Mag je geen alcohol drinken als je zwanger wilt worden?

Mag je geen alcohol drinken als je zwanger wilt worden?

Alcohol verhoogt de kans op het beschadigen van de eicel en het sperma. Daarom vragen veel stellen: Mag je geen alcohol drinken als je zwanger wilt worden?

Als je eenmaal zwanger bent, weet je dat je alcohol moet laten staan. Maar is het beter om geen (of minder) alcohol te drinken als je zwanger wilt worden en waarom dan precies?

Alcohol beïnvloedt de kans op beschadiging van eicel en sperma

Alcohol verhoogt de kans op het beschadigen van de eicel en het sperma. Vanaf het moment dat er een eicel wordt uitgekozen voor eisprong, duurt het ongeveer drie tot vier maanden totdat de eicel volgroeid is en klaar is voor bevruchting. De kwaliteit van de eicel wordt in die maanden beïnvloed door factoren van buitenaf. Alcohol beïnvloedt de "gezondheid" van de eicel. Door je alcoholinname te beperken, verminder je de kans op beschadiging van de eicel.

Alcohol & vruchtbaarheid

Alcohol kan je hormoonbalans verstoren. En een verstoorde hormoonbalans kan zorgen voor verminderde vruchtbaarheid.

Alcohol in de eerste weken van de zwangerschap

Daarnaast weet je niet precies vanaf wanneer je zwanger bent. Meestal kom je er pas achter vanaf met moment dat je overtijd bent. Op dat moment is de embryo nog niet met jouw bloedbaan verbonden, maar toch is het beter om niet teveel alcohol te drinken. Een glaasje wijn is in deze periode nog geen ramp, maar let op de hoeveelheid.

Lotte Nap

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.