Wanneer begin je met slikken van foliumzuur en vitaminen?

Wanneer begin je met slikken van foliumzuur en vitaminen?

Foliumzuur is belangrijk voor en tijdens je zwangerschap. Wanneer moet je beginnen met het slikken van foliumzuur en andere vitaminen?

Deze vraag krijgen we regelmatig binnen. Je wilt je zwangerschap tenslotte goed beginnen! 

Beginnen met foliumzuur en vitamines

Foliumzuur zit van nature al in groenten, vooral de groene soorten. Normaal gesproken hebben mensen hier ook genoeg aan, maar zwangere vrouwen hebben net iets meer nodig. Begin daarom minimaal vier maanden voordat je zwanger wilt worden, maar het liefst langer, met het slikken van vitamines zoals foliumzuur. Door in de periode voordat je zwanger wilt worden je lichaam optimaal te voeden en een mooie voorraad op te bouwen van alle voedingsstoffen, werk je al aan de gezondheid van je baby!

Waarom is het belangrijk om op tijd te beginnen met foliumzuur en vitamines?

Drie tot vier maanden voordat je zwanger wilt worden is het al belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Een volwassen vrouw heeft ongeveer 250.000 eicellen in haar lichaam, waarvan er ongeveer 400 'volwassen' worden en zorgen voor een eisprong. De eicellen worden bewaard in je eierstokken en iedere maand groeit er één eicel uit tot een volwassen exemplaar die vrijkomt en richting je baarmoeder gaat. Tussen het moment dat de ene eicel is uitgekozen, tot aan het moment dat de eisprong plaatsvindt,  zitten ongeveer 110 dagen. In deze periode is de eicel gevoelig voor negatieve invloeden van buitenaf (drugs en alcohol), maar ook voor positieve (foliumzuur en vitamines).

Meer naslagwerk

Lotte Nap

Door

07 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.