Centering Pregnancy, de nieuwe verloskundige zorg

Centering Pregnancy, de nieuwe verloskundige zorg

De check-up bij de verloskundige is een vrij standaard riedeltje. Je kunt hier met Centering Pregnancy veel meer uithalen. We vertellen je er alles over!

Even je bloeddruk meten, luisteren naar het hartje van je baby, voelen aan je buik. Als je vragen hebt, kun je ze stellen, anders sta je met 10 minuten alweer buiten. Zo ziet een regulier bezoek aan de verloskundige er meestal uit. Niet echt opwindend, toch? Dat dachten wij nou ook, en dat moet anders kunnen.

Wij werden daarom helemaal blij van de nieuwe trend Centering Pregnancy. Dit is eigenlijk een leuk alternatief voor zwangerschapsyoga, -gym of -zwemmen. Je hebt tien bijeenkomsten met een groep van vrouwen die rond dezelfde tijd als jij zijn uitgerekend. Leuk!

Hoe werkt het dan?

Bij Centering Pregnancy heb je tien keer je check-up in groepsverband. Hier deel je jouw verhaal en luister je naar de verhalen van andere zwangere vrouwen. Zo’n sessie duurt meestal 1,5 à 2 uur.  Zo heb je ongeveer tien keer zo veel zorg als bij individuele sessies en heb je meer mogelijkheid om onderwerpen te bespreken en er dieper op in te gaan. Wat ook erg leuk is, is dat de laatste bijeenkomst na jullie due date is. Zo kun je heerlijk je nieuwe baby showen en andere baby’s bekijken.

“Centering Pregnancy is geen les van je verloskundige, maar een discussie waar je zelf actief aan deelneemt”

Wat wordt er gedaan?

Je bent natuurlijk ten eerste benieuwd of alles goed gaat met jou en de baby. Je meet dan ook eerst je eigen bloeddruk en checkt je gewicht. Ja, dit mag je zelf doen! Vervolgens komt de verloskundige aan je buik voelen en luisteren jullie naar het hartje van je baby. Nadat je weer helemaal bent gerustgesteld, komt het leuke gedeelte: de mamaklas!

Wat wordt er van je verwacht?

Nee, het is niet zoals op school waar je les krijgt van je verloskundige. Het is de bedoeling dat de mama’s zelf actief deelnemen. De verloskundige leidt het gesprek wel, en elke bijeenkomst staat er dan ook een bepaald thema centraal. Het is aan jullie om hierover te discussiëren en ervaringen te delen. Dit kun je ook allemaal zelf bijhouden in je eigen zwangerschapsboekje.

Zo nu en dan wordt de verloskundige ondersteund door een andere deskundige, zoals een bekken(fysio)therapeut, lactatiekundige of kraamhulp. Zo hoef je gelijk ook niet meer naar vijf verschillende cursussen en voorlichtingen. Ideaal, toch?

VOORDELEN CENTERING PREGNANCY

Naast dat het gewoon een fijne vorm van zorg is, zitten er zeker nog veel meer voordelen aan Centering Pregnancy. Zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat het leidt tot betere uitkomsten van de zwangerschap. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren.

De groepsbijeenkomsten dragen ook bij aan meer zelfvertrouwen, zowel tijdens je zwangerschap en bevalling als in het moederschap. Je bent beter voorbereid en staat er zo relaxter in.

Last but not least: de bijeenkomsten zijn gewoon enorm gezellig. Je bouwt relaties op met vrouwen in dezelfde situatie. Je hebt steun en begrip tijdens een ongelofelijk onzekere periode in je leven én wie weet hou je er een fijne vriendschap op na. Kun je in ieder geval al gezellig play dates inplannen voor jullie baby’s.

Waar kun je de sessies volgen?

Centering Pregnancy wordt nog niet bij elke verloskundigenpraktijk aangeboden. Ben je toch nieuwsgierig geworden, dan kun je op de website van Centering Healthcare kijken of je bij jou in de buurt kunt deelnemen. Staat jouw praktijk er niet tussen, vraag het dan toch nog even na bij je verloskundige of zorgverlener. Het aanbod verandert namelijk continu.

Ga jij je opgeven voor Centering Pregnancy? Laat het weten in een reactie!

Gabriëlle  Wuister

Door

24 juli 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.