Zwangerschapscursussen - Overzicht

Zwangerschapscursussen - Overzicht

Zwangerschapscursussen kunnen je ondersteunen voor, tijdens en na je bevalling. Welke cursussen zijn er allemaal? Wij geven een overzicht!

Zwangerschapscursussen. Het is heel handig om een overzicht te hebben hiervan, want er zijn er zoveel! Je hebt je moeder vast wel eens gehoord over een 'pufclubje'. En ja het klinkt misschien heel suffig, maar dat is echt niet zo hoor! Ze vertelt er vast ook bij hoe geweldig dit was en dat het o zo fijn was om lekker te klagen of op te scheppen over je kindje. Je bent omringd door lotgenoten die je niet alleen begrijpen maar waar je misschien ook wel een fijne vriendschap aan overhoudt.

Het pufclubje klinkt misschien ouderwets, maar tegenwoordig heb je deze in verschillende moderne varianten. Zo kun je zelf kiezen wat bij jou past. Hieronder geven we je alvast een klein overzicht van de verschillende cursussen.

Zwangerschapsgym

Dit is meteen een van de meest populaire zwangerschapscursussen onder zwangeren. Het is natuurlijk geen echte gymnastiek, maar je doet wel allemaal oefeningen die erg van pas kunnen komen tijdens je zwangerschap. Zo leer je bijvoorbeeld bepaalde technieken om je bekken te versterken, je houding te verbeteren, weeën opvangen en hoe je moet persen. Handig toch! Maar je hoeft niet alleen aan de bak, je krijgt ook de kans lekker te kletsen (lees: klagen) over je zwangerschap. Omdat de cursus in groepsverband is kun je ervaringen uitwisselen en je kunt al je vragen stellen over zwangerschap, bevallen en de kraamperiode. Gezellig!

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga lijkt erg op zwangerschapsgym, maar er zit wel degelijk verschil in. Het grootste verschil is dat er bij zwangerschapsyoga meer aandacht wordt besteed aan je mentale gesteldheid. Zo doe je naast lichamelijke oefeningen ook verschillende ademhalingsoefeningen. Zo leer je ontspannen tijdens je zwangerschap, tijdens en na de bevalling. Ben je snel gestresst? Dan is deze cursus dus perfect voor jou. 

ZWANGERSCHAPSCURSUS - MENSENDIECK

Wil je toch liever meer aandacht besteden aan de lichamelijke veranderingen tijdens je zwangerschap, dan past de Mensendieck zwangerschapscursus misschien meer bij jou. Je leert van welke klachten je last kan krijgen en hoe je deze kunt voorkomen. Je lichaam en houding veranderen vaak onbewust tijdens je zwangerschap, en als je hier niet goed mee om gaat kan dit klachten opleveren als bekkenpijn en rugpijn. Je wordt dus goed voorbereid op eventueel lichamelijke ongemakken tijdens je zwangerschap, maar ook op de bevalling. Zo komen ook de algemene ademhaling, ontspanning, puffen, persen en opvanghoudingen voorbij. 

Zwangerschapszwemmen

Een andere manier om lekker te ontspannen tijdens je zwangerschap is door een cursus zwangerschapszwemmen te doen. Dit is vaak een aanvulling op zwangerschapsgym, maar dan in het zwembad! Je kunt baantjes trekken en een zweminstructrice laat je oefeningen doen om je spieren soepel te maken. Het water wordt heerlijk warm gemaakt en in het water lijk je veel lichter, dus hoef je je even geen zorgen te maken over die zware buik! Heerlijk toch!

Mindfulness voor zwangeren

Mindful zwanger zijn. Misschien ben je al bekend met de term 'Mindfulness'. Je aandacht compleet geven aan het hier en nu. Veel mensen passen deze techniek al toe in hun dagelijks leven, maar voor zwangeren is dit misschien wel nog belangrijker. Je maakt natuurlijk iets heel bijzonders mee en hier moet je dan ook geen moment van missen. Een speciale cursus mindfulness voor zwangeren kan je helpen om bewuster om te gaan met je zwangerschap. Het werkt ontspannend en je bent beter bestand tegen onprettige omstandigheden tijdens je zwangerschap en bevalling. Je leert onder andere mediteren. Zweverig? Helemaal niet!

Lees ook: Als je bevalling niet is gegaan zoals je wilt

Centering pregnancy

Iedere zwangere vrouw heeft wel check-ups bij de verloskundige (als het goed is!). Meestal hetzelfde riedeltje waarna je na 10 minuten weer buiten staat. Maar dit kan ook anders! Bij Centering Pregnancy heb je 10 keer je check-up in groepsverband. Hier deel je jouw verhaal en luister je naar de verhalen van andere zwangere vrouwen. Zo’n sessie duurt meestal anderhalf á twee uur.  Zo heb je ongeveer 10 keer zoveel zorg dan bij individuele sessies en heb je meer mogelijkheid om onderwerpen te bespreken en hier dieper op in te gaan. Wat ook erg leuk is, is dat de laatste bijeenkomst na jullie due date is. Zo kun je heerlijk met je nieuwe baby showen en andere baby’s bekijken.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen hebben soms begeleiding nodig tijdens je zwangerschap. En nee, dan bedoelen we niet een cursus 'Hoe overleef je een zwangere vrouw', maar meer hoe je je zwangere vrouw kunt ondersteunen en, nog belangrijker, hoe je meer contact kunt maken met je ongeboren kindje. Voor een vrouw is dit soms ook nog lastig, maar dit kun je leren bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Het fijne aan deze cursus is dat je dit samen met je partner kunt doen.

Borstvoedingscursus

Zo heb je dus heel veel cursussen die je begeleiden tijdens je zwangerschap en voorbereiden op de bevalling. Maar na je bevalling kom je soms ook nog voor moeilijke situaties te staan. Een voorbeeld daarvan is borstvoeding geven. Als je geluk hebt gaat dit allemaal heel natuurlijk en vanzelf, maar bij de meeste vrouwen is dit niet zo vanzelfsprekend. Dit vereist dan de nodige oefening, en hier komt de borstvoedingscursus mooi van pas. Samen met andere zwangere vrouwen leer je van een lactatiekundige de fijne kneepjes van het geven van borstvoeding, zoals aanleggen en houdingen. 

Welke cursus ga jij doen, of wat raad je aan? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

18 mei 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.