8 Do's en don'ts: hoe overleef je een zwangere vrouw?

8 Do's en don'ts: hoe overleef je een zwangere vrouw?

We geven het toe: soms zijn zwangere vrouwen gewoon niet te begrijpen. Speciaal voor de mannen een aantal do’s en don’ts!

Zodra je zwanger bent, kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes. Vervelend, maar zelf weet je hier nog wel mee te dealen. De mannen kunnen daarentegen nog best met hun mond vol tanden komen te staan. Wat doe je als man wanneer je opeens te maken krijgt met vreemde kwaaltjes, zoals heftige moodswings, food cravings en nesteldrang?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je staande te houden tegenover deze, soms wat onredelijke, uitspattingen en sommige dingen kun je gewoon beter niet doen. Om de papa’s in spe een handje te helpen daarom deze do’s en don’ts.

Do's en don'ts Wanneer je te maken hebt met een zwangere vrouw

1. Zeg nooit tegen haar dat ze er ‘mega’ of ‘rond’ uitziet. Ook niet als je het als compliment bedoelt. Zij zal namelijk denken dat je haar totale figuur bedoelt en niet alleen haar ronde babybuik.

Geef je zwangere partner genoeg complimenten, maar hou ze simpel. Zeg bijvoorbeeld dat ze er gewoon mooi uitziet. Punt.

2. Vraag niet aan haar wat er vanavond op het menu staat, of dat er zoveel koekkruimels op de bank liggen. Dan loop je namelijk het risico een schoen naar je hoofd te krijgen geslingerd. Ook al heeft je vrouw zwangerschapsverlof, dan nog is het gevaarlijk te verwachten dat zij alles in het huishouden wel eventjes regelt.

Doe net iets meer je best in het huishouden. Zie je dat er nog was ligt dat gewassen moet worden, stop het in de wasmachine. Bied wat vaker aan om het avondeten te koken. Dat zal ze zeker waarderen en scheelt jou weer blauwe plekken.

3. Bestook haar niet steeds met vragen en oordelen, zoals  ‘zou je nu wel dat stukje brie eten?’ en ‘dat is nu ook al je tweede boterham met leverworst deze week’. Ze weet vast wat ze wel en niet mag, dan hoef je haar geen extra schuldgevoel aan te praten.

Verplaats je eens in haar schoenen. Als zij geen wijn mag, mag jij ook geen wijn (of bier). Prop ook niet eindeloos veel toastjes filet americain naar binnen op een verjaardag.

4. Sluit je niet teveel af voor de zwangerschapswereld. Als ze je constant meesleurt van de ene afspraak naar de andere en je de oren van je hoofd af praat over babybenodigdheden en verloskundige bezoekjes, stribbel dan niet te veel tegen.

Praat met je vrouw over haar zwangerschap en de baby die gaat komen. Toon interesse, ook al heb je zelf nog niet helemaal door wat je te wachten staat. Lees bijvoorbeeld boeken en artikelen die je helpen te begrijpen wat je vrouw allemaal meemaakt. Jullie verwachten tenslotte samen een baby.

5. Zeg niet dat ze overdrijft wanneer ze uit het niets begint te huilen of weer eens moet huilen omdat ze iets op haar shirt heeft gemorst. Het lijkt misschien een beetje irrationeel, maar voor haar is het toch echt een big deal.

Hou haar gewoon even vast en probeer haar te troosten. Probeer niet het ‘probleem’ op te lossen, want meestal is er niet eens sprake van een probleem en weet zij ook niet waarom ze huilt.

6. Maak haar nooit belachelijk om haar comfortabele onderbroeken of onflatteuze voedingsbeha’s. Voor jou is dit misschien een onschuldig grapje, maar zij zal het niet kunnen waarderen en zien als een belediging.

Zorg dat je zwangere wederhelft zich altijd mooi voelt. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Zelfs als ze alleen nog maar oma-onderbroeken draagt, haar haar in een knot, wallen onder haar ogen heeft van een slapeloze nacht en haar garderobe uit niets meer blijkt te bestaan dan die ene, comfortabele sweatpants.

7. Ga er niet automatisch van uit dat zij ‘bobt’ omdat zij toch niet mag drinken. Dit herinnert haar alleen maar aan het feit dat ze veel ‘leuke’ dingen niet meer kan doen en ze dus veel dingen mist.

Doe vooral leuke dingen die zij ook nog kan doen. Ga samen high tea’en in plaats van high winen, neem haar mee naar een museum in plaats van een pretpark of maak een strandwandeling in plaats van rollerskating.

8. Zeg nooit dat haar food cravings smerig zijn en dat je zoiets echt niet voor haar gaat maken. Al moet je de keuken in om een aardbeiensorbet met bruine bonen en augurken sap voor haar te bereiden, gewoon doen. Smaken verschillen nu eenmaal, en de smaak van een zwangere vrouw kan rare combinaties opleveren.

Probeer eens mee te gaan in haar food cravings en proef ook eens van deze bizarre combo’s. Je weet nooit of iets lekker is zonder het te proberen en misschien ontdek je zo wel een verassend lekkere smakencombinatie.

Overige tips

  • Zorg dat ze zoveel mogelijk stressvrij blijft! Een blije mama is makkelijker te hanteren dan een gestreste mama. Zorg dan ook dat ze genoeg slaap krijgt en zorg dat ze op tijd eet (een lage bloedsuiker spiegel kan leiden tot heftige moodswings).
  • Wees geduldig. Een zwangerschap duurt gelukkig niet eeuwig, ook al lijkt dat soms wel zo.
  • Zij weet het altijd beter! Onthoud dat goed. Vooral als het gaat om zwangerschap- of babygerelateerde onderwerpen is zij altijd de deskundige. Dit is een discussie die je echt niet aan wilt gaan.
  • Geef haar de vrijheid in het maken van keuzes voor de bevalling. Ook al wil jij zo nog graag dat ze in het ziekenhuis bevalt en zij liever een thuisbevalling heeft, steun haar in haar wensen. Zij is namelijk degene die het zware werk zal doen.

Ben jij vriendinnen met een zwangere vrouw, dan hebben we ook voor jou handige tips om je vriendin te supporten!

ECHT leuke zwangerschapsoutfits!

Wij weten als geen ander dat het een kriem is om een beetje een fasionobla outfit te vinden als je zwanger bent. Gelukkig vonden we hier veel écht leuke zwangerschapsoutfits! Leg jezelf in de watten! You deserve it! 

 Bestel bij de Bijenkorf                                   Bestel bij Zalando

Gabriëlle  Wuister

Door

14 februari 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.