Het eten van niet eetbare dingen - Pica

Het eten van niet eetbare dingen - Pica

Soms eten zwangere vrouwen de meest rare dingen...

Tijdens de zwangerschap kan het gebeuren dat je last krijgt van eetbuien. Je hebt dan een onbedwingbare neiging om ineens een pak koekjes op te eten, of een hele pot augurken. Soms verzinnen vrouwen de meest bizarre combinaties en gaan ze watertanden bij een bak ijs met salami of popcorn met hete chilisaus. Hoewel het moeilijk te geloven is, zijn dit niet de raarste eetbuien die vrouwen krijgen. Soms krijgen ze trek in niet-eetbare dingen. Dit (zwangerschaps) verschijnsel heet Pica.

Pica

De naam pica komt van de Latijnse naam van de ekster (Pica pica), een vogel die bijna alles eet. En ja, er zijn dus ook mensen die bijna alles kunnen eten. Hierbij kan je denken aan aarde, papier, klei of zelfs verfschilfers. 

De leeftijd kan een indicatie geven voor de vorm van pica die je kunt krijgen. Peuters eten bijvoorbeeld vaker verfschilfers, haar en wol terwijl oudere kinderen sneller zand, insecten of bladeren eten. Pubers en volwassenen hebben vaker de neiging naar aarde en klei.

Risicogroepen

Waarom mensen pica krijgen is niet altijd duidelijk. Soms heeft het te maken met hun cultuur (het hoort erbij), omdat ze verwaarloosd worden (kinderen in achterstandswijken) of omdat ze ondervoed zijn. Zwangere vrouwen zijn echter ook een risicogroep. Een duidelijk voorbeeld van een zwangere vrouw met pica is Britney Spears. Zij gaf tijdens haar zwangerschap aan een sterke behoefte aan aarde te hebben.

Veel voorkomende soorten pica

We hebben een lijst samengesteld met de meest voorkomende vormen van Pica. Het kan dus zijn dat je hier niet alles tussen ziet staan, maar deze categorieën zijn het 'populairst' onder pica-ers. 

  1. zetmeel
  2. ontlasting of urine
  3. aarde, zand, klei of kalk
  4. glas
  5. slijm
  6. sneeuw of ijs
  7. haar of wol
  8. hout of papier
  9. metaal

Als je nu de lijst hebt gezien kan je denken dat het eten van sneeuw en ijs bijvoorbeeld helemaal niet zo erg is in vergelijking met het eten van glas. De directe schade is inderdaad minder, maar er is een duidelijke reden waarom sneeuw en ijs onder pica valt. Dit veroorzaakt een ernstige vorm van diarree. Zeker als je zwanger bent is dit gevaarlijk. Je verliest ten slotte veel vocht en dat heb je juist zo nodig tijdens je zwangerschap.

Ook dingen als bloem, zetmeel, rauwe vis en rauwe eieren lijken vrij onschuldig. Echter, als je deze stoffen in grote hoeveelheden in je lichaam krijgt kan je maag- en darmproblemen krijgen. Rauwe vis en eieren bevatten vaak ziekteverwekkers.

Ik heb pica: wat nu?

Als je denkt een vorm van Pica te hebben, neem dan direct contact op met je arts. Vaak is de oorzaak van Pica bij zwangere vrouwen relatief onschuldig. Het heeft in veel gevallen te maken met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (zoals ijzer of zink) in je lichaam. Door middel van een behandeling met voedingssupplementen verdwijnt pica meest weer.

Pica komt soms ook door een gebrek aan aandacht. Probeer daarom altijd met je vriend, man of vriendinnen over je zwangerschap te praten. Of het nu leuke dingen zijn of niet. Afleiding  is een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt om te voorkomen dat je eetbuien krijgt in welke vorm dan ook.

Bronnen: gezondheidsplein, COtoT Health Press, dokterdokter, Universiteit Gent.

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.