Deze vitamines heb je nodig tijdens je zwangerschap

Deze vitamines heb je nodig tijdens je zwangerschap

Goede vitamines binnen krijgen is tijdens je zwangerschap erg belangrijk. Omdat je nu extra let op jouw gezondheid én die van de baby in je buik: een handige samenvatting!

Zwanger zijn is vooral in het begin even wennen. Er zijn veel voedingsmiddelen waarvan je vanaf dat moment meer of juist niks meer van mag eten door alle stofjes en vitamines. Als aanstaande moeder wil je het beste voor jezelf, maar vooral voor je ongeboren kindje! Wij zetten alle weetjes en vitaminesupplementen die je tijdens je zwangerschap kunt gebruiken op een rij. 

LEES OOK: Deze voeding is goed voor je tijdens je zwangerschap

Goede weerstand tijdens zwangerschap

Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je de vitamines binnen die je lichaam nodig heeft.  Een tekort aan vitamines kan voor jou als zwangere vrouw negatief uitpakken. Het is ook goed mogelijk dat je door een tekort aan vitamines een slechte weerstand hebt. Je ongeboren baby, maar ook jijzelf kunnen hier langdurige gevolgen aan overhouden.

Soorten vitamines & mineralen tijdens zwangerschap

Foliumzuur

Foliumzuur is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als supplement tijdens je zwangerschap. Misschien slikte je al foliumzuurtabletten omdat je probeerde zwanger te worden. Heb je net ontdekt dat je zwanger bent en slik je nog geen foliumzuur? Start daar dan direct mee. In dit artikel lees je alle ins & outs over het belang van foliumzuur.

Vitamine D

Ook is het erg belangrijk om erop te letten dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt. Je kunt dit halen uit voeding zoals zalm, yoghurt, kaas en ei of door veel buiten te zijn. Red je het daarmee niet, dan kun je extra vitamine D slikken. Als je kindje eenmaal geboren is, geef je hem tot hij 4 jaar oud is een vitamine D-supplement.

In dit artikel lees je meer over belangrijke vitamines. Maar let op: als je zwanger bent, moet je juist weer oppassen dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt.

IJzer

Voldoende ijzermineraal binnenkrijgen tijdens je zwangerschap is belangrijk. IJzer zorgt namelijk voor de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine vervoert ons zuurstof via ons bloed en is daarom ook zeker een must tijdens je zwangerschap. 

Multivitamines zwangerschap

Er liggen ook multivitamines in de schappen die specifiek voor jou als zwangere vrouw zijn bedoeld. Deze zijn bedoeld om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en je weerstand te verhogen. Neem altijd in overleg met je verloskundige of huisarts de beslissing om dit te slikken.

Als je deze multivitamines slikt, is het niet nodig om apart nog vitamine D of foliumzuur in te nemen. Deze multivitamines bevatten namelijk al deze vitamines. 

Sibel Çiplak

Door

28 september 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.