Massage tijdens zwangerschap

Massage tijdens zwangerschap

Ook als je zwanger bent kunt je je laten masseren. Maar, niet alle massages zijn oké! Lees hier de regels en voordelen van massages als je zwanger bent.

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Tijd voor jezelf nemen is dan extra belangrijk. Wat dacht je van een lekkere saunadag met een zwangerschapsmassage? Mag dat? Yes! Er zijn massagesalons en spa's die zich gespecialiseerd hebben in het geven van zwangerschapsmassages. Een massage mag niet gedurende de hele zwangerschap, daarom hier meer informatie én de voordelen van een massage tijdens je zwangerschap!

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van de zogenaamde zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid, last van je rug, nek of bekken, minder goed slapen, spataderen, vasthouden van vocht, etc. Dit kan allemaal voor stress in je lichaam zorgen, wat natuurlijk weer niet goed is voor je baby. Een zwangerschapsmassage kan helpen om deze klachten te verminderen en je rustiger te voelen waardoor je je makkelijk kan ontspannen, ook tijdens de bevalling.

LEES OOK: Rust nemen tijdens je zwangerschap doe je zo

zwangerschapsmassage of gewone massage?

Zit er verschil tussen een zwangerschapsmassage en een gewone massage? Ja, en dit moet je niet onderschatten. Er zijn namelijk verschillende punten waar een masseur rekening mee moet houden als hij een zwangere vrouw masseert. Een masseur gespecialiseerd in zwangerschapsmassage doet dit wel, een gewone masseur niet. Waar moet je op letten bij massages?

  • Drukpunten

    Een aantal drukpunten staan in verbinding met de baarmoeder en het is belangrijk deze niet te activeren tijdens de massage. Een stoelmassage is om die reden af te raden.
  • Warmtemassages

    Massages die warmte gebruiken, zijn af te raden: hot stone-massages, kruidenstempel-massages en massages op warmtekussens zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen.
  • Kruiden

    Aromatherapie kan, maar je moet goed opletten voor welke kwaaltjes je dit wilt gebruiken. Sommige kruiden (rozemarijn, salie) kunnen namelijk een verkrampende werking hebben en andere hebben een kleine kans om zwangerschapsvergiftiging te veroorzaken.  Het beste is dus gewoon kruidenmassages even over te slaan.

TIP: SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEEK-TOT-WEEK NIEUWSBRIEF!

Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de ontwikkeling van jouw soon to be born baby of newborn?

Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief! 

Wat voor massagetafel?

Nog een reden waarom je een zwangerschapsmassage moet boeken in plaats van een normale, is vanwege de massagetafel. Een goede massagetafel voor zwangere vrouwen is er eentje met een uitsparing voor je buik, zodat je prima op je buik kunt liggen. Een band aan de onderkant van de tafel ondersteunt dan je buik. Naast een uitsparing voor je buik zijn er ook uitsparingen voor je borsten, wat erg fijn is als ze gevoelig zijn.

Als de masseur geen speciale tafel heef, zul je waarschijnlijk op je zij gelegd worden met kussens tussen ellebogen en knieën. Een half-zittende positie wordt ook wel eens gebruikt. Vraag van tevoren wat voor tafel ze hebben, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

WANNEER MAG IK EEN ZWANGERSCHAPSMASSAGE?

In het eerste trimester van je zwangerschap wordt nog afgeraden een zwangerschapsmassage te doen (ook gewone massages!). Een simpele spiermassage voor ontspanning kan nog wel, maar de uitgebreidere stevige massages zoals een deep tissue-massage sowieso niet. Dit komt omdat bij deze massages veel afvalstoffen vrijkomen die in de eerste maanden nog schadelijk kunnen zijn voor de baby

Vanaf het tweede trimester (dus week 14 ongeveer) kun je terecht voor een zwangerschapsmassage. In principe kun je doorgaan met massages tot je moet bevallen.

Hoe gaat de massage in zijn werk?

Voor de eerste behandeling heb je vaak een intakegesprek met de masseur. Die informeert dan naar het verloop van je zwangerschap en legt uit hoe de massage in zijn werk gaat. Geef aan of je klachten hebt en zo ja, welke dat dan zijn. Bij een hoge of lage bloeddruk kun je beter eerst even overleggen met je verloskundige. Geef het ook aan als je ergens niet gemasseerd wil worden. De masseur kan de behandeling dan aanpassen om extra op de probleemgebieden te focussen. Vervolgens begint de massage.

Zwangerschapsmassage

Een belangrijk deel van de massage zal voetreflex zijn, maar ook de onderrug, buikspieren en banden zullen rustig worden gemasseerd. Tijdens de zwangerschap wordt ook veel vocht vastgehouden en daarom wordt door zachte lymfetechnieken de vochtcirculatie gestimuleerd.

Voordelen van een zwangerschapsmassage

Waarom zou je eigenlijk een zwangerschapsmassage nemen? Je zult er nog verbaasd over zijn hoeveel voordelen een zwangerschapsmassage eigenlijk heeft! We hebben de belangrijkste en meest algemene voordelen voor je op een rij gezet. Deze voordelen zijn ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en deze onderzoeken kun je onderaan de pagina terugvinden.

  1. Ontspanning

    Door de huid intensief aandacht te geven, komen er chemische stoffen vrij in het lichaam wat kan leiden tot ontspanning. De stoffen zijn goed voor zowel jou en je baby.
  2. Lekker in je vel

    Als je in het tweede trimester last krijgt van je rug en benen, kan een massage verlichting bieden. In het derde trimester kun je dankzij de snel groeiende baby ook last krijgen van bekken en schouders. Een massage is dan een prima uitkomst.
  3. Versterkt immuunsysteem

    Door een ontspannende massage wordt je immuunsysteem versterkt, waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten.
  4. Beter slapen

    Zwangere vrouwen die regelmatig gemasseerd worden, slapen beter.
  5. Minder stress

    Massages verminderen de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) in de hersenen, waardoor je dus minder stress hebt.
  6. Afvalstoffen sneller kwijt

    Tijdens een zwangerschapsmassage verbetert je bloedcirculatie en je lymfenstelsel wordt gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen sneller door je lichaam vervoerd worden van en naar je baby.
  7. Verlichting bij spataderen

    Dankzij de massage krijg je een beter doorbloeding, wat verlichtend kan werken bij spataderen.
  8. Minder kans op te vroeg geboren baby

    Onderzoek heeft laten zien dat vrouwen die regelmatig een zwangerschapsmassage kregen minder vaak een vroeggeboren baby kregen in vergelijking tot een groep zonder massages. Ook was de kans op een te lichte baby kleiner.

Hoe vaak laten masseren?

Als je eenmaal een paar keer een zwangerschapsmassage hebt gehad, ben je vast en zeker verkocht. Hoe vaak kun je je laten masseren? Sommige vrouwen gaan in het tweede trimester één keer in de vier tot zes weken. Als de zwangerschap in het derde trimester zit, komen vrouwen vaak één keer in de twee weken. De snelgroeiende baby zorgt dan vaak voor extra rug- en schouderklachten. Vaak kan één zwangerschapsmassage al verbetering of verlichting bieden. Daarnaast heb je dan toch verlof en is het heerlijk om even te relaxen!

Probeer het uit en deel je ervaringen, we zijn erg benieuwd!

ECHT leuke zwangerschapsoutfits!

Wij weten als geen ander dat het lastig is om een beetje een fashionable outfit te vinden als je zwanger bent. Gelukkig vonden we hier veel écht leuke zwangerschapsoutfits! Leg jezelf in de watten! You deserve it! 

Bronnen: Massage therapy effects on depressed pregnant womenMassage therapy reduces pain in pregnant women, alleviates prenatal depression in both parents and improves their relationshipsPregnant women benefit from massage therapyMassage therapy effects

Redactie MiniMe.nl

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.