijn wel enorm zeg, heeft ie zeker van z'n vader...' Je hebt soms ook een idioot ertussen zitten die een botte opmerking maakt over het uiterlijk van je baby. Van je af laten glijden kan, maar wij raden aan een scherpe return te geven, dan heeft hij of zij het direct afgeleerd. 

9. Egoïst

'En echt, toen ik die nieuwe nagellak had, was ik in de wolken!' Hallo, ik heb net een kind gekregen? Misschien is dat iets groter nieuws dan een nagellakje? Het kan heel verfrissend zijn als iemand eens niet over de baby praat, maar een paar belangstellende vragen mag wel. Buig het gesprek gewoon weer terug naar je kleine als je daar graag over praat, je krijgt tenslotte niet iedere dag een baby. 

10. FACEBOOKVERSLAAFDE

'Ja, die kleine moet ik echt wel even laten zien aan Marge hoor'. Voor je het weet staat die social media verslaafde tante van je foto's te maken van je kleine en deze op Facebook te zetten, liefst met haar eigen hoofd erbij en duim omhoog. Hallo, mag je zelf nog even bepalen wanneer er een foto live gaat? Ook hier mag je heel duidelijk in zijn, waarschijnlijk hebben deze mensen nog niet eens echt door dat dit niet helemaal gewenst is.

 

Wat is jouw tip om ervoor te zorgen dat je je niet aan de kraamvisite hoeft te ergeren? We horen het graag!

Daisy van Schaijik

Door

09 mei 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.