Welke vitamines slikken om zwanger te worden?

Welke vitamines slikken om zwanger te worden?

Vitamines en een gezonde levensstijl zijn belangrijk als je zwanger wilt worden.

Vitamines kunnen een goede aanvulling op je voeding zijn, maar welke vitamines zijn nu eigenlijk goed om te slikken als je zwanger wilt worden? Allereerst is het dus belangrijk dat je gezond eet, omdat je de meeste voedingsstoffen uit je dagelijkse voeding haalt. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat je ook echt alle voedingsstoffen binnenkrijgt die belangrijk zijn om zwanger te worden.

Soms zijn supplementen nodig ter aanvulling. Om te weten of en welke supplementen je nodig hebt, kun je het beste een afspraak maken met een diëtist. Zij kan je goed adviseren en zien waar jij een tekort aan hebt.

Vitamines slikken als je zwanger wilt worden

Alle vitamines (A, B, C, D, E en K) zijn belangrijk als je zwanger wilt worden, maar er wordt vooral geadviseerd te letten op de inname van foliumzuur en vitamine D. Er wordt vaak geadviseerd om deze vitaminen voor én tijdens je zwangerschap te slikken (tenzij je heel regelmatig orgaanvlees eet). Foliumzuur is goed voor het tegengaan van een open ruggetje en vitamine D voor een optimale hormoonbalans.

Aanbevolen hoeveelheid vitamines

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd een folaat supplement van 400 tot 500 mcg per dag te slikken. Solgar en Thorne zijn supplementmerken die een makkelijk opneembare vorm van folaat bevatten. Let erop dat je naast een foliumzuur supplement voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Vitamine B12 is betrokken bij de stofwisseling van foliumzuur.

Wanneer je extra foliumzuur slikt en een tekort aan vitamine B12 hebt, kunnen de klachten die door een tekort aan B12 worden veroorzaakt verergeren. Overleg altijd met je huisarts voordat je start met het slikken van supplementen.

Vitamine D

Veel vrouwen hebben een tekort aan vitamine D en krijgen daarom het advies extra vitamine D te slikken. Belangrijk hierbij is dat je dit balanceert met voldoende vitamine A en K2 (beide gevonden in grasboter) om een overload aan vitamine D in je lichaam te voorkomen. Om te testen of het nodig is om een vitamine D supplement te slikken, kun je je bloed eerst laten testen.

Behalve vitamines

Naast voldoende vitamines is het belangrijk dat je genoeg eiwitten, glycine, chroom, magnesium, zink, choline en omega-3-vetzuren binnenkrijgt.

Welke vitamine zijn waarvoor goed?

Het is interessant om te lezen waarom bepaalde vitamines goed zijn als je zwanger wilt worden. Aangezien het nogal een hele lijst is, hebben we daar een apart artikel aan gewijd: Waarom deze vitamines goed zijn als je zwanger wilt worden.

Lotte Nap

Door

28 november 2013

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.