12 weken zwanger

12 weken zwanger

Zo zo, dat is flexibel! Deze week zal je baby veel gaan bewegen en leren om tenen, vingers en oogleden te gebruiken.

Deze week ben je alweer 12 weken zwanger. Week 12 is (helaas) vaak de week waarin je het meest last hebt van de bekende zwangerschapsverschijnselen. Maar daar staat tegenover dat je kleine nu echt steeds meer op een mini-mens gaat lijken! Lees hieronder over de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de twaalfde week van je zwangerschap.

Wist je dat: 

Je baby nu ongeveer even groot is als een limoen, zo rond de 6 cm?

De groei van je baby

Vanaf deze week zijn alle organen gevormd en die zullen zich komende weken verder gaan ontwikkelen. 

1. Gezicht

Het gezicht is nu in principe helemaal af en je kleine gaat zich ook al echt gedragen als een mini-mens. Zo kan je baby zich al uitrekken en af en toe flink gapen. 

2. Armen en benen

Je baby zal nu met zijn of haar handjes om zich heen gaan grijpen en kan zelfs al duimzuigen. 

3. Organen

Het spijsverteringsstelsel begint deze week met het 'oefenen' van samentrekkingen zodat je kleine straks zelf voedsel kan verteren. Daarnaast gaat het beenmerg witte bloedcellen aanmaken die je baby straks nodig heeft om zich te 'verdedigen' tegen ziektekiemen. De darmen, die nu nog deels in de navelstreng zitten, zullen zich ook gaan terugtrekken in de buik van je baby. 

12 WEKEN ZWANGER

Veel aanstaande ouders wachten tot de eerste echo achter de rug is voor ze bekendmaken dat ze zwanger zijn. Ben je alvast leuke ideetjes aan het bedenken hoe je het grote nieuws kan brengen? Doe inspiratie op met ons artikel over Wanneer vertellen dat je zwanger bent en Zwangerschap aankondigen: originele manieren!

Eerste bezoek verloskundige 

Deze week ga je waarschijnlijk voor het eerst naar de verloskundige: spannend! Je bloed wordt afgenomen voor onderzoek en je bloeddruk wordt opgemeten. Ook zal hij of zij je veel vragen stellen over je (eventueel) eerdere zwangerschappen, medicijngebruik en (eventueel) erfelijke afwijkingen in de familie. Het is dus aan te raden deze informatie van tevoren goed uit te zoeken en paraat te hebben. 

Gynaecoloog

Wanneer word je doorgestuurd naar de gynaecoloog? Dit is vooral het geval bij complicaties. Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, of aan het feit dat je bij je vorige zwangerschap een keizersnede hebt gehad. Ook als je zwanger blijkt te zijn van een tweeling stuurt de verloskundige je vaak door naar de gynaecoloog. 

Veel speeksel

Heb je nog last van overmatig speeksel? Dan helpt het om suikervrije kauwgom te kauwen. Aankomende weken zal ook dit symptoom echter langzaam verdwijnen.

Symtpomen bij TwaalF WEKEN ZWANGER

Deze week gaan de symptomen als het goed is afnemen, hoewel je nog last kan hebben van duizeligheid. Je lichaam verdeelt in deze periode je bloed over de placenta en jou, waardoor er minder bloed bij je hersenen kan komen. Hierdoor kun je dus af en toe flauw worden. Symptomen waar je deze week verder last van zou kunnen hebben zijn:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Maagzuur

Kijk voor een uitgebreid overzicht met alle symptomen in ons artikel over zwangerschapsverschijnselen.

Minder vaak plassen

Je baarmoeder wordt groter en gaat ook steeds hoger zitten. Hierdoor wordt de druk op je blaas minder, en hoef je dus minder vaak te plassen.

TO DO

  • Een belangrijke to do: ga even rustig zitten om een baby-budget te maken. Babykleding, voeding, luiers en alle andere babyspullen kunnen aardig in de kosten lopen en als je hier geen rekening mee houdt, kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Pas je budget aan op de nieuwkomer en begin eventueel met een extra spaardoel om dingen als een buggy en ledikant te bekostigen. 
  • Kijk alvast naar zwangerschapskleding of handige verlengstukjes voor je knoop waardoor je je broeken nog comfortabel kunt dragen. 
  • Heb je deze week de termijnecho? Drink dan veel water, zo'n drie glazen. Een volle blaas duwt je baarmoeder omhoog en al dat vocht laat geluidsgolven extra goed toe. 
  • Ga zeker op zoek naar een zwangerschapscursus. Deze cursussen bereiden je voor op de bevalling en vaak zijn de oefeningen die je doet ook erg ontspannend. 
  • Al over een babynaam nagedacht? Bekijk onze artikelen over de leukste babynamen voor inspiratie!

LEES OOK: Dé baby-uitzetlijst - wat heb je allemaal nodig?

NOT DONE

Wat mag je allemaal niet doen in de 12e week van je zwangerschap? Er zijn een paar dingen die je vast kunt raden, maar wist je dat je moet oppassen met zwanger en naar de sauna gaan? Lees alles over wat je niet mag in ons uitgebreide artikel Dit moet je niet doen als je zwanger wilt worden

Bronnen: RIVM, deverloskundigeverloskundigencentrummaarssen

BENIEUWD WAT JE NOG TE WACHTEN STAAT?

Lees hier alvast alles wat gaat gebeuren als je 13 weken zwanger bent. 

Daisy van Schaijik

Door

17 november 2018

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.