Zwanger en duizelig - wat kun je eraan doen?

Als je zwanger bent, kun je wel eens duizelig worden. Lees hier over mogelijke oorzaken en wat je eraan kunt doen!

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van duizeligheid. Een vervelend zwangerschapsverschijnsel waar je vooral vanaf week 5 van je zwangerschap last van kunt krijgen. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt treffen om de duizelingen tijdens je zwangerschap te verminderen. 

Oorzaken duizelig tijdens zwangerschap

Een veel voorkomende oorzaak van duizelig zijn als je zwanger bent, is dat je bloed moeilijk doorstroomt door de druk van je baarmoeder op je organen en benen. Je kunt dit het beste oplossen door te blijven bewegen. Zelfs als je zittend werk hebt, is het aan te raden met je voeten naar voren en naar achteren te lopen onder je bureau. Zo blijft het bloed stromen. Of leg je benen omhoog. Ga ook zeker iets vaker thee halen of naar de wc, zodat je echt even kleine stukjes kunt lopen.

Zwangere vrouw op bed met donut

LAGE BLOEDSUIKERSPIEGEL 

Een andere mogelijke oorzaak van zwanger en duizelig zijn, is dat je last hebt van lage bloedglucosewaarden, waardoor je je bibberig en duizelig voelt. Makkelijk gezegd is dit eigenlijk een suikertekort. Vaak gaat dit ook samen met een trillerig gevoel en zweten. Als je dit wil vermijden, eet dan verspreid over de hele dag meerdere kleine maaltijden of snacks. Ook helpt het om iets kleins te nemen met veel suiker, zoals bijvoorbeeld een glaasje vruchtensap.

Lage bloeddruk

Een lage bloeddruk komt ook vaak voor tijdens de zwangerschap, met name tussen de 3 en 6 maanden (het tweede trimester). Hierdoor word je duizelig! Je kunt van deze duizeligheid afkomen door weer iets zouts of zoets te eten. Door zout en/of zoet te eten, wordt vocht beter vastgehouden en vullen je bloedvaten zich weer met bloed, waardoor je bloeddruk stijgt. 

Zwangere vrouw in babykamer

Zwanger en duizelig bij liggen

Als je op je rug slaapt, kan je baarmoeder tegen een grote ader naast je ruggenwervel drukken. Hierdoor krijg je minder zuurstof en kun je duizelig worden. 

Wat mensen daarom niet mogen doen: je op je rug leggen als je flauwgevallen bent. Dat knelt die grote ader alleen maar meer af. Vertel iedereen in je nabije omgeving dat je last hebt van duizelingen en geef deze waarschuwing ook mee.

Het beste is dat ze je in zo'n situatie in een stabiele zijligging leggen, met je onderste been opgetrokken en je bovenste been licht gebogen. Ook als je wil slapen, is dit de beste slaaphouding. Leg daarnaast ook een kussen tussen je benen en eentje onder je buik. Veel vrouwen slapen tijdens de zwangerschap met een voedingskussen.

Duizelig bij opstaan

Ben je duizelig als je opstaat? 's Ochtends kun je last hebben van duizelingen in combinatie met ochtendmisselijkheid. Het beste is dan om iets te eten voordat je uit je bed stapt. Dit kan gewoon een droge cracker zijn, maar een zoute cracker of juist iets zoets is eigenlijk nog beter. 

hartkloppingen

Soms gaan duizeligheid en hartkloppingen hand in hand tijdens je zwangerschap. Je lichaam heeft zo'n 40% extra bloed aangemaakt en moet dit ook rondpompen. Met name tussen de 30 en 34 weken zwangerschap wordt je hart extra zwaar belast.

Krijg je hartkloppingen? Probeer dan niet in paniek te raken. Er is niets mis met je hart, het moet alleen harder werken. Ga intensieve inspanning uit de weg en voel je de hartkloppingen, ga dan even rustig zitten. 

Kortademig

Zwangere vrouwen geven ook wel eens aan dat ze het gevoel hebben kortademig te zijn en het benauwd te hebben. Dit kan kloppen, want in de laatste weken van je zwangerschap is je baby zo groot dat je longen minder ruimte krijgen. Blijf ook in dit geval rustig en oppervlakkig ademhalen.

Hyperventileren

Soms kan het voorkomen dat je in paniek raakt door de hartkloppingen of kortademigheid en gaat hyperventileren. Ga dan direct zitten en houd beide handen in een kommetje voor je mond en je neus. Adem rustig in en uit. Werkt dit niet, dan kun je altijd nog in een papieren zakje ademen. 

Bloedarmoede

Je duizeligheid kan ook komen door bloedarmoede. Dit is het gevolg van een ijzertekort en komt zeker tijdens de zwangerschap vaak voor. Je kunt een ijzertekort goed aanpakken door bladgroenten als spinazie te eten, maar ook noten, eieren, vis, volkorenproducten en appelstroop bevatten veel ijzer. 

Vrouw maakt smoothie in blender

Duizeligheid tijdens zwangerschap voorkomen

Hoe kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk duizelig wordt? Nog een keer samenvattend de maatregelen die je toe kunt passen:

  • Blijf bewegen, zodat het bloed goed door je lichaam stroomt
  • Drink goed, zeker als het warm is
  • Eet je maaltijden in kleine hoeveelheden
  • Spreid je maaltijden over de hele dag
  • Slaap op je zij
  • Eet iets voordat je opstaat
  • Eet iets zoets of iets zouts (met mate)
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
  • Zorg voor voldoende rust en geef toe aan je vermoeidheid
  • Maak geen abrupte bewegingen
  • Een veelgehoorde tip op fora is om koude komkommerpartjes te eten. We hebben het zelf nog niet onderzocht, maar als je hier ervaring mee hebt, horen we het graag!   

Naar je huisarts

Je hoeft niet direct naar je huisarts als je duizelig bent, tenzij je weet dat je hartklachten hebt. In alle andere gevallen is het aan te raden bij je eerstvolgende bezoek aan te geven dat je last hebt van duizeligheid. Je huisarts of verloskundige kan dan bepalen of meer onderzoek nodig is. 

Ben jij wel eens duizelig geweest en heb je tips om de symptomen te verminderen? We horen ze graag! Laat een reactie achter en help andere vrouwen tijdens de zwangerschap.

Bronnen: CZ, Stadspraktijk Verloskundigen Groningen

Redactie MiniMe.nl

Door

31 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.