Zwanger en vreetbuien? De fabels en feiten!

Zwanger en vreetbuien? De fabels en feiten!

Vreetbuien op zich zijn niet erg, maar let wel op wat je leeg raast. Wij kennen het fenomeen en onderzochten de fabels en feiten over eetbuien tijdens je zwangerschap!

Zwanger en vreetbuien? Veel aanstaande moeders krijgen tijdens de zwangerschap last van eetbuien of trek in een bepaald soort voedsel. Daar is niets geks aan, deze (vr)eetbuien worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen en komen bij de meeste vrouwen voor. Maar krijg je echt ineens onwijze trek in een citroen of  augurk, of plunder je echt de droppot terwijl je daar eerst helemaal geen trek in had? 

Last van vreetbuien tijdens de zwangerschap?

Iedereen is anders: de een heeft last van vreetbuiten tijdens de zwangerschap en de ander niet. Het is zeker in het begin lastig erachter te komen wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent. Het liefst ren je naar een droppot en plunder je deze, of trek je een zak chips open die in één keer leeg gaat.

Vreetbuien op zich zijn niet erg, maar let wel op wat je leeg raast. Een pot augurken leegeten omdat je zout eten wilt is minder slecht dan een zak chips. Wat zijn nu de feiten, en wat de fabels?

Fabels over vreetbuien tijdens de zwangerschap

Waar komt het vandaan?

De fabels over vreetbuien hebben vooral te maken met de onduidelijkheid erover. Hoewel zeker is dat het door zwangerschapshormonen komt, weet niemand precies waar de vreetbuien vandaan komen. En als er geen info is, wordt er wel iets verzonnen. Hieronder een aantal belangrijke verklaringen voor fabels.

Voorbeelden van bekende fabels

IJs met augurken

Een van de bekendste fabels is dat iedereen ijs en augurken zou eten tijdens een vreetbui. Dit is niet waar. Iedereen heeft een andere smaak en geen enkele vrouw zal precies dezelfde dingen eten als een ander. Vrouwen die wel augurken eten, kunnen zout of mineralen tekortkomen, vandaar dat het misschien vaker voorkomt dan andere cravings. IJs is bekend comfort food dat een goede reden kan zijn waarom veel vrouwen het zonder reden willen eten.

Patat gedoopt in milkshake

Heb je al zin om je patat in de milkshake te dopen? Of wil je misschien aardbeien met tonijn? Vragen die veel vrouwen te horen krijgen. Ook hier geldt dat de behoefte aan de meest bizarre combinaties per individu verschilt. Maar, je voelt het al aankomen, het kan wel. En daarmee komen we bij de feiten over vreetbuien.

Feiten over vreetbuien tijdens de zwangerschap

Waar komt het vandaan?

Hierover zijn de meningen verdeeld. Duidelijk is wel dat het een fenomeen is waar bijna iedere vrouw last van krijgt. Er zijn deskundigen die zeggen dat de vreetbuien ontstaan doordat je lichaam aangeeft wat het nodig heeft. Je gaat bijvoorbeeld ineens veel meer aardappelen en brood eten omdat daar veel zetmeel in zit. En een grote dorst tijdens je zwangerschap komt omdat je extra veel vocht nodig hebt voor de aanmaak van nieuwe cellen. Je baby gaat tenslotte groeien, daar zijn veel nieuwe cellen voor nodig. En aangezien de cellen voor het grootste deel uit water bestaan, moet je veel drinken om je vochtbalans op peil te houden.

Voorbeelden van feiten

Zout eten

Een van de bekendere cravings is de behoefte aan zout eten. Theorieën verschillen over het waarom, maar een veelgehoorde is dat je lichaam meer water vast moet houden tijdens je zwangerschap. Vreetbuien kunnen een manier zijn om dat voor elkaar te krijgen, omdat zout vocht beter vasthoudt. In de eerste fase van je zwangerschap kan een verhoogd progesteron-niveau ervoor zorgen dat je meer zout verliest via je urine, waardoor je lichaam probeert dat zout te vervangen. Zwangerschapsmisselijkheid kan het zoutgehalte in je lichaam ook verlagen.

Rood vlees

De behoefte aan zout is niet de enige craving die je kunt hebben. Andere veelgehoorde cravings is de behoefte aan rood vlees, zuur zoals augurken en citroenen, zuivelproducten en zoete tussendoortjes zoals ijs en chocolade. Waar deze hongerbuien vandaan komen, is nog steeds een mysterie en verschilt ontzettend per persoon. Een algemeen geaccepteerde verklaring is dat je lichaam je naar een bepaald voedingsmiddel stuurt om een tekort aan te vullen. De behoefte aan rood vlees kan bijvoorbeeld komen door een ijzertekort.

Bizarre combinaties

De meest bizarre combinaties bij elkaar proberen en het dan nog heerlijk vinden ook, zoals die augurken met slagroom. Het geldt niet voor iedereen, maar er zijn vrouwen die de gekste dingen proberen, zoals cheese onion chips dippen in aardbeien-Cornetto of rauwe pasta gedoopt in pindakaas (echt!). Dit is dus, hoe vreemd ook, een feit.

Niet-eetbare dingen (Pica)

Een van de meest vreemde dingen waar sommige vrouwen tijdens hun zwangerschap trek in kunnen krijgen, zijn niet-eetbare dingen. Denk aan aarde, klei, zand, haar of zelfs verfschilfers die van de muur worden afgepeuterd. Ook ongekookt of onbewerkt voedsel zoals rauwe eieren en ongekookte rijst wordt ineens aantrekkelijk.

Ja, dit is zeker een feit, hoewel het maar bij een klein aantal vrouwen voorkomt. Het verschijnsel heet 'pica' en komt wel eens voor als vrouwen een ijzer- of calciumtekort hebben of onder grote stress staan. Vaak is dit op te lossen door aanvullende voedingssupplementen te nemen.

Zwanger en vreetbuien: wat kun je eraan doen?

Het meest logische antwoord hierop is gevarieerd en gezond te eten. Als je zwanger bent en last hebt van vreetbuien, kun je het beste meerdere keren per dag kleinere porties eten. En af en toe een tussendoortje hoef je niet te laten.

Maar wat moet je nu precies wel en niet eten als je last hebt van vreetbuien? Omdat dit aardige kost is, hebben we het verwerkt in een nieuw artikel: Zwanger en last van eetbuien: lees hier wat je eraan kunt doen.

Als je op zoek bent naar gezonde maaltijden, hebben wij een aantal lekkere recepten voor je verzameld in onze Top 6 gezonde ontbijtideetjes.

Heb je na het lezen zelf nog vreemde cravings die je wilt delen of tips om ermee om te gaan? We horen het graag!

Bronnen: Zwangerschap voor Dummies, Joanne Stone, Keith Eddleman en Inge Goerjadi

Daisy van Schaijik

Door

09 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.