Zwanger en duizelig - wat kan je eraan doen?

Zwanger en duizelig - wat kan je eraan doen?

Als je zwanger bent kan je wel eens duizelig worden. Lees hier over mogelijke oorzaken en wat je eraan kan doen.

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van duizeligheid. Een vervelend zwangerschapsverschijnsel waar je vooral vanaf week vijf van je zwangerschap last van kan krijgen. Gelukkig zijn er maatregelen die je kan treffen om de duizelingen te verminderen. 

Een veel voorkomende oorzaak is dat je bloed moeilijk doorstroomt door de druk van je baarmoeder op je organen en benen. Je kan dit het beste oplossen door te blijven bewegen. Zelfs als je zittend werk hebt is het aan te raden met je voeten naar voren en naar achteren te lopen onder je bureau. Zo blijft het bloed stromen. Of leg je benen omhoog. Ga ook zeker iets vaker thee halen of naar de wc zodat je echt even kleine stukjes kan lopen. 

LAGE BLOEDSUIKERSPIEGEL 

Een andere oorzaak kan zijn dat je last hebt van lage bloedgluscosewaarden, waardoor je je bibberig en duizelig voelt. Makkelijk gezegd is dit eigenlijk een suikertekort. Vaak gaat dit ook samen met een trillerig gevoel en zweten. Als je dit wil vermijden, eet dan verspreid over de hele dag meerdere kleine maaltijden of snacks. Ook helpt het om iets kleins te nemen met veel suiker, zoals bijvoorbeeld een glaasje vruchtensap. 

Lage bloeddruk

Een lage bloeddruk komt ook vaak voor tijdens de zwangerschap, met name tussen de 3 en 6 maanden (het tweede trimester). Hierdoor word je duizelig en je kan van deze duizeligheid afkomen door weer iets zouts of zoets te eten. Door zout en/of zoet te eten wordt vocht beter vastgehouden en vullen je bloedvaten zich weer met bloed, waardoor je bloeddruk stijgt. 

Zwanger en duizelig bij liggen

Als je op je rug slaapt kan je baarmoeder tegen een grote ader naast je ruggenwervel drukken. Hierdoor krijg je minder zuurstof en kan je duizelig worden. 

Wat mensen daarom niet mogen doen: je op je rug leggen als je flauwgevallen bent. Dan knelt die grote ader alleen maar meer af. Vertel iedereen in je nabije omgeving dat je last hebt van duizelingen en geef deze waarschuwing ook mee.

Het beste is dat ze je in een stabiele zijligging leggen, met je onderste been opgetrokken en je bovenste been licht gebogen. Ook als je wil slapen is dit de beste slaaphouding. Leg daarnaast ook een kussen tussen je benen en een onder je buik. Veel vrouwen slapen tijdens de zwangerschap met een voedingskussen (sorry mannen!). 

Duizelig bij opstaan

Ben je duizelig als je opstaat? 's Ochtends kan je last hebben van duizelingen in combinatie met ochtendmisselijkheid. Het beste is dan om iets te eten voor je uit je bed stapt. Dit kan gewoon een droge cracker zijn, maar een zoute cracker of juist iets zoets is eigenlijk nog beter. 

hartkloppingen

Soms gaan duizeligheid en hartkloppingen hand in hand tijdens je zwangerschap. Je lichaam heeft zo'n 40% extra bloed aangemaakt en moet dit ook rondpompen. Met name tussen de 30 en 34 weken zwangerschap wordt je hart extra zwaar belast. Krijg je hartkloppingen? Probeer dan niet in paniek te raken. Er is niets mis met je hart, het moet alleen harder werken. Ga intensieve inspanning uit de weg en voel je hartkloppingen, ga dan even rustig zitten. 

Kortademig

Zwangere vrouwen geven ook wel eens aan dat ze het gevoel hebben kortademig te zijn en het benauwd te hebben. Dit kan kloppen, want in de laatste weken van je zwangerschap is je baby zo groot dat je longen minder ruimte krijgen. Blijf ook in dit geval rustig en oppervlakkig ademhalen.

Hyperventileren

Soms kan het voorkomen dat je in paniek raakt door de hartkloppingen of kortademigheid en gaat hyperventileren. Ga dan direct zitten en houd beide handen in een kommetje voor je mond en je neus. Adem rustig in en uit. Werkt dit niet, dan kan je altijd nog in een plastic zakje ademen. 

Bloedarmoede

Je duizeligheid kan ook komen door bloedarmoede. Dit is het gevolg van een ijzertekort en komt zeker tijdens de zwangerschap vaak voor. Je kan een ijzertekort goed aanpakken door bladgroenten als spinazie te eten, maar ook noten, eieren, vis, volkorenproducten en appelstroop bevatten veel ijzer. 

Duizeligheid voorkomen

Hoe kan je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk duizelig wordt? Nog een keer samenvattend de maatregelen die je toe kan passen:

 • Blijf bewegen zodat het bloed goed door je lichaam stroomt. 
 • Drink goed, zeker als het warm is. 
 • Eet je maaltijden in kleine hoeveelheden.
 • Spreid je maaltijden over de hele dag. 
 • Slaap op je zij.
 • Eet iets voor je opstaat.
 • Eet iets zoets of iets zouts (met mate).
 • Zorg voor voldoende frisse lucht.
 • Zorg voor voldoende rust en geef toe aan je vermoeidheid. 
 • Maak geen abrupte bewegingen.
 • Een veelgehoorde tip op fora is om koude komkommerpartjes te eten. We hebben het zelf nog niet onderzocht, maar als je hier ervaring mee hebt horen we het graag!   

Naar je huisarts

Je hoeft niet direct naar je huisarts als je duizelig bent, tenzij je weet dat je hartklachten hebt. In alle andere gevallen is het aan te raden bij je eerstvolgende bezoek aan te geven dat je last hebt van duizeligheid. Je huisarts of verloskundige kan dan bepalen of meer onderzoek nodig is. 

Ben jij wel eens duizelig geweest en heb je tips om de symptomen te verminderen? We horen ze graag! Laat een reactie achter en help andere vrouwen tijdens de zwangerschap.

Bronnen: CZ, verloskundigenpraktijkzuid.

Daisy van Schaijik

Door

19 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn al 2 reacties geplaatst.

Carmen

3 jaar geleden

Hyperventilatie neemt juist af als je minder zuurstof binnenkrijgt. Wanneer je oppervlakkig ademhaalt of in paniek bent, krijg je juist teveel zuurstof binnen maar je hersenen geven een seintje dat je juist meer zuurstof nodig hebt en dus kom je in een cirkel terecht. In een plastic zakje wordt echter wel afgeraden omdat je teveel co2 binnen kan krijgen en dat is niet goed. Beste is 5 tellen inademen, 2 tellen vasthouden en zo lang mogelijk uitademen (10 tellen bijv).

Heije

3 jaar geleden

Ga absoluut niet in een plastic zakje ademen als je hyperventileert!! Dit mag alleen in een papieren zakje.. plastic ververst de lucht niet waardoor je je eigen lucht in blijft ademen en hierdoor juist geen zuurstof meer krijgt en dus nog erger gaat hyperventileren..

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.