Welke vitamines moet je slikken als je zwanger wil worden?

Welke vitamines moet je slikken als je zwanger wil worden?

Een gezonde levensstijl en vitamines zijn belangrijk als je zwanger wil worden. Maar om welke vitamines gaat het dan? Wij zochten het uit!

Vitamines kunnen een goede aanvulling op je gezonde levensstijl en voeding zijn, maar welke vitamines zijn nu eigenlijk goed om te slikken als je zwanger wilt worden? Lees er snel meer over!

Allereerst is het belangrijk dat je gezond eet, omdat je de meeste voedingsstoffen uit je dagelijkse voeding haalt. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat je ook echt alle voedingsstoffen binnenkrijgt die belangrijk zijn om zwanger te worden.

Soms zijn supplementen nodig ter aanvulling. Om te weten of en welke supplementen je nodig hebt, kun je het beste een afspraak maken met een diëtist. Zij kan je goed adviseren en zien waar jij een tekort aan hebt.

groente groenten

Vitamines slikken als je zwanger wilt worden

Alle vitamines (A, B, C, D, E en K) zijn belangrijk als je zwanger wilt worden, maar er wordt vooral geadviseerd te letten op de inname van foliumzuur en vitamine D.

Foliumzuur

Foliumzuur is de synthetische vorm van vitamine B11 (folaat). Van foliumzuur wordt geadviseerd om dit te gaan slikken zodra je een kinderwens hebt en daar actief mee ‘aan de slag gaat’ tot en met de tiende week van je zwangerschap. Foliumzuur is onder meer goed voor het tegengaan van een open ruggetje.

LEES OOK: Waarom foliumzuur slikken als je zwanger wil raken?

Vitamine D

Vitamine D is goed voor een optimale hormoonbalans. Veel vrouwen hebben er een tekort aan en krijgen daarom het advies extra vitamine D te slikken. Belangrijk hierbij is dat je dit balanceert met voldoende vitamine A en K2 (beide gevonden in grasboter) om een overload aan vitamine D in je lichaam te voorkomen. Om te testen of het nodig is om een vitamine D-supplement te slikken, kun je je bloed eerst laten testen.

man en vrouw omhelzen elkaar

Aanbevolen hoeveelheid vitamines bij kinderwens

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd een folaat-supplement (foliumzuur) van 400 tot 500 mcg per dag te slikken. Let erop dat je naast een foliumzuur voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Vitamine B12 is betrokken bij de stofwisseling van foliumzuur.

Let op! Wanneer je extra foliumzuur slikt en een tekort aan vitamine B12 hebt, kunnen de klachten die door een tekort aan B12 worden veroorzaakt verergeren. Overleg altijd met je huisarts voordat je start met het slikken van supplementen.

Te veel is niet goed

Zoals voor zo veel dingen geldt, en dus ook voor (aanvullende) vitamines: te veel is niet goed. Het advies is om met name bij vetoplosbare vitamines niet te ver boven de aanbevolen hoeveelheid te gaan zitten.

Ook bij vitamine D, E en K is het verstandig om nooit boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of referentie inname (RI) voor zwangeren te gaan zitten. Neem vitamine A bovendien alleen in de vorm van bètacaroteen.

vitamines en pillen

Belangrijke stoffen naast vitamines

Naast voldoende vitamines is het belangrijk dat je genoeg eiwitten, glycine, chroom, magnesium, zink, choline en omega-3-vetzuren binnenkrijgt als je een actieve kinderwens hebt.

Vitamines voor mannen met een kinderwens

Als je samen met je partner besluit om voor een kindje te gaan, is het belangrijk dat ook hij een gezonde levensstijl aanneemt. Zijn vruchtbaarheid speelt immers ook een hele grote rol in het zwanger worden! Voor de man zijn belangrijke vitamines:

  • Zink
  • L-Carnitine: voor behoud van normale vruchtbaarheid, betrokken bij de vorming van sperma
  • L-Arginine: draagt bij aan behoud van normale mannelijke vruchtbaarheid
  • Vanuit de Oosterse kruidengeneeskunde worden diverse soorten Ginseng en vanuit de Ayurveda Ashwaganda geadviseerd ter ondersteuning van het libido en de mannelijke vruchtbaarheid

collage vitamines

  1. Holland & Barrett Foliumzuur, 400mcg
  2. Holland & Barrett Vitamine D3, 10mcg
  3. Precision Engineered L-Arginine 500mg
  4. Holland & Barrett Omega 3 Visolie 1000mg

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Holland & Barrett.

Redactie MiniMe.nl

Door

20 oktober 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.