Zwanger en rugpijn? Tips en informatie!

Zwanger en rugpijn? Tips en informatie!

Ben je zwanger? Dan is rugpijn niet ongebruikelijk. Kom van je rugpijn af met deze tips.

Zwanger en rugpijn? Dat is niet geheel ongebruikelijk. Rugpijn is vervelend, maar er zijn dingen die je kunt doen als je zwanger bent om de rugpijn te verminderen en te voorkomen

Er verandert veel in je lichaam. Het zwaartepunt van je lichaam verandert tijdens de zwangerschap. Omdat dit een verschuiving is, gaan je bekken meer naar voren kantelen.  Hierdoor kun je een pijnlijke stijfheid in de onderrug voelen.

Hoe komt het dat je rugpijn hebt?

Er zijn verschillende oorzaken dat je rugpijn hebt als je zwanger bent. Wanneer je zwanger bent worden je gewrichten slapper en ook je buikspieren. Hierdoor kun je veel minder makkelijk een goede houding aannemen. Ook kan het mogelijk zijn dat je rugpijn hebt door een  blaasontsteking. Houdt de rugpijn aan, ga dan even langs bij de dokter.

Wanneer komt het voor?

Zwanger en rugpijn is niet ongebruikelijk. Bijna alle zwangere vrouwen hebben, (wel eens) last van rugpijn. In de meeste gevallen komt dit voor in de tweede helft van de zwangerschap. Je buik wordt dan ook een stuk zwaarder en de reden zoals je al kon lezen, worden je spieren een stuk slapper.

Zwanger en rugpijn wat te doen?

Kom rustig uit bed

Het beste is om eerst op je zij te rollen, voordat je omhoog komt. Duw dan jezelf omhoog door je armen te gebruiken. Zo ontzie je jouw rug.

Let op je houding

Zeker als je moe bent heb je de neiging meer te gaan hangen. Probeer altijd recht op te staan. Het helpt als je jouw buikspieren aanspant. Ben je moe? Ga dan zitten en voorkom dat je gaat hangen.  Een goede rechte houding helpt écht enorm tegen rugpijn.

Tillen & sjouwen

Voorkom dat je veel tilt. Het zal even wennen zijn maar schakel de hulp van andere in. Waarschijnlijk wil je niet als een tutje overkomen, maar te veel tillen is niet goed voor je rug als je zwanger bent. Ben je toch boodschappen aan het tillen? Probeer dan het gewicht te verdelen in twee tassen en draag in elke hand een tas om in evenwicht te lopen.

Blijf bewegen

Je hebt juist de neiging om alleen te zitten. Dat is niet goed. Probeer in beweging te blijven. Ook als je zittend werkt, ga elk half uurtje even een kort rondje lopen.

Moeite en pijn met slapen

Juist in bed hebben veel vrouwen last van hun rug. We hebben hier een apart artikel over geschreven: Zwanger en slapen? 17 slaaptips

 Oefeningen voor rugpijn

Hieronder zie je een filmpje met handige oefeningen die je kunt doen tegen de rugpijn. Vergeet niet dat zwanger je bent dus doe wel een beetje rustig aan! 

Redactie MiniMe.nl

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.