Heeft je gewicht invloed op je vruchtbaarheid als je zwanger wilt raken?

Heeft je gewicht invloed op je vruchtbaarheid als je zwanger wilt raken?

Wij krijgen veel vragen heeft je gewicht invloed als je zwanger wilt raken. Je gewicht kan van invloed zijn op je hormoonbalans. Je hormoonbalans is weer heel belangrijk voor je vruchtbaarheid.

Heeft je gewicht invloed als je zwanger wilt worden? Als je te zwaar bent, moet je dan eerst op dieet en afvallen? Hier lees je meer over de invloed die je gewicht heeft op je vruchtbaarheid.

Je gewicht kan invloed hebben op de hormoonbalans in je lichaam. Zowel overgewicht als ondergewicht kunnen je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.

Ondergewicht verstoort je menstruatiecyclus

Voor een gezonde menstruatie heb je een bepaalde hoeveelheid vet in je lichaam nodig. Als vrouwen met een laag lichaamsgewicht gewicht verliezen (al bij slechts 10% van het gewicht), kan dat ervoor zorgen dat de menstruatiecyclus wordt verstoord of de ovulatie zelfs helemaal stopt. En dat is zeker niet goed voor je vruchtbaarheid!

Wat is een goede menstruatiecyclus?

Een verandering in voedingspatroon kan je helpen het 'streefgewicht' te bereiken. 

Om vruchtbaar te zijn, heb je een menstruatiecyclus van een minimum aantal dagen nodig. De folliculaire fase (van de start van de menstruatie tot ovulatie) moet minimaal 11 dagen zijn, zodat je de juiste hoeveelheid hormonen hebt die ervoor zorgen dat de kwaliteit en de groei van de eicel goed zijn. Hetzelfde geldt voor de luteale fase (van de ovulatie tot aan menstruatie).

 

Deze fase moet ook minimaal 11 dagen zijn. Heb je een korte menstruatiecyclus, dan zorgt dit ook voor verminderde vruchtbaarheid.

Zowel bij vrouwen met onder- als overgewicht kan door een verstoring in de hormoonbalans de menstruatiecyclus uit evenwicht gebracht worden, wat zorgt voor verminderde vruchtbaarheid. Voor vrouwen met overgewicht kan een gewichtsverlies van 4 kg de vruchtbaarheid al verbeteren.

Risico's zwangerschap bij over- en ondergewicht

Vrouwen met over- of ondergewicht hebben meer kans op een miskraam, hoge bloeddruk, vroeggeboorte en laag geboortegewicht van de baby.

Wat is een gezonde BMI als je zwanger wilt worden?

De richtlijn voor een gezond gewicht is een BMI tussen de 18,5 en 25. Je BMI kun je berekenen door je gewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters in het kwadraat.

 

Lotte Nap

Door

07 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.