Aankomen tijdens je zwangerschap

Aankomen tijdens je zwangerschap

Hoeveel mag je aankomen tijdens je zwangerschap? Veel vrouwen maken zich zorgen over hun gewicht tijdens de zwangerschap.

Je buik gaat groeien, je wordt zwaarder... Maar hoeveel zwaarder is normaal? Mag ik meer aankomen (of juist minder) dan mijn vriendin? En waar komt dat extra gewicht eigenlijk vandaan? Allemaal vragen die we in dit artikel voor je beantwoorden. 

Tijdens de zwangerschap lijkt het af en toe alsof je lichaam niet meer van jou is. Je borsten zwellen op en worden ineens twee maten groter, je buik rekt uit en je tenen zijn ineens uit het zicht. Logisch dat je dan extra op je gewicht gaat letten.

Hoeveel mag ik aankomen?

Hoeveel je aan mag komen hangt af van je BMI (Body Mass Index) aan het begin van je zwangerschap. Bij de eerste afspraak met je arts of verloskundige zal je lengte gemeten en je gewicht gewogen worden. Op basis daarvan wordt je BMI berekend. Je kunt zelf je BMI berekenen op de website van het Voedingscentrum.

  1. BMI minder dan 19 Met een BMI van minder dan 19 ben je officieel te licht. Tijdens de zwangerschap hoor je dan tussen de 13 en 18 kg aan te komen.
  2. BMI tussen de 19 en 24 Met een BMI tussen de 19 en 24 ben je officieel van 'normaal'  gewicht. Als je tussen de 11 en 16 kg aankomt zit je goed.
  3. BMI tussen de 24.5 en 29.5 Met een BMI tussen de 24.5 en 29.5 wordt je officieel als 'te zwaar' gezien. Aangeraden wordt dan om tussen de 7 en 11 kg aan te komen.
  4. BMI hoger dan 30 Een BMI hoger dan 30 houdt in dat je officieel 'obesitas'  hebt en tussen de 5 en 9 kilo aan mag komen.

Deze hoeveelheden gelden alleen wanneer je 1 kind krijgt. Bij een tweeling kan je 4.5 kg extra aankomen tijdens de zwangerschap. Voor een drieling of meer moet je misschien nog meer aankomen, maar het beste is om dit in overleg met je arts of verloskundige te bespreken.

Waar komt het gewicht vandaan?

Als je je baby na de geboorte laat wegen, is dat maar een klein deel van de kilo's. Pasgeboren meiden wegen rond de 3300 gram, en pasgeboren jongens rond de 3500. Waar komen al die extra kilo's dan toch vandaan? Voor een duidelijk overzicht hebben we hieronder een korte lijst gemaakt met de belangrijkste veroorzakers van het extra gewicht.

  1. De baby (3-4 kg)
  2. Extra vetreserves op heupen, billen en dijen(2.5 kg)
  3. Vocht (2.5 kg)
  4. Extra bloed en vloeistoffen (1.5 kg)
  5. Grotere blaas (1 kg)
  6. Vruchtwater (1 kg)
  7. Placenta (0.7 kg)
  8. Borsten (0.5 kg)

Alles bij elkaar is dat ongeveer 12 tot 14 kilo dat erbij kan komen. Let op: dit is slechts een indicatie. Zwangerschappen verschillen per individu. Het kan goed voorkomen dat sommige vrouwen helemaal niet zoveel aankomen, of juist veel meer. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die 17 kilo aankomen tijdens de zwangerschap en dan in de eerste dagen na de bevalling 12 kilo kwijtraken. Bovenstaand schema kan je wel als richtlijn gebruiken. Samen met je arts of verloskundige bepaal je vervolgens wat voor jou een 'normale' gewichtstoename is.

Trimesters

Denk ook aan de verschillende trimesters. Sommige vrouwen zijn in week 14 nog nauwelijks aangekomen. De bekende zwangerschapsverschijnselen zoals morning sickness, afkeer van voedsel en stoppen met alcohol drinken kunnen zelfs zorgen voor een gewichtsafname. Meestal komt het gewicht er vanzelf bij als de zwangerschapskwaaltjes afnemen. Tussen week 21 en week 30 kom je vaak het meeste aan, bijna 50% van je totale gewichtstoename.

Voor twee eten

Een diepe zucht, want deze zal je vast wel eens gehoord hebben of nog gaan horen tijdens je zwangerschap. Je zal misschien ook merken dat mensen ineens een extra grote plak cake voor je afsnijden of je een extra koekje aanbieden. Alles onder het motto: die eet nu voor twee.

Dit. Is. Niet. Waar! De eerste maanden van je zwangerschap is het nog helemaal niet nodig om extra te eten. Pas aan het einde van het derde trimester (week 27 tot week 40) heeft je baby extra veel voedingsstoffen nodig en kan je 200 tot 300 calorieën per dag extra eten. Dat is ongeveer een banaan en een glas melk, of een avocado (zie ook onze gezonde hartige snacks en gezonde ontbijtideetjes). Lijkt niet echt op eten voor twee, ofwel soms?

Het gewicht verliezen

Waarschijnlijk een van de belangrijkste vragen: hoe en hoe snel raak ik dat extra gewicht weer kwijt? Dit kan, vooropgesteld dat je zwangerschap normaal verloopt, vrij snel gaan. Het gewicht van de baby en placenta raak je natuurlijk direct kwijt. Het extra vocht dat je vasthield verdampt na je bevalling door te zweten. Direct in je oude broeken passen lukt helaas niet in een keer. Je was tenslotte negen maanden zwanger, dat duurt ook wel weer een paar maanden voor je het kwijt bent. Het extra vet op je heupen, billen en dijen verlies je vaak als laatste. Zeker als je borstvoeding geeft kan het langer duren.

Lijnen

Een belangrijke regel: ga niet lijnen. Absoluut uit den boze als je zwanger bent, en nog steeds als je baby geboren is en je borstvoeding geeft. Je lichaam kan tijdens het lijnen vetreserves aanspreken waarbij afvalstoffen vrijkomen. Die afvalstoffen kunnen dan via de placenta en later via de borstvoeding bij je kind terecht komen. Laat het lijnen dus voor wat het is totdat je geen borstvoeding meer geeft.

Bronnen: Kraamzorg, VoedingscentrumNestle, dokterdokter, gezondheidsplein, antoniusziekenhuis.

ECHT leuke zwangerschapsoutfits!

Wij weten als geen ander dat het een kriem is om een beetje een fasionobla outfit te vinden als je zwanger bent. Gelukkig vonden we hier veel écht leuke zwangerschapsoutfits! Leg jezelf in de watten! You deserve it! 

Redactie MiniMe.nl

Door

06 juni 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.