Thee en zwangerschap: handige weetjes

Thee en zwangerschap: handige weetjes

Alles wat je moet weten over thee en zwangerschap. Mag je alle theesoorten drinken? En hoeveel thee mag je drinken?

Ben jij een thee-junkie? Hou je ervan om even met een heerlijke kop thee op de bank te zitten? Maar mag je nog wel thee drinken als je zwanger bent? En kun je dat onbeperkt blijven doen of mag je maar een bepaalde hoeveelheid? Thee & zwangerschap: wij zoeken het voor je uit.

TIP: Schrijf je in voor onze week-tot-week nieuwsbrief!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw baby?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!

Zoals je misschien wel weet, bevat thee ook cafeïne, hoewel het een andere naam heeft: theïne. In thee zit ongeveer de helft minder dan in koffie, dus je kunt hier meer van drinken. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het drinken van thee als je zwanger bent.

Hoeveel thee mag ik drinken tijdens mijn zwangerschap?

Het Voedingscentrum geeft aan dat je van cafeïnehoudende dranken zoals thee, koffie of energiedrank maximaal 300 mg per dag mag. Dit staat gelijk aan 3 kopjes (1 tot 2 mokken) gewone koffie per dag. Natuurlijk zit er meer cafeïne in een espresso dan in oploskoffie. Bij thee hangt het ook van de soort thee af die je drinkt. Over het algemeen kun je denken aan 8 tot 9 kopjes per dag (dus ongeveer 4 tot 5 flinke mokken).

Tip: In restaurants kan veel meer theïne in thee zitten dan in de thee die jij thuis maakt (omdat ze losse thee gebruiken bijvoorbeeld). Probeer daar dan rekening mee te houden als je uit eten gaat.

Soorten thee

De hoeveelheid theïne verschilt dus per theesoort. Zwarte thee bevat ongeveer twee keer zo veel theïne als groene thee. Zwarte thee bevat drie keer zo veel theïne als witte thee en zelfs zes keer zo veel theïne als kruidenthee. Als je zwanger bent, kun je dus het beste voor een witte thee of kruidenthee gaan. Let wel op welke kruidenthee je neemt: sommige soorten zijn minder goed voor je dan anderen.

Welke kruidenthee kan ik beter niet drinken?

Je hoeft echt niet alle thee te laten staan (gelukkig!), maar er zijn wel een aantal soorten waar je voorzichtig mee wil zijn. We hebben de meest voorkomende voor je opgezocht. Denk aan deze soorten:

  • Zoethout, waarvan één kopje niet erg is, maar veel kopjes bloeddrukverhogend werken.
  • Salie kan baarmoederkrampen opwekken.
  • Rozemarijn stimuleert de doorbloeding in het onderlichaam, dus die kun je ook beter mijden.
  • Pepermunt is een vrij heftig kruid dat de spijsvertering zo stimuleert dat je last kan krijgen van brandend maagzuur.
  • Aloë vera kun je ook beter mijden, omdat het een laxerend effect kan hebben. En om dat nu te krijgen als je zwanger bent... liever niet.

Welke kruiden mag ik juist wel?

Er zijn ook genoeg kruidentheesoorten die je wel mag drinken en die zelfs extra goed zijn tijdens je zwangerschap. Denk aan:

  • Framboosblad, heeft een milde baarmoederversterkende werking. Het bevat ook veel vitaminen en mineralen.
  • Brandnetelthee is een milde stimulans voor je nieren, dus je moet er niet te veel van drinken. Maar het bevat veel calcium, ijzer, vitamine C en betacaroteen. Ideale aanvulling op je dagelijkse voeding dus.
  • Gember werkt erg goed tegen ochtendmisselijkheid.
  • Kamille werkt goed tegen opkomend maagzuur.

Thee zonder theïne

Er bestaat gelukkig ook thee zonder theïne (naast de kruidenthee) en dat is rooibosthee. Echte theeleuten hoeven die drank dus niet te laten staan als ze voor deze theïne-vrije variant gaan. Drink je graag zwarte of groene thee en kun je eigenlijk niet zonder? Je kunt ook je theezakje ongeveer 30 seconden in heet water laten trekken en dit water weggooien. Als je vervolgens met hetzelfde zakje nog een kop thee zet, heb je de meeste theïne al uit het zakje weggegooid.

Waarom mag ik niet zo veel thee drinken als ik zwanger ben?

Als je veel, en daarmee bedoelen we echt meer dan 10 koppen per dag, thee drinkt heeft dat invloed op je vruchtbaarheid. Een grote hoeveelheid thee (dus echt meer dan 10 kopjes) zorgt ervoor dat je er langer over doet om zwanger te worden. De echte theeleuten moet dus echt even minderen of voor theïne-vrije varianten gaan.

Zwanger

De cafeïne/theïne die in koffie en thee zit breek jij snel af in je lichaam, maar je baby in de buik kan dat nog niet zo goed. De hartslag van je baby wordt daardoor hoger en je baby wordt ook actiever. Baby's die erg onrustig zijn, kunnen zich minder goed ontwikkelen (zie bronnen). Als je veel theïne (echt standaard meer dan 10 koppen) binnenkrijgt aan het begin van je zwangerschap, heb je ook kans op een miskraam (een heel kleine kans, maar we moeten het toch vermelden).

Bronnen: VoedingscentrumUniversity of Aarhusgezondheid

Daisy van Schaijik

Door

07 maart 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.