4 weken zwanger

4 weken zwanger

Dit kan het moment zijn dat je ontdekt dat je zwanger bent! Lees hier alle informatie over de vierde week van je zwangerschap.

Vier weken zwanger: nu kan het moment aangebroken zijn waarop je ontdekt dat je zwanger bent. Hoe? Vaak door het uitblijven van de menstruatie, maar ook de bekende zwangerschapsverschijnselen kunnen duidelijke hints zijn. Lees er hier alles over.

Tijd voor de zwangerschapstest!

In week drie van je zwangerschap raadden we het nog even af, maar in week vier heb je genoeg HCG-hormoon aangemaakt om positief te testen. De hoeveelheid HCG wordt ook hoger om de paar dagen, dus mocht je een negatieve test terugkrijgen kan je na drie dagen nog eens een zwangerschapstest doen. 

Leuk weetje

Je baby is nu nog kleiner dan het zaadje van een klaproos en is tussen de 1 en 2 mm groot. Nou ja, groot... 

Groei van je baby in deze week

Het embryo verandert deze week van een ronde naar een meer ovale vorm. Ook krijgt het embryo verschillende lagen. Nu kan je echt gaan spreken over je baby! Uit de lagen groeien onder andere de placenta, de amionholte en de dooierzak.

1. Placenta

In deze week wordt de placenta ontwikkeld uit hechtvlokken die aan de buitenkant van de eicel zitten. De placenta gaat zorgen voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen vanuit jou naar je baby. De afvalstoffen van je baby worden op hun beurt weer vervoerd naar jouw lichaam, die je dan uit plast.

2. Amion

In de holte van het amion (vlies rond de vrucht en holte) zit de vruchtwaterzak waarin het vruchtwater van de baby komt te zitten.

3. De dooierzak

Vanuit de dooierzak wordt het spijsverteringskanaal van je baby ontwikkeld. Dit zorgt tot week 12 nog voor de voedingstoffen van de baby. In week 12 is de placenta klaar en zal die de taak overnemen. Het dooierzakje lost dan op.

4 weken zwanger stel

Vier weken zwanger

Je lichaam heeft nu de eerste basis gelegd om het bevruchte ei, nu dus ontwikkeld tot een embryo, goed op te vangen. De baarmoederwand is dikker, er stroomt meer bloed naartoe en een slijmprop onderin de baarmoederhals zorgt ervoor dat er geen infecties van buitenaf naar binnen kunnen dringen. Een gevolg kan wel zijn dat dankzij de dikte van de baarmoederhals de kliertjes iets gaan scheuren waardoor je licht bloedverlies hebt (innestelingsbloeding). Als de bloedingen heftig zijn of gepaard gaan met buikkramp kun je beter even je huisarts om raad vragen. 

Symptomen bij vier weken zwangerschap

Het kan zijn dat een zwangerschapssymptoom bij jou nu al voorkomt. De meeste vrouwen gaan er echter vanuit dat deze symptomen te maken hebben met de aankomende menstruatie. Een zwangerschapssymptoom kan ook bij een latere week worden uitgelegd. Vanaf week 12 worden bijna alle symptomen minder en vanaf week 17 tot 20 is het meeste wel voorbij.

1. Vermoeidheid

Vermoeidheid kunnen vrouwen makkelijk herkennen en dat komt ook vaak tijdens de menstruatie naar voren. Je lichaam maakt deze maand een gigantische verandering door en daar kun je moe van worden. Als je hier in de eerste weken van je zwangerschap al last van krijgt wordt dit vaak minder aan het einde van het eerste trimester.

Wat kun je eraan doen?

Voldoende blijven drinken (na 8 uur 's avonds minderen). En zorg dat je lichaam in hetzelfde ritme blijft door gewoon in bed te blijven liggen, ook al stuiter je van de energie. Probeer je ijzergehalte omhoog te houden en genoeg vitaminen binnen te krijgen.

2. Emotioneel voelen

De vierde week van je zwangerschap kan het moment zijn waarop je normaal gesproken menstrueert. Veel vrouwen zullen het boos worden of huilen om niets dan ook juist aan de mentruatie toeschrijven, terwijl dit ook een van de eerste zwangerschaps-verschijnselen kunnen zijn. 

Wat kun je eraan doen?

Ontspan! Ga iets doen waar jij vrolijk van wordt: een grappige zwangerschapsfilm kijken, een drankje doen in de zon of even lekker sporten.

3. Toename afscheiding

Net als vorige week kan je in deze week ook een toename in afscheiding krijgen. Hoe dichter je bij de week komt dat je normaal gesproken menstrueert, hoe meer afscheiding je zal krijgen. De afscheiding kan dan ook iets troebeler worden.

Wat kun je eraan doen?

Je kan hier niet echt iets aan doen. Vind je het erg vervelend dan kan je de schede maximaal 1 keer per dag met lauw water zonder zeep wassen. In plaats van synthetische stoffen kan je beter katoenen ondergoed en broeken dragen. 

4. Verkleuring van de vagina

In week 4 is een van de eerste symptomen die je kan zien een verkleuring van de vulva en de vagina. Normaal gesproken zijn ze roze van kleur, maar als de zwangerschap vordert kan het veranderen in een donkerpaarsig-rode kleur. Dit komt door de toename van bloed in dit gebied.

Wat kan je eraan doen?

Het is een natuurlijk proces waarbij meer bloed naar je baarmoeder en omliggende gebieden wordt vervoerd, dus je hoeft hier niets aan te doen. Sommige vrouwen kunnen, als ze gelijk lopen met hun menstruatie-cyclus, deze veranderingen erg snel doorhebben.

To-do week 4

  1. Doe een zwangerschapstest
  2. Je kan als je zin hebt een zwangerschapsdagboek bijhouden. Leuk kadootje aan jezelf voor later!
  3. Bekijk je levensstijl en eetpatroon kritisch. Is er ruimte voor verbetering? 
  4. Check je verzekering: wat wordt er allemaal vergoed? 
  5. Meld je aan en kijk rond bij een kinderdagverblijf. Er zijn vaak wachtlijsten en zeker als je een specifieke op het oog hebt is het handig alvast een plek te 'reserveren'. In bijna alle gevallen kan je dit ook eenvoudig weer opzeggen mocht je ineens besluiten om bijvoorbeeld zelf minder te gaan werken. 

4 weken zwanger kopen

Not done in week 4

  1. De logische 'niet roken, drinken en drugs gebruiken' regel. Gewoon niet doen, ook niet een glas per dag of per week. In deze periode loopt je baby meer risico op de ontwikkeling van afwijkingen. Dan is het dus extra belangrijk zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. 
  2. Kijk ook bij eerdere weken voor dingen die not done zijn tijdens je zwangerschap.

Bronnen: ThuisartsdokterdokterVoedingscentrum.

Benieuwd wat je volgende week te wachten staat?

Lees hier wat er gaat gebeuren als je 5 weken zwanger bent.

Daisy van Schaijik

Door

06 januari 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.