Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wil worden?

Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wil worden?

Waarom moet je foliumzuur slikken als je zwanger wil worden? Wij leggen het uit!

Foliumzuur wordt geadviseerd als je zwanger wilt worden. Je hoort en ziet dit overal, maar waarom is het belangrijk om foliumzuur te slikken? Wij vertellen het je!

Waarom foliumzuur slikken voor de zwangerschap?

Wanneer je zwanger wilt worden of al zwanger bent, wordt foliumzuur aangeraden. Je lichaam kan onmogelijk zelf de benodigde hoeveelheid foliumzuur uit voeding halen. Daarom wordt een foliumzuursupplement aangeraden te nemen tijdens en voor de zwangerschap.

Het slikken van foliumzuur voor zwangerschap verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een hazenlip, een open ruggetje of open gehemelte. Maar ook is het van belang voor de vorming van het centrale zenuwstel van jouw kindje. Het draagt daarnaast ook bij aan weefselgroei en een juiste vorming van de placenta.

Vrouw met aardbeien

Het verschil tussen foliumzuur en folaat

Het is goed om het verschil te weten tussen folaat en foliumzuur. Het verschil tussen folaat en foliumzuur kunnen we in Jip & Janneke-taal als volgt uitleggen: folaat is de natuurlijke vorm en foliumzuur is de synthetische variant.

Wat is folaat?

Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van jou als moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus. Dit is de reden dat het advies voor inname van folaat aan vrouwen die zwanger willen worden twee keer zo veel is als voor vrouwen die niet zwanger willen worden. 

Folaat kan ook helpen bij de normale werking van het immuunsysteem en is goed bij vermoeidheid en voor het concentratievermogen.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11 (folaat). In je lichaam wordt foliumzuur omgezet in folaat. Dit is niet gemakkelijk, je lever moet hiervoor hard werken. Voordat ons lichaam synthetisch B11 kan opnemen, moet het namelijk twee keer omgezet worden: eerst naar dihydrofolaat (DHF) en daarna naar tetrahydrofolaat (THF). Alleen dan kan THF worden omgezet in L-methylfolaat, oftewel folaat 5-MTHF; de eindvorm die ons lichaam nodig heeft.

linzen

Hoeveel mcg foliumzuur moet je per dag slikken?

Het advies van de gezondheidsraad is een extra inname van 400 microgram per dag, vanaf vier weken voor tot acht weken na de conceptie (het moment van zwanger raken).

Hoe lang moet je foliumzuur slikken?

Voor, tijdens en na de zwangerschap kun je foliumzuur slikken. In Nederland wordt geadviseerd om vier weken voordat je wilt beginnen met zwanger worden foliumzuur te slikken. Ook tijdens het eerste trimester van de zwangerschap wordt dit aangeraden. Als je het prettig vindt, dan kun je ook nog foliumzuur blijven slikken tijdens de rest van je zwangerschap. Hier zijn geen risico’s aan verbonden.

Ook als je al lang bezig bent om zwanger te worden, is het belangrijk om foliumzuur te blijven slikken. Zelfs als dit maanden, een jaar of zelfs langer duurt.

Foliumzuur na je zwangerschap

Na je zwangerschap kun je ook foliumzuur blijven slikken. Heb je bijvoorbeeld tijdens je bevalling veel bloed verloren en daardoor een tekort aan ijzer, dan is foliumzuur een mooie aanvulling. Foliumzuur zorgt voor de goede opname van ijzer in het lichaam.

Wat zijn goede foliumzuur-supplementen?

Als je kiest voor een foliumzuur-supplement, is het belangrijk dat je kiest voor een goed supplement met makkelijk opneembaar folaat. Het duurt ongeveer vier weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.

Er zijn ontzettend veel supplementen op de markt. Kies, zoals hierboven al gezegd, voor een goed supplement met makkelijk opneembaar folaat. Onder andere de merken Laveen, Vitals, Bonusan en Solgar zijn goede varianten. Kies voor supplementen waarop staat ‘folaat’, ‘folate’, ‘5-methyl-tetrahydrofolate’, ‘L-methylfolaat’, ‘5-MTHF’ of ‘Metfolin’.

Laveen Vegan Multi Mama

Multivitamine voor vrouwen die zwanger willen worden

Als je ervoor kiest om een voedingssupplement te nemen, let er dan op dat er 400mcg folaat en 10mcg vitamine D in zit. Let er ook op dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat.

Vegan Mama Multi van Laveen is de ultieme multivitamine voor zwangere vrouwen en vrouwen met een kinderwens. Ook kun je ‘m slikken tijdens de borstvoedingsperiode! Deze multivitamine bevat 28 bioactieve vitaminen, mineralen en antioxidanten, en géén andere toevoegingen:

  • Folaat (actief foliumzuur) draagt bij aan de weefselgroei tijdens de zwangerschap
  • Vitamine A in de vorm van Bèta-caroteen. Bèta-caroteen (pro-vitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het lichaam zet niet meer bèta-caroteen om in vitamine A dan het nodig heeft. De inname van bèta-caroteen leidt daarom niet tot een te hoog vitamine A-niveau 
  • Vitamine B3, B5 en B12 dragen bij aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid 
  • Biotine draagt bij aan de instandhouding van normaal haar en huid
  • Magnesium activeert je natuurlijke energie in het lichaam

Vegan Mama Multi is 100% natuurlijk en suikervrij, bevat geen vulstoffen, geen kleurstoffen, geen conserveringsmiddelen en geen anti-klontermiddelen. In dit product zitten vitamines, mineralen, kruiden, vegacaps en verder niets! Het is bovendien ook geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Voeding waar folaat in zit

Omdat synthetisch foliumzuur uit supplementen moeilijker is op te nemen, is het belangrijk dat je ook kiest voor voeding waar veel (makkelijk opneembaar!) folaat inzit. Dat vind je in:

  • Lever
  • Peulvruchten (linzen)
  • Broccoli
  • Groene bladgroenten (boerenkool)
  • Zonnebloempitjes

groene groenten

Bronnen: Laveen, DeVerloskundige, Voedingscentrum, Gezondheidsraad, Keuringsraad

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Laveen

Redactie MiniMe.nl

Door

11 augustus 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.