Koffie en zwangerschap: handige weetjes

Koffie en zwangerschap: handige weetjes

Maarre... als je zwanger bent, mag je dan nog steeds koffie blijven drinken? De dingen die je moet weten over koffie tijdens je zwangerschap.

Cafeïne kan je, zeker s'ochtends, een flinke energy boost geven. Zo, dan kom je de dag wel weer door! Maarre... als je zwanger bent, mag je dan nog steeds koffie blijven drinken? Is er een maximale hoeveelheid? En is cafeïnevrije koffie eigenlijk wel goed? Handige weetjes over koffie en zwangerschap. 

 

Hoeveel koffie mag ik per dag drinken als ik zwanger ben?

Volgens het Voedingscentrum mag je van cafeïnehoudende dranken zoals koffie of energiedranken 1 kopje of 1 blikje per dag. Wat voor soort koffie wordt hier helaas niet gespecificeerd. In een Deens onderzoek wordt aangegeven dat je maximaal 300 mg cafeïne per dag mag. Dit staat gelijk aan 3 kopjes (1 tot 2 mokken) gewone koffie per dag. Natuurlijk zit er meer cafeïne in een espresso dan in oploskoffie, dus probeer daarop te letten, maar je hoeft de koffie dus niet helemaal te laten staan.

Tip: In koffiezaken en restaurants kan veel meer cafeïne in koffie zitten dan de koffie die jij thuis maakt. Probeer daar dan rekening mee te houden als je uit eten gaat.

Alternatieven voor koffie

Het algemene advies is natuurlijk om te minderen. Drink je espresso, dan kun je beter overstappen naar filterkoffie of oploskoffie. Kun je echt niet zonder je espresso, dan kun je er altijd voor kiezen om minder koffiebonen te gebruiken. Cafeïnevrije koffie is daarnaast ook een optie (het placebo-effect ladies!). Als je heel hard denkt dat je er energie van krijgt, wie weet...

Koffievervanger

Een handige koffievervanger is Bambu, dat gemaakt is van geroosterde en gemalen cichoreiwortel. Soms wordt het gecombineerd met zetmeelsiroop, geroosterd voorgekiemd graan of vijgen, noten, peulvruchten en gebrande suiker. Deze koffievervangers hebben een eigen smaak, maar het kan wel een goed alternatief zijn voor je espresso.

 

Waarom mag ik niet zo veel koffie drinken als ik zwanger ben?

Als je veel (en daarmee bedoelen we echt meer dan vier koppen per dag) koffie drinkt, heeft dat invloed op je vruchtbaarheid. Niet dat je direct onvruchtbaar wordt, maar een grote hoeveelheid koffie zorgt ervoor dat je er langer over doet om zwanger te worden. Ook cafeïnevrije koffie heeft dit effect (weliswaar in mindere mate, maar toch), dus sowieso niet te veel van drinken.

De cafeïne, die in koffie zit, krijgt je baby via de placenta binnen en de effecten die cafeïne op jou heeft (de energyboost) krijgt je baby ook. Wat is het gevolg? De hartslag wordt daardoor hoger en je baby wordt dus ook actiever.

Zwanger

De cafeïne die in koffie zit, breek jij snel af in je lichaam. Geen probleem voor jou dus. Jammer genoeg kan je baby in de buik dat nog niet zo goed. De cafeïne krijgt je baby via de placenta binnen en de effecten die cafeïne op jou heeft (de energy boost) krijgt je baby ook. De hartslag wordt daardoor hoger en je baby wordt ook actiever. Verschillende onderzoeken (zie bronnen) hebben aangetoond dat baby's die erg onrustig zijn zich minder goed kunnen ontwikkelen. Als je veel koffie (echt meer dan 8 koppen) drinkt aan het begin van je zwangerschap, heb je ook kans op een miskraam (een heel kleine kans, maar we moeten het toch vermelden).

Maagzuur tijdens je zwangerschap

Een andere reden om geen sloten koffie meer te drinken is omdat cafeïne zorgt voor een toename van je maagzuur. De druk op je maag neemt al ontzettend toe door je groeiende baarmoeder. Hierdoor kan de sluitspier van je slokdarm niet meer goed sluiten, waardoor maagzuur vanuit je maag je slokdarm in komt. Gevolg: een branderig gevoel boven je maag. Extra maagzuur wil je er dan echt niet bij hebben toch?

Ineens geen trek meer in koffie?

De eerste weken van je zwangerschap drink je vaak minder koffie. Dit komt door de zwangerschapshormonen, die misselijkheid en voedselafkeer in de hand werken. Vaak krijg je na de 20 weken ineens wel weer behoefte aan koffie.

Koffie en borstvoeding

De cafeïne komt via de placenta bij je baby terecht, maar hoe zit dat met je borsten? Komt de cafeïne ook in je moedermelk terecht als je borstvoeding geeft? Nu je baby geboren is, zul je misschien snel willen teruggrijpen naar die cafeïneboost 's ochtends om goed aan je dag te beginnen.

Toch moet je ook hier nog een beetje opletten als je borstvoeding geeft. Kleine hoeveelheden (1 of 2 koppen) is niet schadelijk, omdat maar een klein deel ervan in je moedermelk terecht komt. Maar bij meer dan 750 mg cafeïne (dat is een hoop, maar toch) gaat het zich opstapelen in het lichaam van je baby. Je baby kan hierdoor nerveus worden en last krijgen van slapeloosheid.

 

Shop nu leuke zwangerschapsoutfits!

Leg jezelf in de watten! You deserve it! Hier vind je écht leuke outftis!

 

Bronnen: Voedingscentrum, University of Aarhus, gezondheid, koffieengezondheid

Daisy van Schaijik

Door

17 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.