Wat moet je eten als je zwanger wilt worden?

Wat moet je eten als je zwanger wilt worden?

Wat je eet voordat je zwanger bent heeft invloed op de gezondheid je baby. Ook voor je vruchtbaarheid is belangrijk wat je wel of niet eet.

We vroegen onze voedingsdeskundige Lotte Nap welke voedingsmiddelen zij aanraadt als je zwanger wilt worden. Wat moet je eten als je zwanger wilt worden?

Eiwitten en vetten

Eiwitten en vetten zijn de bouwstoffen van cellen en hormonen. Zonder eiwitten en vetten kun je geen hormonen aanmaken en geen nieuwe cellen bouwen. Niet alleen omega-3 en de onverzadigde vetten, maar ook verzadigd vet en cholesterol zijn belangrijk. Cholesterol wordt gebruikt voor het bouwen van hormonen. En zonder deze hormonen raakt je hormoonhuishouding uit balans, wat weer gevolgen heeft voor je vruchtbaarheid. Daarnaast is het belangrijk dat je in je lichaam een mooie voedingsbodem voor je baby creëert en je lichaamsvoorraden vollaadt met goede voedingsstoffen.

Kies voor gezonde vetten

Kies voor gezonde vetten zoals (biologische) roomboter, kokosolie of ghee om in te bakken en olijfolie voor koud gebruik, avocado’s, eigeel en olijven. Gezonde eiwitten uit eieren (vooral het eigeel!), (biologisch) vlees van goede kwaliteit, vette vis zoals wilde zalm, makreel, haring en sardientjes en af en toe wat noten (walnoten en paranoten) en gezonde zaden en pitten (sesam- en chiazaad, pompoen- en zonnebloempitten). Week de noten bij voorkeur even voor gebruik, zodat je de voedingsstoffen makkelijker opneemt en ze makkelijker verteren.

Hennepzaden zitten voor Omega 3.

 

OMEGA-3-VETZUREN

Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je (nog ongeboren) kind en een goede hormoonbalans. Omega-3 zit in meer dan je denkt. Je vindt het vooral in:

  • (wilde) zalm,
  • makreel,
  • sardientjes,
  • haring,
  • ansjovis,
  • walnoten,
  • chiazaad,
  • hennepzaad

 

 

 

 

Foliumzuur, vitamine B12 en ijzer

Foliumzuur, vitamine B12 en ijzer zijn allemaal belangrijk om voldoende in je lichaam te hebben voordat je zwanger wordt. Voor het tegengaan van een open ruggetje, een miskraam, vroeggeboorte en bloedarmoede tijdens je zwangerschap. Door te zorgen voor een goede voedingsbodem leg je de basis voor een goede gezondheid van je kind.

Welke voeding wordt afgeraden als je zwanger wilt worden?

De voeding die je eet voordat je zwanger wilt worden is van invloed op de gezondheid en groei van je baby (zie ook: Wanneer moet je beginnen met het slikken van welke vitaminen?). Alcohol, drugs en roken hebben een negatieve invloed op je vruchtbaarheid. Daarnaast beïnvloedt het de kwaliteit van zowel het sperma als de eicel. Daarnaast heeft stress grote negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Roken en het gebruik van drugs zijn zeker af te raden als je zwanger wilt worden. Beperk de inname van alcohol en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

Hormoonhuishouding

Naast de directe invloed op de groei en ontwikkeling van je baby, beïnvloeden je voeding en levensstijl ook je hormoonhuishouding sterk. Een goede hormoonbalans zorgt voor een goede menstruatiecyclus, eisprong en een mooie voorbereiding voor inbedding van de bevruchte eicel. Zijn je hormonen uit balans, dan heeft dit gevolgen voor je vruchtbaarheid. Zie ook “Waarom zijn hormonen belangrijk bij zwanger worden?”.

Voeding die negatieve invloed heeft op je hormonen

Voedingsmiddelen die een negatieve invloed op je hormonen hebben, zijn o.a. alcohol en soja. Beide kunnen de balans in de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen verstoren. Dit kan zorgen voor een verstoring van je menstruatiecyclus en eisprong en uiteindelijk voor verminderde vruchtbaarheid.

Daarnaast bevatten alcohol, bewerkte producten, snoep, snacks en junk food weinig voedingswaarden waar je wat aan hebt. Je kunt beter kiezen voor voedzaam eten, dan voor lege energie!

 

Lotte Nap

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.