10 dingen die je niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen

10 dingen die je niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen

Dit zijn dingen die je gewoon echt niet moet zeggen.

Als je zwanger bent en mensen zien dit duidelijk doordat je buik begint te groeien, heb je een dikke kans dat mensen er opmerkingen over gaan maken. Leuk! Of niet? Sommige opmerkingen horen zwangere vrouwen liever niet. Hieronder een lijstje met dingen die je beter niet tegen een zwangere vrouw kunt zeggen. Ook hebben we iets vriendelijkere alternatieven eronder gezet.

10 dingen die je niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen:

1. " Je ziet eruit alsof je ieder moment kunt barsten!"

Sorry? Sommige vrouwen horen dit al als ze net aan 5 maanden zijn. Niet echt een leuke subtiele opmerking, deze kan je maar beter voor je houden. Een beter alternatief kan zijn:

"Je ziet er fantastisch uit."

Deze opmerking kan je altijd maken, hoe groot de buik ook is. Zwangere vrouwen hebben het af en toe zwaar dankzij de zangerschapshormonen en zwangerschapsverschijnselen, dus een complimentje is dan meer dan welkom.

2. "Ik weet zeker dat je de baby binnen één of twee dagen krijgt."

Leuk, al die zelfbenoemde artsen en verloskundigen die ineens om haar heen lopen. Niemand weet dit, zelfs de eigen huisarts of verloskundige niet, dus waarom zou jij het wel weten? Goedbedoeld waarschijnlijk, maar iedere dag dat het langer duurt is dan een teleurstelling. Ze kunnen wel een weddenschap gaan maken. Een leuk alternatief:

"Wat een spannende tijd! Neem lekker de tijd voor jezelf."

De laatste loodjes zijn erg spannend. Je weet niet wanneer het gaat gebeuren. Hiermee laat je zien dat je meeleeft!

3."Weet je zeker dat je geen tweeling krijgt?"

Waarschijnlijk als grapje bedoeld, maar toch vervelend om te horen. Alsof haar buik belachelijk groot is in vergelijking met andere zwangere vrouwen. Straks gaat ze nog vergelijken en wordt ze onzeker. Is haar buik zo raar dan? Is er iets mis mee? Niet doen, een leukere is:

 "Je straalt helemaal."

Heb het gewoon eens niet over die buik, maar geef de persoon met de buik ook eens een compliment. Ik kan je verzekeren dat wordt zeker meer gewaardeerd. Moet je toch per se iets over de buik zeggen, houdt het dan algemeen: "je ziet er goed/fantastisch uit".

4."Je mag dit niet eten/drinken/doen."

Aai, erg vervelend. Als een zwangere vrouw met een kop koffie zit, weet ze echt wel dat het niet goed voor haar is. Tegelijkertijd is het ook zo dat een kop koffie niet meteen enorme risico's met zich meebrengt. Hou die zogenaamd wijze opmerkingen dus maar voor je. Een leuke oplossing?

"Zal ik een sandwich/snack/shake voor je maken?"

Deze is vooral voor goede vrienden en de man of vriend. In plaats van de goedbedoelde raad is het slimmer en gezelliger om gewoon voor te stellen iets gezonds te maken. Ten eerste hoeft de zwangere dan niet zelf in de keuken te staan en ze waardeert het dat je iets lekkers voor haar maakt. Daarnaast weet ze zelf ook wel wat wel en niet goed is en één kopje koffie op een dag kan geen kwaad.

5."Ik zou maar een keizersnede nemen. Die had ik ook."

Erg fijn die eigen ervaringen, maar in veel gevallen overbodig. Natuurlijk kan je over je eigen ervaringen vertellen, maar ga vervolgens geen vergelijkingen trekken. Een keizersnede of natuurlijke geboorte zegt niets over het type vrouw en andersom. Een mooie vervanger is:

"Wat zou jij het liefst willen?"

Met in ons achterhoofd het idee dat je toch graag over de geboorte wilt praten, is dit een beter alternatief. Zo laat je de keuze aan de aanstaande moeder en voelt zij zich niet aangevallen in haar keuze. Moet je het alleen niet verpesten door haar antwoord af te kraken (echt? nee joh, dat meen je niet, waarom?). Ieder heeft recht op zijn eigen mening, maar in dit geval is tactiek behoorlijk gewenst.

6."Denk je al aan de tweede?"

Eeehm, hallooo, ze is nog niet eens bevallen? Waarom zou ze nu in hemelsnaam al denken aan een tweede? Mag ze eerst nog even genieten van de eerste die ze nog niet eens in haar handen heeft kunnen houden? Hoe nieuwsgierig je ook bent naar de toekomstplannen voor 5/10 jaar en verder, wacht daarmee totdat het kind er (een paar) maanden is. Een leuke vervanger:

"Ik denk dat je een hele leuke moeder zal zijn."

Als je zwanger bent is dat toch een van de dingen waar je je zorgen over maakt. Hoe moet dat straks als het kindje er is? Ga ik het allemaal wel goed doen? Dan is het van anderen erg leuk om te horen dat ze denken dat je een goede moeder zal zijn.

7."Mag ik je buik aaien/aanraken/wrijven?"

Hoe is het met je? Een van bovenstaande, en zeker als het van vreemden komt, is ontzettend irritant. Normaal raak je vreemden toch ook niet zomaar aan, dus waarom ineens wel als ze een grotere buik hebben? (dan hebben we het nog niet eens over verkeerd ingeschatte zwangerschappen waarin vrouwen niet eens zwanger zijn). Zelfs als bekende hoef je echt niet iedere keer aan die buik te zitten. Tenzij ze het zelf voorstelt natuurlijk. Een alternatief dat je kan gebruiken als je toch erg graag over de buik wil wrijven:

"Schopt hij/zij nu erg of valt het wel mee? Is hij/zij erg beweeglijk? Hoe voelt dat dan?"

Door deze vragen te stellen stel je de zwangere vrouw de keuze om je wel of niet te laten voelen. Als ze daar geen zin in heeft kan ze het gewoon beschrijven. Vindt ze het niet erg dan kan ze altijd voorstellen of je even wilt voelen. Een omslachtige manier van vragen is hier zeker gewenst.

8."Hoe lang denk je dat het duurt om dat gewicht weer kwijt te raken?"

Pardon? Ten eerste, er zit een kind in de buik, dus die weegt ook wel wat. Ten tweede, wie zegt dat ze zoveel is aangekomen? Sommige vrouwen komen het minimale aan terwijl ze zwanger zijn, dus dat zou impliceren dat ze dik zijn. En als laatste, wil een zwangere vrouw daar echt aan denken voor je bevallen is? Nee. Beter is:

"Wat zie je haar er prachtig uit."

Het is leuker om je te focussen op de positieve aspecten van de zwangerschap. Bijkomende voordelen is vaak het glanzende haar en de stralende huid. Zeg daar wat over in plaats van je de concentreren op de misschien moeilijke of negatieve dingen aan een zwangerschap.

9."Wacht maar tot hij/zij geboren is."

Een van de opmerkingen waarvan het bizar is dat ze gemaakt worden. Het gaat moeilijk worden als de baby er is, wacht maar. Slapeloze nachten, constant gehuil... Eeeuh, nee, dit hoeft helemaal niet zo te zijn. En als het al zo was, dan zien ze dat vanzelf wel. Ze hoeven dan echt niet iemand om zich heen die probeert om ze een negatief gevoel aan te praten.

"Een kind krijgen is erg bijzonder, daar kan je trots op zijn."

Precies, daar kan iedere aanstaande ouder zich in vinden. Ze weten waar ze het voor doen, en daarom nemen ze die zwangerschapskwaaltjes en (eventueel) slapeloze nachten voor lief.

10."Was het gepland?"

Nee. Ik bedoel ja. Eh... wat moet je hierop antwoorden? Als je niet weet of het gepland was of niet, vraag er dan ook niet naar. De zogenaamde ongeplande ' verrassingen' gebeuren, en ineens is die buik daar. Dat hoeft nog niet te betekenen dat je zoiets kunt vragen. De vraag heeft ook een vreemde negatieve lading, hou het simpel:

"Wat ontzettend leuk voor je!"

Gewoon, niets bijzonders, maar voor zwangere vrouwen erg fijn om te horen. Of het nu gepland was of niet, als je dit tegen een zwangere vrouw zegt maakt dat ook helemaal niet uit. Je geeft aan blij te zijn voor haar, of het nu gepland was of niet. En daar gaat het uiteindelijk om.

Even een regel in het algemeen: als je niet zeker weet of de zwanger vrouw in kwestie het vervelend zou vinden om bepaalde vragen te horen, vraag het dan aan een vriend of vriendin. Als zij zich beledigd voelen, weet je dat je beter een andere vraag kan stellen. 

Heb je zelf nog gekke opmerkingen tijdens je zwangerschap gehoord? Laat ze hieronder achter, we zijn benieuwd!

Daisy van Schaijik

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.