Waarom ijzer belangrijk is voor de zwangerschap

Waarom ijzer belangrijk is voor de zwangerschap

Als je zwanger wilt worden, is het goed om je ijzerinname in de gaten te houden. IJzer is een belangrijke mineraal. Wat is ijzerhoudende voeding?

In dit artikel lees je alles over ijzer. Waarom is het belangrijk als je zwanger wilt worden? En wat doet het tijdens je zwangerschap? 

Waarom is ijzer belangrijk?

IJzer is een mineraal dat je nodig hebt voor de aanmaak van hemoglobine, dat zuurstof via je bloed door je lichaam voert. Tijdens zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam met ongeveer 25 tot 40% toe. Dat betekent dat je ook meer ijzer nodig hebt: er moet immers meer hemoglobine aangemaakt worden.

Als je met een tekort aan ijzer zwanger wordt, kan het zijn dat je gedurende de zwangerschap  bloedarmoede krijgt.
In pruimen zit ook veel ijzer. 

Dat is de reden dat er wordt aanbevolen om er tijdens je zwangerschap goed op te letten dat je voldoende ijzer binnen krijgt.

Omdat het belangrijk is een gezond lichaam te hebben, met een goede voorraad van alle voedingsstoffen, is het ook belangrijk voldoende ijzer in je lijf te hebben. Als je zwanger wilt worden, is het goed om je ijzerinname in de gaten te houden.

Wat is ijzerhoudende voeding?

IJzer zit vooral in rood vlees, maar ook in broccoli, pompoen- en sesamzaad, donker groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, quinoa, peulvruchten, rozijnen, paddestoelen, vijgen, pruimen, (rauwe) cacao en melasse.

Eet je vegetarisch? Dan helpt dit

IJzer uit vlees wordt het makkelijkst opgenomen. Eet je vegetarisch of wil je de opname van ijzer nog een handje helpen, dan kun je:

  1. Granen, bonen, noten en zaden een nachtje in water weken en voor het koken goed afspoelen. Dit zorgt ervoor dat het fytinezuur uit deze voedingsmiddelen wordt weggespoeld. Fytinezuur zit van nature in granen, bonen, noten en zaden en gaat de opname van mineralen (waaronder ijzer, magnesium en zink) tegen. Door ze een nachtje te laten weken kun je veel meer voedingsstoffen opnemen.
  2. Samen met ijzerrijke voeding wat vitamine C rijke voeding eten. Dit zorgt ervoor dat het ijzer nog beter wordt opgenomen. Citrusfruit (sinaasappelen), ander fruit en broccoli zitten allemaal vol vitamine C.

Heb je een ijzertekort?

Denk je een ijzertekort te hebben (ben je vermoeid, vaak buiten adem, heb je een bleke huid, koude handen en voeten), maak dan eerst een afspraak met de huisarts om je bloedwaarden te testen en te kijken of je naast ijzerrijke voeding nog een extra ijzerpreparaat nodig hebt.

Lotte Nap

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.