10 weken zwanger

10 weken zwanger

Leuk om te weten in week 10: tijdens de 10-weken echo kun je het hartje horen kloppen, en je weet nu ook of je misschien wel een tweeling krijgt!

Tien weken zwanger. Deze week kan je de eerste echo verwachten! En begint die kleine nu al met ellebogenwerk? Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens week 10 van je zwangerschap. 

WIST JE DAT:

Je baby nu zo rond de 4 cm is? Dat is even groot als een aardbei!

DE GROEI VAN JE BABY

Hoe groeit je baby (vanaf vorige week officieel een foetus) deze week? De organen gaan zich verder ontwikkelen en ook het gezicht krijgt weer meer vorm. 

1. Gezicht

Van binnen zijn de oren al klaar, maar nu gaat ook de oorschelp groeien. De tanden vormen zich nu onder het tandvlees in de kiemen die vorige week zijn gelegd. 

2. Armen en benen

Na de knieen, enkels en tenen gaan de botten en het kraakbeen deze week in rap tempo groeien. De armen krijgen nu echt vorm en jawel hoor, de ellebogen zijn er! Dit betekent dat je kleine vanaf nu zijn of haar armen kan buigen. 

3. Organen

De maag en nieren maken deze week een grote ontwikkeling door en beginnen zelfs al met het produceren van spijsverteringssappen. Ook de urinewegen worden aangelegd. En krijg je een jongen, dan maken zijn testikels deze week voor het eerst testosteron aan. 

tien WEKEN ZWANGER

Poeh hé, het voelt alsof er een ballon in m'n buik zit! Alleen kun je nog niet zoveel zien... Dit kan kloppen, het zijn vooral je darmen die je dat opgeblazen gevoel geven. Die moeten nu de voedingsstoffen naar jou en je baby doorsturen, en daar doen ze wat langer over. Vervelend voor jou, maar gelukkig kan je door vezelrijk voedsel te eten en regelmatig bewegen dit grotendeels oplossen. 

10 weken echo

Yes, tijd voor de eerste echo! Tenminste, als je die niet al gehad hebt. De 10 weken echo wordt zo genoemd omdat de meeste vrouwen hem in die week krijgen, maar het kan ook zo zijn dat je in week 7 de echo al gehad hebt, of pas in week 12. Tijdens deze echo kan je echoscopiste de volgende dingen zien: 

  • Hoe lang je precies zwanger bent
  • Of het hartje klopt
  • Hoe groot je baby nu is
  • Of je misschien een tweeling of meerling krijgt!
  • Of de baby goed in de baarmoeder zit 
  • Of er afwijkingen zijn
Tip: neem altijd iemand mee (partner, man, vriendin, moeder). Zij kunnen bijvoorbeeld foto's en video's maken, maar ze kunnen je ook bijstaan mocht je ineens geconfronteerd worden met minder leuk nieuws.

Symptomen bij tien WEKEN ZWANGER

Gember en Coca cOLA

Die misselijkheid... wat kun je ertegen doen? Gembersnoepjes eten of gember bier drinken kan helpen, net als het drinken van Coca Cola. Toch raden we aan op te passen met Coca Cola omdat hier cafeïne in zit, en je daar niet te veel van mag hebben als je zwanger bent. 

Dit wil je waarschijnlijk niet horen, maar in week 10 is het hCG-hormoon het hoogst, dat betekent dat je dan het meeste last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Symptomen waar je deze week last van zou kunnen hebben zijn:

Kijk voor een uitgebreid overzicht met alle symptomen in ons artikel Zwangerschapsverschijnselen.

TO DO

  • Verzamel alvast alle persoonlijke gegevens voor je de echo hebt (denk aan alle medische informatie van jou en je partner).
  • Heb je erg last van een opgeblazen gevoel? Eet dan zeker veel vezelrijk voedsel (fruit, volkorenproducten en groenten). 
  • Blijf ook veel bewegen en drink voldoende water zodat de stoelgang weer een beetje op gang komt en zorg dat je een beetje achterover leunt als je op de wc zit. Zo kan je ontlasting makkelijker naar buiten. 
  • Ben je al begonnen aan de week-foto's van je buik? Het kan grappig zijn zoiets bij te houden zodat je aan het einde van de zwangerschap een leuk overzicht hebt. 

NOT DONE

Wat mag je allemaal niet doen in week tien? Nou ja, dat scheelt niet zoveel met week negen of de weken ervoor (ja, die wijn moet je nog steeds laten staan!). Lees alles over wat je niet mag in ons artikel Dit moet je niet doen als je zwanger wilt worden

Bronnen: RIVM.

Benieuwd wat je nog te wachten staat?

Lees hier alvast alles dat er gebeurt als je 11 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

04 maart 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.