Mindful zwanger

Mindful zwanger

Als je zwanger bent is het nog belangrijker dat je ontspannen bent. Mindfulness kan daar een belangrijke rol bij spelen.

Mindful zwanger zijn is iets dat eigenlijk iedere zwangere zou moeten nastreven. Mindfulness is aanwezig zijn in het hier en nu. Je maakt iets onwijs bijzonders mee en het is zonde om het gewoon aan je voorbij te laten gaan. Alleen ja, hoe doe je dat? Zeker als je je goed voelt, dan zal je haast niet door hebben dat je zwanger bent. Behalve als je af en toe een schop voelt of je buik ziet.

Vaak nemen werk en dagelijkse dingen zoveel tijd in beslag dat je je van veel dingen niet meer bewust bent. Wat gebeurt er in je lichaam, hoe voel je je? Welke gedachten komen er voorbij? Ben je veel aan het piekeren? Mindfulness helpt je meer 'wakker' te zijn. Waarom mindfulness je enorm kan helpen als  je zwanger bent lees je hier!

Wat is mindfulness?

Mindfulness is alles behalve zweverig. Bij mindfulness ben je je bewust van alles wat er in je en om je heen gebeurt. Je bent met al je aandacht eigenlijk in het hier en nu. Oftewel: je bent niet aan het denken. Je voelt, je ruikt, je ziet, je proeft, etc. Door te trainen, leer je de situatie te accepteren zoals deze is zonder te oordelen of dit goed of slecht is.

Wanneer je vecht tegen de realiteit, wie wint er dan eigenlijk? Ja inderdaad... realiteit wint altijd. Alles is zoals het is, of je er nu hard tegen vecht of niet. Met mindfulness leer je te accepteren.

Zie hieronder een kort filmpje over mindfulness:

Waarom mindful zwanger zijn?

Je zwangerschapshormonen vliegen alle kanten op en het is een spannende tijd. Je kunt je om alles wel druk maken. Ben ik straks wel een goede mama? Hoe is het om te bevallen? Verloopt de zwangerschap wel goed? Waarom ben ik zo moe en kan ik zo weinig?

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je gedachten kunnen met je aan de haal gaan en voor je het weet, heb je er stress van en ben je alleen maar aan het piekeren. Voor jou niet goed en voor je kleine ook niet. Daarom is het fijn om aan mindfulness te werken!

LEES OOK: Rust nemen tijdens je zwangerschap doe je zo

Accepteer de situatie zoals deze is

Er is een kans dat je veel last hebt van zwangerschapssymptomen. Soms kunnen die symptomen zo heftig zijn, dat je ineens niet meer kunt wat je normaal gesproken met gemak deed. Je kunt je hier ontzettend druk om maken, maar heeft dit zin? Verandert er iets aan de situatie? Ik zeg niet dat je het leuk hoeft te vinden. Het heeft alleen geen zin om er veel over na te denken, ertegen te vechten of te wensen dat het allemaal maar anders was.

Veranderend lichaam

Je lichaam is even niet meer zoals je gewend bent. Je conditie gaat achteruit, je past je kleren niet meer en je bent veel sneller moe. Ook dit is een kwestie van accepteren. Je kunt je heel druk maken om de extra kilo's die eraan vliegen of dat je buiten adem thuis komt na het doen van een paar boodschappen, maar het heeft geen zin. Wees in plaats daarvan alert op de veranderingen in je lichaam en maak dit bewust mee door er nieuwsgierig naar te zijn.

Niet in je hoofd maar in je lichaam

Je lichaam verandert enorm! Wees je bewust van alle sensaties die zich in je lichaam afspelen. Heb je last van je borsten, of voel je de baby schoppen? Probeer op dat moment echt even je lichaam te voelen. Ook is het goed om even na te lopen hoe je je nu voelt. Maak even contact met de kleine die in je aan het groeien is.

Mindfulness helpt bij de bevalling

  • Accepteer de situatie zoals deze is. Loopt je bevalling anders dan dat je in je hoofd had? Accepteer dit en probeer het bijna met nieuwsgierigheid tegemoet te zien. Heb vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen en omarm de situatie zoals deze is.
  • Voel de pijn zoals deze is. Denk niet teveel na. Door écht met volle aandacht de pijn te voelen, kun je de pijn veel beter aan. En voelt deze minder heftig aan.
  • Voel je lichaam. Door goed je lichaam te voelen kun je hier ook op inspelen. Tijdens de bevalling kan je beter inschatten of hoe je de weeën op moet vangen. Je voelt beter wat je nodig hebt!

Beginner's mind

Het begrip beginner's mind wordt veel gebruikt bij mindfulness. Dit is eigenlijk niet meer dan alles beleven alsof het de eerste keer is, ook al heb je iets al meerdere keren meegemaakt. Door aandachtig aanwezig te zijn bij wat je doet helpt het om je denken te stoppen. En daarnaast ook meer van het moment te genieten. Dit is niet alleen goed tijdens de zwangerschap, maar ook als je mama bent. Je krijgt meer ruimte in je hoofd en daardoor ook minder stress. Zeker als je weinig slaap hebt kun je de wereld voor een toverbal aan zien. Je ziet beren op de weg en je gedachten gaan van hot naar her. Ook dan is mindfulness een goed hulpmiddel!

Ontspannen bevallen? Lees dan ons artikel over ontspannen bevallen met hypnobirth

Sarah Glasbergen

Door

09 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.