Vadercursus - dé cursus voor aanstaande vaders!

Vadercursus - dé cursus voor aanstaande vaders!

Met de vadercursus worden mannen goed voorbereid op de zwangerschap en bevalling, in een echte men only-omgeving!

Tijdens de zwangerschap volgen aanstaande moeders vaak een zwangerschapscursus om ze voor te bereiden op wat ze allemaal te wachten staat. Ze krijgen dan handige tips en vooral ook veel informatie over de bevalling. Maar de mannen dan? Speciaal voor hen bestaat de vadercursus, waarin specifiek de vaders voorbereid worden op het vaderschap. 

Hah, hah, een zwangerschapscursus voor mannen? Ja hoor, kunnen we zeker in een kring gaan zitten puffen met z'n allen? Nee hoor, niks voor mij.

Heb jij of ben jij een man die er zo over denkt? Geen zorgen, de vadercursus is anders. Ten eerste is deze cursus men only, dus de vrouwen gaan niet eens mee! Daarnaast geeft een vadercursus echt praktische handvatten zodat mannen met zelfvertrouwen hun vrouw kunnen assisteren. We spraken met David Borman, zelf vader en degene die de cursus geeft. 

Voordelen van meedoen

Een vadercursus kan een echte toevoeging zijn:

  • Je vragen en onzekerheden worden besproken.
  • Je bent goed voorbereid op de bevalling.
  • Je bent actief betrokken bij de zwangerschap.
  • Je hebt contact met mannen die in dezelfde situatie zitten.

Waarom een vadercursus?

Waarom niet? Mannen worden ineens vader en die overgang wordt nog wel eens vergeten. En dat terwijl mannen ook met een hoop vragen en onzekerheden zitten en de zwangerschap ook een heftige gebeurtenis voor hen is. David:

Natuurlijk is de fysieke component minder, maar de emotionele impact is zeker net zo groot. Veel mannen zijn ook onzeker over het grote onbekende dat voor hen ligt. Hoe ga ik het regelen met geld? Welke dingen kan ik nog wel doen en welke niet? Kan ik de verantwoordelijkheid wel aan?

En dan kan het nog wel eens fijn zijn om te praten met mannen die in dezelfde situatie zitten. David merkt dat de mannen zich vrij snel opener opstellen en meer vragen durven te stellen: 

De schaamte is er dan snel vanaf en de mannen herkennen onderling ook veel van elkaar. Ze hebben het gevoel 9 maanden achter te lopen en het voelt als een soort opluchting als het bespreekbaar wordt gemaakt.

Wat doet de vadercursus?

Een van de belangrijkste pijlers in de cursus is het weghalen van het spannende onbekende. De meeste mannen hebben nog nooit eerder een bevalling gezien en vragen zich zeker af wat het precies is:

Kan ik haar pijn doen als ze weeën heeft? Hoe kan ik haar helpen? Twee van de meest gestelde vragen tijdens de cursus.

Een belangrijke tweede pijler van de cursus is de mannen ook het gevoel te geven dat ze echt een aanvulling kunnen zijn. Samen zie je dingen die iemand alleen over het hoofd ziet. 1+1=3 is hier de ideale situatie. 

Mannen willen ook meedenken 

Mannen willen namelijk ook mee kunnen denken over een thuis- en ziekenhuisbevalling, of hun mening kunnen geven over borst- en flesvoeding. Een behoefte die de aanstaande mama's vaak nog over het hoofd zien. 

De man betrekken bij de zwangerschap, daar valt nog een hoop winst te behalen. Het krijgen van een kind is een levensgebeurtenis met een impact die je nooit zal vergeten. Toch is alles rond de zwangerschap nog te veel op de vrouw alleen gericht. Het is juist belangrijk dat je er allebei mee bezig bent en de gebeurtenis echt samen beleeft.

Een coach of maatje?

In de cursus krijgen mannen ook meer inzicht in de rol die ze kunnen spelen tijdens de zwangerschap en bevalling: stel je je op als coach, als maatje of als mental coach? Belangrijk in al deze rollen is dat mannen vooral meer gaan praten met hun vrouw. Door de hormonen kan ze anders reageren dan verwacht en daarom moet je goed met elkaar overleggen wat de verwachtingen zijn. Een grappig voorbeeld dat David gaf:

Een van de mannen vroeg of hij iets kleins kon doen dat ze leuk zou vinden. Ik zei dat een douchekrukje handig kon zijn omdat staan niet altijd meer even makkelijk gaat. Kwam hij de week erna terug met het bericht dat hij de wind van voren had gekregen. ('Ik ben toch zeker niet hulpbehoevend!') Hij had zonder overleg het douchekrukje gekocht en neergezet.

Wat we hiervan leren? Praten en overleggen. Het werkt echt!

Praktische vadercursus

Naast het bespreken van de onzekerheden en vragen waar vaders zelf mee komen, is er natuurlijk ook een groot praktisch onderdeel in de cursus. De aanstaande vaders krijgen ontzettend veel informatie over de zwangerschap en ook veel tips over hoe ze hun partner kunnen helpen. Een van die handige tips:

Leg een pakje crackers op het nachtkastje als je vrouw veel last heeft van ochtendmisselijkheid. Ze kan dan eerst iets eten voor ze opstaat en vaak zakt de misselijkheid daardoor dan weg.

Het zijn van die kleine dingen, maar die maken wel het verschil! Het is niet een geval van 'zij is zwanger' en hij is er alleen voor de 'kusjes en klusjes', je bent zo echt actief samen bezig met de zwangerschap. 

De 3 gouden tips

Wat zijn nu echt de gouden tips die mannen kunnen gebruiken tijdens de zwangerschap? David gaf ons er drie:

  • Heb geen medelijden, maar medeleven. Kort gezegd betekent dat, dat je niet hoeft te zeggen 'goh wat heb je het toch zwaar', maar 'ik zie dat je het zwaar hebt, is er iets dat ik kan doen voor je?' Dit maakt een wereld van verschil.
  • Zij is leidend met korte ei. Je kan veel leren, praktisch en inzichtelijk, maar wat je gaat toepassen is afhankelijk van waar zij behoefte aan heeft. Zij heeft dus de leiding.
  • Niet elke ruzie aannemen. Dit komt nog steeds vaak voor. Soms is het gewoon beter om haar een keer gelijk te geven ook al heeft ze het misschien niet. Later kun je er altijd nog een keer op terugkomen als ze in een betere bui is (timing is everything guys!)

Met dank aan David Borman, die mij met zoveel enthousiasme wist te vertellen over de rol van mannen tijdens de zwangerschap en de vadercursus

Heb jij de vadercursus gevolgd of ken je iemand die de cursus heeft gevolgd? We horen graag je ervaring in een reactie.

Expert

Verloskundige - niet praktiserend

Daisy van Schaijik

Door

25 mei 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.