Stress tijdens zwangerschap: 10 tips om het te voorkomen

Stress tijdens zwangerschap: 10 tips om het te voorkomen

Stress tijdens de zwangerschap is niet goed voor baby én mama. Daarom hebben wij 10 tips om dit te voorkomen!

Te veel stress is voor niemand goed en al helemaal niet voor zwangere vrouwen. Wist je dat stress tijdens je zwangerschap zelfs een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van je ongeboren kindje? Niet schrikken: wij hebben 10 tips om stress tijdens je zwangerschap te voorkomen!

Zwanger zijn kan heel erg spannend zijn. Er komt veel op je af, vooral als het je eerste keer is. Waar moet je allemaal aan denken? Wat heb je allemaal nodig? Bovendien is een gezonde, voorspoedige zwangerschap helemáál geen vanzelfsprekendheid: zal het allemaal wel goed blijven gaan met je baby’tje daarbinnen? En wat dacht je van de bevalling; veel moms to be zien daar ontzettend tegenop!

Te veel stress: niet goed voor je baby

Kortom: het is niet gek als je soms wat stress ervaart tijdens je zwangerschap. Dat is zelfs heel normaal! Af en toe loopt je hoofd gewoon echt helemaal over. Toch is het belangrijk dat je er niet in doorslaat, want te veel stress kan een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van je kindje. En dat wil je natuurlijk niet!

LEES OOK: Rust nemen tijdens je zwangerschap doe je zo

Stress tijdens de zwangerschap voorkomen

Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap goed voor jezelf zorgt. Niet alleen met gezonde en gevarieerde voeding, maar ook met rust in lijf en hoofd. Alles voor een gezonde baby én mama! Daarom zijn wij voor je op zoek gegaan naar manieren om stress tijdens je zwangerschap te voorkomen.

10 Tips tegen stress tijdens zwangerschap

 1. Lees je in

  Zorg ervoor dat jouw zwangerschap en je aanstaande bevalling geen geheimen voor je hebben. Lees erover en zorg ervoor dat je niet met lastige vragen blijft zitten. Kun je iets niet vinden? Vraag andere ‘ervaren’ moeders, de huisarts of de verloskundige om jouw vragen te beantwoorden om je gerust te stellen.
 2. Ontspanningstechnieken

  Ga lekker op zwangerschapsyoga, maak lange boswandelingen, ga mediteren of ga op zoek naar andere ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen.
 3. Wees lief voor jezelf

  Wees lief voor jezelf en doe zo nu en dan alleen waar je echt zin in hebt. Gun jezelf af en toe een dagje vrij. Ga bijvoorbeeld lekker in het zonnetje zitten met een boek als het mooi weer is, ook al had je daar eigenlijk geen tijd voor. Ontzeg jezelf zo min mogelijk en geniet ervan dat je nu een goed excuus hebt om vervelende dingen lekker uit te stellen.
 4. Agenda

  Houd voor jezelf een agenda of planner bij. Zo kun je makkelijker plannen en vergeet je niets. Alles wat per se moet gebeuren, hou je zo overzichtelijk bij en dat creëert rust in je hoofd. Vergeet niet om genoeg ruimte in je agenda open te houden voor ontspanning en af en toe een dagje ongegeneerd spijbelen.
 5. Eén ding tegelijk

  Ga niet multitasken om alles wat (volgens jou) zo nodig moet, gedaan te krijgen. Dat lukt je nu toch niet dankzij je ‘zwangerschapsdementie’. Je wordt er alleen maar onnodig nerveus en chagrijnig van. Gewoon één ding tegelijk. Dat is al gek genoeg.
 6. Gewoon ‘zeuren’

  Blijf niet rondlopen met problemen of onbeantwoorde vragen. Er zijn mensen genoeg om je heen die van je houden en die het dus helemaal niet erg vinden als jij weer eens komt ‘zeuren’.
 7. Pak je rust

  Rust goed uit. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, dan ziet de wereld er al snel een stuk vriendelijker uit en ben je straks beter bestand tegen de gebroken nachten. Een uurtje eerder naar bed dan je normaal doet, scheelt al heel veel!
 8. Leer relativeren

  Zwangere vrouwen kunnen door de invloed van zwangerschapshormonen soms niet helder nadenken. Als je je daarvan bewust bent, helpt dat je om beter te kunnen relativeren en jezelf niet zo vreselijk serieus te nemen.
 9. Vraag hulp

  Je hoeft niet alles zelf te doen. Vraag hulp aan je partner, vrienden en familie als je bijvoorbeeld de babykamer gaat inrichten en behangen. Ook als je gewend bent dat je dat alleen wel kan.
 10. Goed plannen

  Plannen, plannen, plannen! Zorg dat je zaken die absoluut gedaan moeten worden ruim van te voren inplant, zodat je je er (indie nodig) op voor kunt bereiden. Dat geeft je meteen de gelegenheid om tijdig hulp te vragen als je ergens tegenop ziet.
Redactie MiniMe.nl

Door

17 september 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.