20 weken zwanger

20 weken zwanger

Een jongen, of een meisje? Deze week kan je te horen krijgen of je een jongen of meisje in je buik hebt. Wil jij het weten?

Je bent twintig weken zwanger deze week. Mocht je nog geen pretecho hebben gekregen, dan is deze week ook het moment waarop je erachter kan komen of je een jongen of meisje krijgt. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de twintigste week van je zwangerschap.

WIST JE DAT:

Je baby nu even groot is als een wortel, zo'n 24 cm?

DE GROEI VAN JE BABY

Deze week ontwikkelt het geslachtsdeel van je baby zich verder. Als je een meisje krijgt dan zitten er nu al miljoenen eitjes in haar eierstokken. Krijg je een jongen, dan beginnen de testikels deze week in te dalen. In de komende weken zullen de geslachtsorganen zich volledig gaan ontwikkelen. 

Weetje: je baby oefent nu met kijken. Toch blijft het lastig voor je kleine om zijn blik te concentreren, zelfs na de geboorte. Hierdoor kijkt je baby dus na de geboorte nog regelmatig scheel. 

20 weken echo

Is het een jongen, of een meisje? Deze week krijg je de 20 weken echo waar je verloskundige de gezondheid van jou en je baby weer uitgebreid controleert. Als je het geslacht van je baby niet wil weten, is het belangrijk dit van tevoren aan te geven. De verloskundige of echoscopiste zal dan proberen om het geslacht niet in beeld te brengen. 

Gender reveal

Vind je het leuk om het geslacht van je baby bekend te maken, dan kan je ideetjes opdoen in ons artikel: geslacht van je baby bekend maken. De video's van een gender reveal party zijn echte aanraders!

twintig WEKEN ZWANGER

Doordat je baarmoeder blijft groeien, verandert je zwaartepunt. Hierdoor krijg je een andere houding waarbij je buik meer naar buiten staat en je rug naar voren wordt getrokken. Het is dus belangrijk om een goede houding aan te nemen en niet te veel te tillen, anders krijg je snel last van je rug. En misschien is het deze week al tijd om op je zij te gaan slapen

Tanden poetsen

Door je zwangerschapshormonen kan je makkelijker tandplak krijgen. In principe heb je hier geen last van zolang je je gebit goed verzorgt, maar het kan geen kwaad een keer extra langs de tandarts te gaan. Vergeet dan niet te vertellen dat je zwanger bent (mocht dat nog niet duidelijk zijn) in verband met eventuele röntgenfoto's.

Tijdens het tandenpoetsen kan je tandvlees sneller gaan bloeden. Probeer in deze periode daarom met een zachte borstel te poetsen.

Cravings

Krijg je al een onbedwingbare neiging naar augurken met slagroom, of patat met chocolade? Deze gekke cravings kunnen ineens de kop opsteken tijdens je zwangerschap. Lees er alles over in ons artikel over vreetbuien tijdens je zwangerschap en snaaien tijdens de zwangerschap

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Spataderen kunnen tevoorschijn komen omdat je bloedvaten onder druk komen te staan. Misschien krijg je ook wel last van je onderrug of je bekkenbodemspieren. Bekijk een overzicht met alle zwangerschapssymptomen in ons uitgebreide artikel over zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Heb je al een kijkje genomen in onze shopgids? Hierin staan alle toffe adressen van webshops en winkels met babykleding en spullen voor de kleine. We hebben ook de tofste adressen voor zwangerschapskleding op een rij gezet. 
  • In ons artikel met gratis zwanger- en babydozen staat een handig overzicht van de boxen die je kan bestellen tijdens je zwangerschap en voor je baby. 
  • Heb je al een geboorteplan gemaakt? Hierin staan al je wensen voor je zwangerschap duidelijk beschreven. 

NOT DONE

Wat mag je eigenlijk niet doen in de twintigste week van je zwangerschap? Lees het in ons uitgebreide artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 21 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

29 juli 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.