11 weken zwanger

11 weken zwanger

Leuk om te weten in week 11: je baby kan vanaf deze week gaan gymnastieken in je buik! En zijn of haar zwemvliezen zijn nu helemaal verdwenen...

Je bent nu 11 weken zwanger. Deze week is (helaas) vaak de week waarin je het meeste last hebt van de bekende zwangerschapsverschijnselen. Maar daar staat tegenover dat je kleine nu echt steeds en steeds meer op een mini-mens gaat lijken! Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de elfde week van je zwangerschap.

Wist je dat:

Je baby nu ongeveer even groot is als een vijg, zo rond de 5 cm?

De groei van je baby

Hoe groeit je baby deze week? De organen gaan zich weer ontwikkelen en ook het gezicht krijgt meer vorm. 

1. Gezicht

De oorschelpen zijn bijna helemaal gevormd en de neus krijgt neusgaten. En komt daar nu al haar? Nou... bijna! De haarzakjes beginnen zich te vormen op het hoofd van je baby. De irissen van de ogen zijn nu gevormd en kunnen dicht, want het ooglid is groot genoeg. De ogen gaan in week 26 pas weer open. 

2. Armen en benen

De vingers en tenen groeien steeds verder en binnenkort komen er zelfs nagels op. Geen flippers of peddels meer dus, maar vanaf nu karate-kicks in je buik. 

3. Organen

De maag en nieren maken deze week een grote ontwikkeling door en beginnen zelfs al met het produceren van spijsverteringssappen. Ook de urinewegen worden aangelegd. En krijg je een jongen, dan maken zijn testikels deze week voor het eerst testosteron aan. 

11 WEKEN ZWANGER

En, en, en...? Kan ik al iets voelen? Lastig te zeggen, maar je kunt waarschijnlijk al wel je baarmoeder voelen uitzetten! Als je plat op je rug gaat liggen en net boven je schaambeen drukt, kun je een harde rand voelen. Het kan een beetje aanvoelen als een bal, en dit is de bovenkant van je baarmoeder! 

Huid voelt anders aan 

Misschien voelt je huid nu ook anders aan dan normaal. Tijdens je zwangerschap kun je ineens last krijgen van pukkeltjes of een vettere huid. Smeer je huid daarom wat vaker in met lekkere bodylotion of een speciale zwangerschapscrème.

Zwangerschapsmasker

Je hormoonhuishouding verandert sterk tijdens de zwangerschap, waardoor je huid ineens veel pigment kan gaan aanmaken. Je hebt dan misschien kans op een zwangerschapsmasker. Dit is een verkleuring in het gezicht die pas een paar maanden na de bevalling weer verdwijnt. De beste manier om dit te voorkomen, is jezelf goed in te smeren met zonnebrand die een hoge beschermingsfactor heeft (ook als de zon niet schijnt!).

Eten voor twee?

Oké, iedereen weet dat deze uitspraak niet waar is. Maar als je tweede trimester (vanaf week 14) eraan komt, kun je ineens veel meer honger krijgen. Je misselijkheid is dan misschien ook wel voorbij. Let er alleen wel op dat je gezonde voeding neemt, en let er goed op dat je niet te veel eet. Hoe leuk het ook klinkt, je eet echt niet voor twee.  

Zwangerschapssymptomen Elf WEKEN ZWANGER

Oké, dit is de week dat je het meeste last hebt van zwangerschapskwaaltjes, maar hierna gaan de symptomen als het goed is afnemen. Symptomen waar je deze week last van zou kunnen hebben zijn:

 

Kijk voor een uitgebreid overzicht met alle symptomen in ons artikel Zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Als je deze week de eerste echo hebt, verzamel dan alle persoonlijke gegevens voor de afspraak (denk aan alle medische informatie van jou en je partner).
  • Denk na over de combinatietest en de NIP-test. Met deze prenatale screenings kan onderzocht worden of je baby chromosoomafwijkingen heeft (zoals het syndroom van Down). Je kan onnodig ongerust worden, dus neem deze beslissing echt nadat je er goed over hebt nagedacht. 
  • Vanaf deze week mag je stoppen met het slikken van foliumzuur
  • Ben je nog steeds vermoeid? Neem dan wat vaker snacks met veel proteïnen en koolhydraten (denk aan kaas, crackers en noten). Deze snacks houden je bloedsuiker op peil en helpen zo dus tegen vermoeidheid. 
  • Zwangerschapsyoga is een echte aanrader. Als je één keer per week gaat, is dat al voldoende om stress te lijf te gaan. 

NOT DONE

Wat mag je allemaal niet doen in de 11e week van je zwangerschap? Nou ja, dat scheelt niet zoveel met de weken ervoor natuurlijk. Wat slecht is in week 1, is nu nog steeds niet goed voor je baby (de bekende niet roken, drinken en drugs-regel bijvoorbeeld).

Bronnen: RIVM, deverloskundigeverloskundigencentrummaarssen

Benieuwd wat je nog te wachten staat?

Lees hier alvast alles wat gaat gebeuren als je 12 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

09 oktober 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.