26 weken zwanger

26 weken zwanger

De ogen van je baby krijgen vorm en wimpers beginnen te groeien. Langzaamaan zal de kleine zijn of haar ogen gaan openen.

Je bent zesentwintig weken zwanger deze week. Het gezicht van je kleine is nu zo goed als af. De ogen van je baby krijgen steeds meer vorm En houd goed je rust, want een karate kid is geboren. Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de zesentwintigste week van je zwangerschap.

WIST JE DAT:

Je baby nu even groot is als een krop sla, zo'n 33 cm?

DE GROEI VAN JE BABY

De ogen van je kleine waren de afgelopen maanden constant gesloten, maar daar komt deze week verandering in. Ze zijn nu zo ver ontwikkelt dat de ogen langzaamaan open zullen gaan. Wil je graag weten welke kleur ogen jouw kleine wurm zal hebben? Dan moeten we je helaas teleurstellen. De iris bevat op dit moment nog weinig tot geen pigment. Pas wanneer je kindje zes maanden oud is, wordt de kleur van de ogen definitief. Het gezicht van je baby heeft de afgelopen weken steeds meer vorm gekregen en is nu zo goed als af. Ook de wimpers beginnen te groeien en de zenuwen rondom de neus en mond worden steeds gevoeliger. 

Beweeglijkheid van je baby

Misschien vraag je je inmiddels af of je een karate kid op de wereld gaat zetten. Je baby is druk bezig met de ontwikkeling van de coördinatie van handen en voeten. Zo zal je kindje met zijn of haar tenen gaan spelen op de duim gaan zuigen en vuisten gaan maken. 

zesENTWINTIG WEKEN ZWANGER

Zo, je bent inmiddels op tweederde van je zwangerschap! Je baarmoeder is inmiddels zo groot dat deze inmiddels 6 centimeter boven je navel zit. En over je navel gesproken, deze is misschien al een eigen leven gaan leiden. Tussen het midden en het einde van het tweede trimester zwelt je baarmoeder zo veel op dat je buik naar voren wordt gedrukt en je navel naar buiten komt. Naast een grote buik, ben je ook een aantal kilo's rijker geworden. In de zesentwintigste week van je zwangerschap ben inmiddels tussen de zeven en tien kilo aangekomen.

Slapeloosheid

Je verlangt nu waarschijnlijk wel een keer naar wat nachtrust, want de slapeloosheid slaat toe. Inmiddels ben je meer met andere dingen als kramp, maagzuur, veelvuldige toiletbezoeken en je enorme buik die inmiddels toch wel een beetje in de weg begint te zitten bezig, dan dat je echt aan slapen toekomt. Om genoeg slaap te krijgen is het belangrijk om dagelijks voor genoeg frisse lucht te zorgen en niet te veel te drinken voordat je naar bed gaat. 

Weetje: Zorg dagelijks voor genoeg frisse lucht en drink niet te veel voordat je naar bed gaat om meer aan slapen toe te komen.

ZWANGERSCHAPSVERSCHIJNSELEN

Als je zesentwintig weken zwanger bent zal je niet veel last hebben van zwangerschapssymptomen als hoofdpijn en misselijkheid, maar eerder van verschijnselen als slapeloosheid. Er zijn echter ook een paar leuke zwangerschapsverschijnselen als mooier haar en langere nagels, dus hopelijk krijg je die in plaats van de rest. Bekijk een overzicht met alle symptomen in ons artikel zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Heb jij je babyuitzet al geregeld? Check onze baby uitzetlijst voor alle benodigdheden. 
  • Bestel de gratis zwanger- en babydozen met handige producten en veel informatie over je zwangerschap en je baby. 
  • Zorg altijd dat je een flesje water bij de hand hebt zodat je voldoende vocht binnen krijgt. 

NOT DONE

Wat mag je niet doen in de zesentwintigste week van je zwangerschap? Lees het in ons artikel Dit moet je niet doen tijdens je zwangerschap.

Bronnen: verloskundigencentrumassen, naviva, fea-verloskundigen, deverloskundige

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast over wat er gebeurt als je 27 weken zwanger bent.

Marsha van Bodegraven

Door

29 juli 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.