Moedermelk bewaren: hoe doe je dat?

Als je borstvoeding geeft, kan moedermelk bewaren érg handig zijn. Hoe doe je dat en waar moet je op letten? Ik zocht het voor je uit!

Borstvoeding geven is een prachtige manier om de band tussen jou en je kindje sterker te maken. Maar borstvoeding kan heel wat gedoe en planning met zich mee brengen. Misschien begin je weer met werken, ga je een dagje weg of wil je een voorraadje aanleggen. Om dit net iets makkelijker te maken, is het misschien handig om je moedermelk te bewaren. Maar kan dit wel en hoe gaat dit in zijn werk? In dit artikel leg ik je de ins en outs van moedermelk bewaren uit.

Moedermelk bewaren in koelkast

Je kunt je moedermelk zéker bewaren. Dit kan in de koelkast én in de vriezer op verschillende manieren. 

Moedermelk bewaren in melkflesjes

De afgekolfde melk kun je uiteraard bewaren in de melkflesjes van je kindje. Deze manier het meest hygiënisch, omdat de besmetting met handbacteriën hier het kleinst is. Ik raad je aan om de melk te bewaren in flesjes van 50 tot 120 cl. Zo kun je in één keer de juiste hoeveelheid melk opwarmen voor je kleintje en hoef je niets weg te gooien!

Moedermelk bewaren in borstvoedingszakjes

Dit zijn speciale stevige zakjes waarin je je moedermelk kunt opvangen. De gewone plastic zakjes kun je beter niet gebruiken, deze lekken namelijk sneller. Neem het zekere voor het onzekere en schaf een aantal speciale borstvoedingszakjes aan om de melk direct in op te vangen.

Moedermelk bewaren in bakjes

Plastic, glas of kunststof, zolang het schoon en steriel is kun je elk bakje gebruiken voor het bewaren van moedermelk. Je kunt je Tupperware bakjes op deze manier een nieuw doel geven! Maak het bakje na gebruik goed schoon in een warm sopje of de vaatwasser. Tip: deze Difrax-bewaarbakjes kun je zowel voor moedermelk als babyvoeding gebruiken!

moedermelk bewaren in de diepvries

Wil je de melk langer bewaren? Dan kun je de moedermelk invriezen in het bakje, zakje of flesje. Omdat melk uitzet bij invriezen, is het belangrijk dat je het materiaal niet helemaal vult, maar ongeveer ¼ deel overhoudt. Maar er is nog een hele simpele manier om melk in te vriezen.

Moedermelk bewaren in ijsblokjeszakjes of vormpjes

Je kunt de melk in ijsblokzakjes gieten, maar eerlijk is eerlijk: de moeders hier op de redactie vonden dat maar gedoe. Het is best een kunst om de melk in zakjes te krijgen zonder veel te verspillen. Wat makkelijker is om het in ijsblokvormpjes te gieten, met een siliconen ijsblokjesvorm wip je de bevroren blokjes gemakkelijk uit de vorm. Zo kun je ook mooie kleine beetjes invriezen en later ontdooien, ideaal! (Dek de ijsblokjesvorm wel even op een steriele manier af.) Let er ook op dat je het flesje, zakje of bakje niet te vol doet.

Plaats de melk achterin de vriezer, hier is de temperatuur het laagst en meest constant. Schommelingen in temperatuur kunnen ervoor zorgen dat de melk minder lang houdbaar is.

Houdbaarheid moedermelk

Als je overgebleven melk in de koelkast bewaart en toch besluit het in te vriezen, zorg dan dat je de melk binnen 24 uur in de vriezer plaatst. De tabel hieronder laat zien hoelang je de melk kunt bewaren.

TIP! Print deze tabel uit en hang hem op de koelkast! Zo hoef je niet elke dag te googelen naar de houdbaarheid, maar heb je deze gewoon bij de hand.

Moedermelk uit de diepvries ontdooien

Voordat je de moedermelk opwarmt voor je kleine, moet deze eerst ontdooien. Dit kun je het beste doen in de koelkast. Op deze manier ontdooit de melk geleidelijk. Heb je de melk meteen nodig? Houd deze dan een paar minuten onder stromend lauwwarm water. Als je weet dat je de ingevroren melk de volgende dag nodig hebt, haal deze dan een dag van te voren uit de vriezer.

"Ruikt de melk gek of ziet het er anders uit? Schrik niet, dit betekent niet dat de melk bedorven is. De melk kan na invriezen en ontdooien een andere kleur of geur gekregen hebben."

De vlokjes die kunnen ontstaan in de melk zijn vetvlokjes. Om deze op te lossen schud je na het opwarmen het flesjes rustig. Check of de houdbaarheid van de melk nog goed is en proef na het schudden zelf even. Is de houdbaarheid en smaak nog goed? Dan is er niets aan de hand. De vlokjes die kunnen ontstaan in de melk zijn vetvlokjes. Om deze op te lossen schud je na het opwarmen het flesjes rustig.

VOEDINGSWAARDE NA INVRIEZEN

Is ontdooide melk precies hetzelfde als "verse" moedermelk? Niet helemaal. De voedingswaarde van de melk blijft gelijk, maar de antistoffen gaan wel gedeeltelijk verloren. Zweer het invriezen van je moedermelk nu niet meteen af! Ingevroren moedermelk heeft nog steeds de vele voordelen van verse melk.

Als je je zorgen maakt over de antistoffen in de ontdooide melk, kun je het mengen met verse moedermelk. Sommige baby's houden niet van ontdooide moedermelk, omdat de smaak een beetje anders kan zijn. Als dit het geval is kun je de ontdooide melk mengen met verse melk. Ook als je je zorgen maakt over de antistoffen in de ontdooide melk is dit een goede optie. 

Heb jij nog andere tips & tricks om moedermelk te bewaren? Laat het ons en de hele momsquad weten door een reactie achter te laten! 

Sanne 't Hooft

Door

16 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.